Valószínűbb, hogy nikkelezett volt a fej, a nyél szerintem ezüstöt lehetett. A Tabula Rasak és a Rotbartok is hajlamosak ledobni a teljes bevonatukat.
Üdv
Á
Lehet, de nem hiszem. Egyrészt ez nagyon keveset használtnak látszik, látszott amikor megvettem. Ez már ugyan sosem derül ki, de a nyakam merném rá tenni, hogy ezen sose volt más csak amit most látunk. Csak nehogy fővesztett legyek :-)
Másrészt van ezen bevonat csak más.
Talán le tudnám fotózni ezeket az árnyalatokat, de inkább leírom. Tehát az alsó becsavarodó szárról kissé lekeféltem a bevonatot anno, amikor tisztítani kezdtem. Szóval látszik, hogy az a rész most egy kicsit vörösebb árnyalatú a test többi részéhez képest. Ugyanennek a szárnak a belső része már elég vörös. Oxidált volt és a tisztítás után már a réz vörös színe dominál.
A bevonat pedig sztem talmi arany, kis százalékban aranyat is tartalmazó réz. A kb. fél évvel-évvel ezelőtti tisztításkor a színe teljesen azonos volt a 14 karátos gyűrűmével, most az átlag sárgarézhez közelebb van, de még egy mindig világosabb. A kefélt rész most is vörösebb. A szár belső fele is sötétebb vörös lett.
Úgy tudom, hogy rézre felesleges bármilyen bevonatot rakni arany, ezüst vagy bármi felvitele előtt, tehát ennek kell lennie a végleges bevonatnak.
Gondolom én...