Sziasztok!
Lassan már egy éve, hogy rátaláltam a fórumra és ennek hatására kezdtem el gondolkozni azon, hogy igyekszem többé nem összekaszabolni magam drága felszereléssel, hanem keresek valami jobbat és megfizethetőbbet. Engedjék meg, hogy leírjam 9 hónapos kísérletsorozatom eddigi eredményét. Azért ide írok, mert leginkább a patronos termékeket hasonlítanám össze. Hangsúlyoznám, hogy ezek természetesen csak a saját szubjektív tapasztalataim.
Előzmények:
A borotválkozást lassan 20 éve kezdtem, Gillette sensor excell patronossal. Hosszú évekig megfelelt, majd áttértem (nagyon drága) villanyosra. Hosszú távon ez utóbbi drágábbnak és kíméletlenebbnek bizonyult, szóval mikor a gép tönkrement ismét előszedtem a bevált kétpengéset, majd elkezdtem venni mindenféle vackot.
Ami közös és eddig (nagyjából) bevált:
Hagyományos borotvahabok, de pamaccsal felkenve és eldolgozva, némi illóolajat szoktam keverni bele. A hangsúly szerintem azon van, hogy pamaccsal dolgozom el a cuccot, nem kézzel. Az hogy mit, az kevésbé számított. Próbálkoztam Balea és Barbon borotvakrémekkel is, de nem váltak be. Nem habosodtak, túl viszkózusak és csak eltömődtek a borotvák (DE és patronos is).
Kipróbáltam az itt olvasottak alapján preshave-ként mandulaolajat, de egyelőre nem tudok állást foglalni. Volt olyan borotválkozás, aminél pihe-puha lágyság és babapopsi fíling, volt, aminél kaszabolás, vérfürdő és csak ragadt, mint a krémek.
A művelet végén általában Nívea sensitive balzsam vagy valami alkoholos cucc kerül a pofázmányomra. Ezek szintén beváltak.
A kísérlet kezdete:
Vettem egy olcsó Wilkinson DE készüléket, Balea pamacsot, Wilkinson DE pengét.
Pár kaszabolós próbálkozás után kezdett ráállni a kezem. Nem nyomom, mint a patronosat, hagyom, hogy a súlya dolgozzon. Az eredmény sosem tökéletes simaság, irritáció változó, de mindig jelen van.
Ugyanez Lord kék-zöld pengével: borzalmas. A legdurvább élményem, amit eddig valaha tapasztaltam borotválkozás során. Az első mozdulatra tép. Képtelen voltam befejezni vele a műveletet, de ameddig eljutottam csupa vérfürdő. 3 napig nem tudtam utána borotválkozni.
Mivel a DE egyelőre nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket visszakanyarodtam a patronosok irányába:
A régebbről megmaradt sensor/sensor 3 pengék baromira téptek a próbák során. szerintem állásában megette őket a rozsda. Vettem helyettük a szintén ebben a nyélben használható Gillette Blue 3-at. Érezhetően kevésbé tartós és kevésbé éles/alapos, de elfogadható eredmény.
Utána a Lidl gazdaságos Gibellini terméke következett. Nem a kicsit "komolyabbnak" tűnő 5 pengés verzió, hanem a kétpengés nagyon olcsó. Hát ez kb olyan volt, mint a Lord penge. Nem eldobható, hanem eldobandó. Használat nélkül.
Gondoltam térjünk vissza a "márkásabb" termékekhez. A választásom a Wilkinson eldobható borotvájára esett. Borzalom ez is. Széttépte az arcomat, full pontvérzés és irritáció. Simaság nélkül. Kipróbáltam a szintén Wilkinson Quattrót, hiszen olcsóbb, mint a komolyabb Gillettek. Hát ez kb szerintem annyit tud, mint a Gillette Blue 3, de annál lényegesen drágább. Használható, de azért nem ajánlott. Érdekes, hogy a Wilkinson termékei lényegesen "erélyesebbek", karcosabbak, mint a Gillette cuccok. Egyiket sem tudnám ajánlani. Ezek után az újabb szériás Wilkinsonokat nincs is kedvem kipróbálni.
