Igazából nem tudom hogy milyen kérdések maradtak meg ennyi diskurzus után, de a lényeget leírom azért
A Taidea köveket nem ismerem, de szinte minden mást igen. Csak röviden:
Norton: 4k oldalát utálom, 8k oldala a kedvenc 8k kövem eddig. Jó kő, jó áron, nem hajlamos a vetemedésre, közepesen kemény, kell azért síkolni rendszeresen.
Naniwa SS: 1k és alatta nem győzött meg, lassú, és olyan mint a gumi, az 5k is ide tartozik. 3-8-10-12k kövek viszont jól működnek, ha hajlandó vagy rendszeresen síkolni akkor nagyon gyors, nagyon egyenletes minőséget nyújtanak. Én speciel szerettem a puhaságukat élezés közben, van akit zavar. A 12k és a 3k az egy viszonylag keményebb fajta a többihez képest. A 12k Naniwa a legjobb finiselő kő amit azon az áron lehet kapni abban a méretben. Hátrányuk a viszonylag sűrűbb síkolás mellett az, hogy kicsit itatni kell őket síkolás előtt, valamennyit változik a méretük amíg megszívják magukat.
Naniwa Chosera: kb. a legjobb mit pénzzel lehet venni, sajnos árban is a legdrágább amit lehet venni. Legalábbis 1k és 5k szinten nem találtam még jobbat, a 10k-t meg még nem mertem megvenni (majd 300$, jobb a béke az asszonypajtással
). Alig kopik, gyors, kemény, nem kell áztatni, nem vetemedik, gyakorlatilag igazi hátránya nincs, az árán kívül.
Shapton Pro, és Glass: jó kövek, de szerintem eléggé nehéz használni a többiekhez képest. Nagyon kemény, nagyon gyors, nagyon lassan kopik, nagyon agresszív kövek. Emiatt szerintem jó technika, és sok gyakorlat nélkül igen nehéz kihozni belőlük a maximumot. Sokan szerintem emiatt válnak meg tőlük, mert nem tanulják meg rendesen használni, és elkönyvelik hogy nem is jó semmire. Amikor sikerült eltalálnom mindent, akkor a 16k nagyon kellemes élt eredményezett, és magasan a leggyorsabban az összes "rendszer" közül. Aki kitartóbb mint én, annak jó kövek