Szerző Téma: "Férfias" receptek, szomjoltó italok  (Megtekintve 207829 alkalommal)

Nem elérhető gprinz

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 644
Re:"Férfias" receptek, szomjoltó italok
« Válasz #405 Dátum: 2012. Október 29. - 12:44:42 »
Egy éve kovásszal sütöm, úgyhogy azt is le kell írnom, ha tényleg érdekel. Ahogy elnézem, lesz itt egy pár recept, mert más is maga süti a kenyerét innen a fórumról. Most dolgozom, de leírom majd.

Köszi!
"Iuris praecepta sunt haec: honeste vivere, alterum non laedere, suum cuique tribuere." (Ulpianus)

Nem elérhető OBJoe

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 444
  • Old Black Joe
Re:"Férfias" receptek, szomjoltó italok
« Válasz #406 Dátum: 2012. Október 29. - 12:44:57 »
Tök szép - de minek az olaj? Meg a cukor?

A cukor egyértelmű volt nekem, mert már öreganyám is cukron futtatta fel mindig az élesztőt, de az olajnak (zsiradéknak) utánanéztem, mert pl. az aranygaluskához is jelentős mennyiségű zsír kell, s kíváncsivá tett miért? Ezt találtam:

"A tésztában levő különböző anyagok lényeges befolyást gyakorolnak a sütőcukrászati termékekre. Nagymértékben megváltoztatják a tészta állagát a különféle zsiradékok. A zsiradékok ugyanis vízben oldhatatlanok és így a tésztában nem helyezkednek el olyan egyenletesen, mint a vízben oldható cukor és só. A zsiradékok kelesztést csökkentő hatása lisztre vonatkoztatott 5%-nál nagyobb arányú adagolásnál válik érezhetővé. Ilyen és ennél nagyobb mennyiségű zsiradék az élesztősejteket vékony film alakjában bevonja, ezáltal az élesztő élettevékenységét légzését, táplálékfelvételét lassítja. Különösen tapasztalható ez a jelenség folyékony zsiradékok, tehát olajok esetén. Az olajok ugyanis könnyebben képeznek ilyen bevonó filmeket, mint a nehezebben olvadó zsírok.

Nagy zsírtartalmú élesztős tésztákat ezért úgy a legjobb készíteni, hogy zsír és cukor nélkül előtésztát készítünk és a zsírt a cukorral, valamint a liszt egy részével utólag keverjük kelesztés után a tésztába, ezáltal az élesztőt nem zsírozzuk be.

A zsír a liszt sikérjét - különösen túl merev sikér esetén - simábbá, simulékonyabbá teszi. A zsír azonban nem csak a sikérre, hanem az egész tésztára is hat, fokozza a tészta nyújthatóságát, rugalmasságát és formálhatóságát. Ezáltal megnövekszik a tészta gázvisszatartó képessége. Ezeket az előnyöket azonban csak 5%-nál kevesebb zsír hozzáadása esetén élvezhetjük. Nagyobb mennyiségű zsír a tésztát rövidíti. A lisztrészecskék nem képesek duzzadásuk útján egymáshoz tapadni, mivel a zsírfilmek elválasztják azokat egymástól. Ezért zsírban gazdag tésztához erős sikérű lisztet használunk.

Kevés zsír kedvezően befolyásolja a technológiát. Megnöveli a térfogatot, javítja az ízt és emeli a tápértéket. Nagymennyiségű zsír ellentétes technológiai hatású.

A zsiradékkal készült sütemények héja kevésbé törmelékeny és jobban vágható, mint a zsír nélkül készülteké.

További előnye az ily módon készített süteményeknek az, hogy aránylag sokáig frissek maradnak. A kiszáradást a zsír bizonyos mértékben gátolja, de ugyanígy hat az öregedésre is, mivel lassítja az elcsirizesedett keményítő átalakulását."