Gillette Mach 3: sima. Nem turbó, nem sensitive, nem power. Meglepően jó eredmény. sima, irritációmentes arc. A gondom vele, hogy kb 500 Ft 1 patron. Azt még nem tudom, hogy mennyire tartós. a nyél kézreálló, könnyű vele dolgozni. Lényegesen jobb, mint a hasonló árú 4 pengés Quattro.
Gillette Fusion Proglide Power: Nagyon kényelmesen felfekszik a bőrre, semmi irritáció és korábban sosem tapasztalt simaság. Kb fél napot nyerek vele minden máshoz képest. reggeli borotválkozás után estére olyan az arcom, mint bármi mással közvetlenül a borotválkozás után. Döbbenet. 2 dolog miatt is. Az egyik az ára. gyakorlatilag a legdrágább választás, kb 1200-1500 Ft egy patron. A másik, hogy ez a fantasztikus eredmény tartott vagy 2-3 használaton keresztül. utána nem romlott egy kicsit az eredmény, hanem kuka. 4-500 Ft EGY borotválkozásért. Na neeeeeem.
És most jöjjön a meglepetés:
Aldi borotva. Akcióban 1000 Ft volt a készülék 3 db 3 pengés patronnal. Na mondom ennyiért kipróbálom. Ahogy használni kezdtem éreztem, hogy ez valami más. Férfias határozottság, nem az a művi finomkodás, mint a Mach3 és főleg a Fusion Proglide esetében. Érzed, hogy dolgoznak a pengék. Kellemesen serceg a szőr, de sosem tép, nem nyúz, siklik az arcon. a fej kellemesen határozott rugózású, a nyél nehéz, gumírozott. jó a fogása. Irritáció igazából nincs, csak olyasmi "most borotválkoztam" érzés. Alkoholos After Shave-vel nagyon kellemes utóhatás. Ez is döbbenet 2 dolog miatt. Az egyik, hogy a pótfej csomag szintén egy ezres (ha nem akciós, akkor 1200). A 6 darab!!! Gyakorlatilag 166-200 Ft/db. Az ilyen 3 pengések között az egyik legolcsóbb a piacon. Ehhez képest "csak" 2 hónapig használtam átlagosan 3-4 naponta. Egyetlen patront! Nálam messze ez a nyerő verzió. Mindenképpen ajánlom kipróbálásra. A DE pártiaknak is akár utazáshoz. Lehet kani 6 pengés verzióban is, de mivel semmivel nem jobb, cserébe eltömődik és 2x annyiba kerül (3 darab kerül annyiba, mint a 3 pengésből a 6) ezért azt nem javasolnám, pedig itt is megvan a Fusion Proglide szerű babapopsi érzés.
Amit még mindenképpen javasolnék: a pengéket részben a fertőtlenítés, részben a rozsdásodás elkerülése miatt érdemes használat után 70%-os alkoholba áztatni, majd jól megtörölni. A rozsda sokszor nem látszik, de eszi a penge élét.
Amit korábban szerettem volna még kipróbálni:
Balea 5.1 - nem tűnik olyan olcsónak a patron
Mach 3 power - ehhez nem kapok már sehol nyelet.
"sima" Fusion - kíváncsi vagyok a különbségre a Proglide Powerhez képest.
Müller M. Man.
újabb Wilkonson redszerek (3 és 5 pengés)
Tescósat inkább kihagyom, az pont úgy néz ki, mint a szörnyű lidls 2 pengés.
Aztán rájöttem, hogy ha már annyiba kerül egy patron, mint a Mach 3, akkor azzal nem spórolok, olcsóbbat meg nem találtam a nagyon bevált aldis rendszernél. maradok inkább annál, aztán ünnepnapokon meg kísérletezek még a DE-vel.
Ha valakinek van fölösleges (de tiszta és jó állapotú) készüléke az említett rendszerekből és ellentételezésért hajlandó lenne elküldeni, akkor szívesen összehasonlítanám az eddigiekkel, de nem hiszem, hogy bármelyik is megváltaná a világot az aldishoz képest.
véleményeket-ellenvéleményeket szívesen fogadok.