Szia Gyufa,
Igen a penge használódás mértéke összefüggésben áll a használati dőlés szöggel. Ez azonban nemcsak a készülék/pengére vonatkozik, hanem, hogy milyen szögben borotválunk és igazából ez a legfontosabb, mivel a legtöbb kombó még hagy mozgásteret. Ezt értsd úgy, hogy az első szempont az elhasználás mértékéhez, hogy a bevezető él teljes felülete feküdjön fel az arcbőrre, így a bőrrel való súrlódás és nyomása az élpontokon kisebb lesz, illetve leginkább csak a szőrre kell koncentrálódnia. Ez hozza magával, hogy később fog az él torzulni. Aztán még van egy szempont, hogy a befogott pengének levegőben lévő része milyen hosszú, ugyebár ez a belebegésnek a nyomatékát fogja szabályozni. Végül pedig jön a lényeg, hogy mit borotválunk, milyen az arcbőrünk, az elhasználódás mértéke leginkább ezen fog múlni. Tehát kérdésedre a válasz, az optimum szögtől való eltérés merőleges irányba, a rövidebb használatot eredményezi, míg a vízszintes irányba pedig a használati értékén veszít, tehát nem fog tökéletesen mélyen borotválni.
Nálam a Feather elég sokáig bírta kb 10 borotválkozás az L6-ban, de pont az élessége miatt hagytam is el ( nem találtam a megfelelő szöget minden szempontból), az R41-ben még nem próbáltam.