Forrás

Ezért teszek a kenyér tésztájába is.
Novaculum habeo.

Nem elérhető Rotbart

  • Moderátor
  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 3763
Re:"Férfias" receptek, szomjoltó italok
« Válasz #407 Dátum: 2012. Október 29. - 12:51:07 »
De jó, köszönöm!

Valami egy evőkanálnyi lehetett, amivel próbáltam, de nem éreztem nagy előnyét. Mondjuk az még a kovásztalan időkben volt. Az 5%-os limit pedig 25 gramm, ami olajból egy kicsi stampedli mennyiség, szóval bátran lehet 2-3 kanál is ezek szerint.

Nem elérhető OBJoe

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 444
  • Old Black Joe
Re:"Férfias" receptek, szomjoltó italok
« Válasz #408 Dátum: 2012. Október 29. - 12:52:41 »
Én lassan 1 éve saját kenyeret eszek, de semmi búzaliszt. Sajnos az mindenkinek káros, nem véletlnül vannak lisztérzékenyek.

Egész idáig kizárólag teljes kiőrlésű lisztből, és élesztő mentesen sütöttem a kenyerem. A párom beleunt, ki kellett próbálnom valami mást. Így lett ez az első kelesztett.
Novaculum habeo.

Nem elérhető OBJoe

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 444
  • Old Black Joe
Re:"Férfias" receptek, szomjoltó italok
« Válasz #409 Dátum: 2012. Október 29. - 12:53:38 »
De jó, köszönöm!

Valami egy evőkanálnyi lehetett, amivel próbáltam, de nem éreztem nagy előnyét. Mondjuk az még a kovásztalan időkben volt. Az 5%-os limit pedig 25 gramm, ami olajból egy kicsi stampedli mennyiség, szóval bátran lehet 2-3 kanál is ezek szerint.

 :sör:
Novaculum habeo.

Nem elérhető Croaker

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 234
Re:"Férfias" receptek, szomjoltó italok
« Válasz #410 Dátum: 2012. Október 29. - 13:08:03 »
A teljes kiörlésű sajnos ugyanolyan rossz, mivel a búza és társai (kivétel zab) mind tartalmaz glutént (gliadint pontosabban).
Ez a fehérje "átjárhatóvá" teszi a bélfalat stb stb, de nem akarok okoskodni, érdemes elolvasni a Szendi féle megközelítést.
Ráadásul máshol is olvastam már, hogy mivel rajta van a búzán a héj is (ezért teljes kiörlésű ugyebár), ezért azon a penészgombák jelenléte nagyobb (mivel a héj és a mag között a nedvesség jobban megmarad).
A mai ember pont a szénhidrátoktól, a mértéktelen kenyérfélék fogyasztásától van elhízva és sorolhatnánk.

Félreértés ne essék, senkit nem akarok megbántani, se beleokoskodni valaki életébe, mindenki azt csinál amit szeretne :D

Nem elérhető OBJoe

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 444
  • Old Black Joe
Re:"Férfias" receptek, szomjoltó italok
« Válasz #411 Dátum: 2012. Október 29. - 13:51:30 »
... mindenki azt csinál amit szeretne :D

Bárcsak úgy lenne: irány Bora Bora!  :boldog:

Félre a tréfával!
Lassan már nem is próbálok kiigazodni a sok irányzaton. Kell a fluor vagy nem, ártalmas-e a só vagy nem, egészséges a tej vagy nem. A zöldségben magas a nitrát tartalom, a szója fehérje okozza a hirtelen halált a sportolók körében, a sör rákkeltő (na, ezt sajnálnám), az ásványi vízből az ásványi anyagok nem szívódnak fel, hanem kicsapódnak az ízületeken..., Már ne is (l)együnk?  :nemtom: Azt gondolom, mindenből mértékkel, és ha valamit nem bírsz, mellőzd, és ahogy egyszer olvastam valahol: "... bízva bízzál!”, hogy szerencséd lesz.
Novaculum habeo.

Nem elérhető Rotbart

  • Moderátor
  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 3763
Re:"Férfias" receptek, szomjoltó italok
« Válasz #412 Dátum: 2012. Október 29. - 14:01:31 »
Nemzetközi kutatások sok százezer beteg adait összevetve kimutatták, hogy a kávézás növeli a magas vérnyomás és a bizonyos rákfajták kockázatát.
Egy kutatócsoport több százezer beteg adatait összevetve kimutatta, hogy a kávézás csökkenti az agyi érkataszrófa és bizonyos ráktípusok kockázatát.

 :fetreng:

Nem elérhető Croaker

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 234
Re:"Férfias" receptek, szomjoltó italok
« Válasz #413 Dátum: 2012. Október 29. - 14:07:16 »
És ebben mi a vicces?
Szerinted hány rákfajta van?
No mindegy, ezzel még viccelődni is kár. Bár nem értem, hogy ha valami csökkenti bizonyos rákfajta kialakulásának az esélyét, attól miért ne növelhetné egy teljesen másfajtáét  ???

Nem elérhető OBJoe

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 444
  • Old Black Joe
Re:"Férfias" receptek, szomjoltó italok
« Válasz #414 Dátum: 2012. Október 29. - 14:34:07 »
Nem hiszem, hogy Roti a rákkal viccelődne, csak azzal a lehetetlen helyzettel, hogy például miközben az egészségemet óva nem eszem húst, csak zöldséget, ami viszont tele van nitráttal, az pedig az emésztőrendszerben nitritté redukálódik és methaemoglobinémiát okoz. Akkor most jót (t)eszek vagy nem?
Novaculum habeo.

Nem elérhető Croaker

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 234
Re:"Férfias" receptek, szomjoltó italok
« Válasz #415 Dátum: 2012. Október 29. - 14:48:11 »
Szerintem ez is mint minden más növényfüggő. Senki nem mondja egyébként, hogy ne egyél húst. Sőt! Ez a paleo-elképzelés pont erről szól. Nem vagyok közel sem elhízott, gondolom ezt a 188/76 igazolja, de érdekes módon ezzel a módszerrel (bár közel sem tartom be mindet, mert eszek cukrot is, ha arról van szó, vagy hüvelyeseket is stb, mindent kivétel búzát és társait, + tejet is kerülöm, mivel attól fáj a fejem mint rájöttem kb 15 távatából mindenféle orvosi vizsgálat eredménytelensége után), nem kell éhezni, annyit és akkor eszel amennyit akarsz.
Nem figyókúra közel sem, de azt mondom, hogy aki rendelkezik túlsúllyal, és kipróbálja ezt, tuti fogy tőle, amig be nem áll egy szintre a testsúlya. És semmi kalóriaszámlálgatás, koplalás, este 6 után nem evés stb nem kell hozzá.

Ez a paleo röviden erről szól:
-ne egyél gabonaféléket (kivétel zab, rizs)
-ne igyál tejet
-ne egyél ha lehet hüvelyeseket

Minden helyett van valami más. Panír helyett ugyanaz kukoricából, kenyér helyett már említettem mi, tészta helyett is van normál tészta fél kg kb 330 Ft os áron, teljesen ugyanolyan ízzel. Pizzát ugyanolyat csináltam zab, kukorica és rizslisztből.
Mindent meg lehet csinálni, maximum nehezebben és egy kis gyakorlással.Szerencsére nem vagyok lisztérzékeny, de pl testvérem felesége igen, szegénynek ennél 10 * jobban figyelni kell, hogy mit eszik.

De egyébként végig gondolva azt, hogy mennyi a rákos eset, mennyi az elhízott ember, mennyi a cukorbeteg, és mennyi ilyen volt nagyanyáink idejében, nem lehet nem észrevenni, hogy ezt a töménytelen szénhidát fogyasztás jelentősen befolyásolja.
Régen, ha volt kenyér, azt biztos nem dobták ki. Manapság ha kicsit kemény a kenyér megy a kukába, megy a pazarlás. Jólét van , sok a választék a boltokban. könnyen lehet édességet venni, mozgás lecsökkent, tized annyit vagyunk a napon (nem kapunk elég D-vitamint, amit csak a bőröd tud előállítani a napsugárzás hatására, ami persze nem is vitamin hanem hormon).

Sog függ a napon töltött időtől is. Pl az északi országokban ahol kevés a napfény, vagy fél évig nincs is, ott kiugróan magas a vastagbélrákosok száma.
Nagyon sok minden van, amiről lehetne beszélni, amit könnyű kikerülni, vagy megrántani a vállunkat. De én azt mondom, hogy nem véletlen az, hogy a nagyszüleink meddig éltek, és hogy mi vár ránk... (egyik dédszülőm 96, másikuk 92. életévében halt meg, másik "ágon" szintén azt hiszem 88.ban).

Még egy mondat a tejről: nem véletlen, hogy nem ajánlják a kisbabáknak sem a tejet. Nem véletlenül van tejallergia sem. Az új nézetek szerint ha jól tudom vagy 1 vagy 2 éves koráig nem is javasolnak tehéntejet. A tehéntej a borjúnak való, neki vannak benne azok az anyagok, amik megfelelő tápanyaggal és vitaminnal látják el.
Az is érdekes, hogy most mennyit ad egy tehén naponta (30-45 litert), és mennyit adott mondjuk 100 éve.

Áhh, hosszú lenne a sor, hogy erről beszéljünk.
Tudom, hogy manapság nehéz eligazodni abban, hogy mi a jó és mi nem...

Álljon itt egy utolsó példa a mikróról:
http://kodpiszkalo.blog.hu/2012/10/20/artalmas-e_a_mikrosuto

Nem elérhető Betyarka

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 2001
Re:"Férfias" receptek, szomjoltó italok
« Válasz #416 Dátum: 2012. Október 29. - 15:36:33 »
Én meg úgy vagyok vele és nekem bevált kerülni kell a bolti feldolgozott ételeket úgy kell enni mint nagyanyáink, apáink.
Amit lehet meg kell csinálni otthon, főtt ételt kő enni. Érdekes még amióta a babám kerüli a bolti dolgokat amit lehet. pl megcsinál kenőmájast is stb stb azóta nem allergiás a pollenekre. Mondtam neki szalonnát egyél. ;D
Nálam ha nagy ritkán pl felvágottat eszek vagy hasonló bolti sz.....rt attól ég a belem stb stb.
Minden reggel hajnal 5 kör már reggelizek az estek 99% ban szalonna.  Csak hétvégén van időm melegreggeleizni.
Napközben gyümölcs , kávé / még mindig jobb mint az energiaital/  este meleg vacsi korlát nélkül. van hogy 9-21,30 mire vacsizok.
És érdekes mégis fogytam 10-15 kg t a 1-2. évvel előtti énemhez.
Ja és este ha lehet fegyencedzés. ;D
Kerülöm a bolti sót / kaliumklorid/ vajat eszek nem margarint ha lehet zsírba sütünk stb stb.
70 es években rászokattak minket a hülye étolajra, margarinra érdekes régen zsírt ettek, kenyeret ettek, vajat ettek, szalonnát ettek és mégis elvoltak 70-80 évesen.
És kerülöm a TV nagy ívben.
Csak a puffin ad erőt...

Nem elérhető Croaker

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 234
Re:"Férfias" receptek, szomjoltó italok
« Válasz #417 Dátum: 2012. Október 29. - 15:49:21 »
Betyárka érdekes amit írsz. Egészen "véletlenül" egybe esik azzal, amiről én meséltem ;)
Pont ezt írja a Szendi is, hogy ne olajat egyél, hanem zsírt.
Ne kerüld a zsírt, lehet enni nyugodtan, elhízni nem attól fog az ember, hanem a szénhidráttól, ami zsírrá alakul.
A szalonna, kolbász, sonka még szép, hogy jó!

Az allergia amit írsz, illetve a bolti dolgok mellőzésére megszűnt allergia épp erről tanuskodik.
Az "ég a belem" effektus pont a szója miatt is lehet (hüvelyes), ezt írtam korábban is.
A fegyencedzés pont tökéletesen beleillik a képbe.
A só mellőzése nem árt, ugyanis a konyhasóban annyi a Kálium, amennyitől pont baja lesz a szívednek.
Ellenben a himalájai só tiszta nátriumklorid, ami kell a szervezetnek.

u.i:
javaslom megnézni az utolsó összetevőt:
http://mkh.web4.hu/thumbnail.php?f=/blogimages/m/mkh/gallery_3/13_original.jpg&x=600&y=600

HA rosszul látszana: cianid. (csomosódásgátló feladatot lát itt épp el).

Nem elérhető Rotbart

  • Moderátor
  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 3763
Re:"Férfias" receptek, szomjoltó italok
« Válasz #418 Dátum: 2012. Október 29. - 15:59:51 »
És ebben mi a vicces?
Szerinted hány rákfajta van?
No mindegy, ezzel még viccelődni is kár. Bár nem értem, hogy ha valami csökkenti bizonyos rákfajta kialakulásának az esélyét, attól miért ne növelhetné egy teljesen másfajtáét  ???


Ebben az a vicces, hogy több tucat kutató vizsgál egy hatalmas mintát, és nem képesek eldönteni, hogy most jó vagy rossz valami (jelen esetben a kávé).
Sőt, még azt sem, hogy mit tesz közép- és hosszútávon a vérnyomással vagy a várható élettartammal...

Gyakorlatilag semmilyen épkézláb infónk nincs a táplálékaink hatásairól, legfeljebb választhatunk, kinek hiszünk.

Nem elérhető Betyarka

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 2001
Re:"Férfias" receptek, szomjoltó italok
« Válasz #419 Dátum: 2012. Október 29. - 16:15:22 »
Sót nem teljesen úgy értem, hogy száműztem hanem a bolti sót száműztem. helyette van a piacon nálunk emisszió  nevű valami és ott lehet rendes Erdélyi sót venni./parajdi / http://www.e-misszio.hu/index.php/bolt/38-bolt/517-parajdi-sotermekek
só ami ugye nem fehérített kaki hanem rendes szürke só
és azóta sózók veszettül. ennek hatására http://ra9tv5.blogter.hu/450986/jo_so_-_rossz_so_-hogyan_mergezik_tudatosan_az_embereket_a_kalium_-_klorid_soval régen nem sóztam semmit.
Ez is a 70 évek okossága, hogy nem kell só. kérdem én régen mivel tartósítottak és ízesítettek mindent? :crazy:
Meg úgy vagyok, hogy kerülni kell ha lehet a téridegen kajákat. pl banán. stb.  A jó Isten megteremtette nekünk itt azt ami kell az egészséges élethez.
Másik érdekesség, hogy én a kávét mézzel iszom. ;D
Igaz a melóhelyen nem tudom kikerülni a cukrot de lehet pont annyi kell.
Nem a reklám helye de ez az ember is sok bölcs dolgot előad. érdemes elgondolkodni.
http://kataklizma.info/2012/02/11/az-elet-el-es-elni-akar

Még lemaradt, hogy érdekes módon főleg nyáron beérem levessel vacsira. Nagyon szeretem a leveseket.
Csak a puffin ad erőt...

Olvasatlan hozzászólások megtekintése a legutóbbi látogatásom óta.
Hozzászólásaimra érkezett új válaszok megtekintése.
Összes olvasatlan téma

 

iddaa net geciktirici