Szerző Téma: "Férfias" receptek, szomjoltó italok  (Megtekintve 207777 alkalommal)

Nem elérhető gregg

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 4042
  • Értelmes hozzászólások: 8
Kenyérsütés
« Válasz #585 Dátum: 2014. Március 24. - 21:01:05 »
A napokban sütöttem 1 kg kenyeret a linken szereplő receptet alapján. A témában tapasztalt fórumtársakhoz lenne két kérdésem:
  • A recept tartalmaz 1 evőkanál kefirt, ami a leírásból nem derül ki, mikor és mi módon következne?
  • Ha ugyanezt a receptet szeretném követni, akkor fél kg-os kenyér esetén kb. hogyan módosulnak a sütési/kenegetési idők? Arra tippelnék, hogy nem pont a fele, kb. kétharmada lehet.
Mi a véleményetek? Egyébként finom és jó állagú lett a kenyér, de tengeri sóból legalább másfélszeres adag szükséges hozzá.


"Minden ember akkora, amekkora dolgok feldühítik." - Sir Winston Churchill

Nem elérhető Rotbart

  • Moderátor
  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 3763
Re:"Férfias" receptek, szomjoltó italok
« Válasz #586 Dátum: 2014. Március 24. - 22:53:48 »
Hú, én ezer éve tartozom itt egy kenyérrecepttel...
Kefír nem tudom mire jó, de gondolom az elején kell beletenni, különben nem tudod eloszlatni rendesen.

Az idő érdekes kérdés, ezen eddig nem is gondolkoztam. A sütési idő nálam szinte nem függ attól, hogy 22dkg kovász + 35dkg lisztből készül egy háromnegyed kilós kenyér, vagy 35dkg kovász + 50dkg lisztből egy egykilós. Mindkettő 45-50 percig sül.

Ha nagyon belejössz a dologba, szívesen adok kovászt, azzal lesz az igazi. Nélküle is tuti persze, de az még egy kis lépés az emberiségnek.
Utána meg egy hosszúlépés neked :bor:

Nem elérhető gregg

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 4042
  • Értelmes hozzászólások: 8
Re:"Férfias" receptek, szomjoltó italok
« Válasz #587 Dátum: 2014. Március 24. - 23:09:31 »
Köszi, Roti!

Sejtettem, hogy nem lehet akkora különbség az időben, de jól jött a megerősítés. Leánykoromban én is készítettem kovásszal (is) kenyeret, de nem voltam elégedett vele. Lehet, hogy elbénáztam valamit. Ha belejövök, kereslek, hosszú léptekkel. :hat:


"Minden ember akkora, amekkora dolgok feldühítik." - Sir Winston Churchill

Nem elérhető OBJoe

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 444
  • Old Black Joe
Re:"Férfias" receptek, szomjoltó italok
« Válasz #588 Dátum: 2014. Március 26. - 15:54:16 »
A joghurt nem kell bele, de ha teszel, a dagasztás előtt célszerű hozzáadni. A benne lévő gombák némiképp táplálják az erjedést, a benne lévő fehérje pótolhatja az esetleg hiányzó sikér egy részét(ez csak tipp), a benne lévő zsír viszont elnyújtja a kenyér kiszáradási idejét.
Én 10 perc dagasztás után szoktam tenni egy kanálnyi, sóval, darált magokkal, és 5 dekányi liszttel elmorzsolt házi sertészsírt a kenyértésztához. Dagasztás előtt pedig egy késhegynyi aszkorbinsavat adok hozzá (úgy tapasztaltam, hogy szálasabb, foszlósabb tőle a kenyér).
1 kg liszthez szerintem is nagyon kevés egy kanál tengeri só. 70 dkg-hoz szoktam tenni kettőt.
Sütési idő tekintetében egyetértek Rotival. Zsömlének, kiflinek viszont elég egy jó félóra.
Novaculum habeo.

Nem elérhető gregg

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 4042
  • Értelmes hozzászólások: 8
Re:"Férfias" receptek, szomjoltó italok
« Válasz #589 Dátum: 2014. Március 26. - 16:12:50 »
OBJoe, köszi szépen a praktikákat! :sör:
Közben megkerestem a Szabó Malmot is a problémámmal. Az alábbi választ adták:

"A kefirt, mint zsiradékot tesszük a tésztához, mely segíti az összedolgozhatóságot, javítja az állagot.Sokáig  friss marad a kenyér belseje.. A  folyadék részből számoljuk le, és adjuk hozzá."


"Minden ember akkora, amekkora dolgok feldühítik." - Sir Winston Churchill

Nem elérhető Rotbart

  • Moderátor
  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 3763
Re:"Férfias" receptek, szomjoltó italok
« Válasz #590 Dátum: 2014. Március 26. - 16:23:22 »
Én a 75 dekás kenyérbe teszek 10 gramm sót, az kb. másfél kávékanál. Majdnem minden recept ilyen arányban javasol sót, így pl. a kilósba 13-14g kerül.

A kefíres tippet én is ki fogom próbálni, érdekesen hangzik, bár abban majdnem biztos vagyok, hogy zsiradékként nagyjából nulla hatása lehet: ha egy evőkanál mondjuk egy deka, akkor a 3-4%-os zsírtartalmú kefírből uszkve fél gramm tejzsír jut a tésztába...

Nem elérhető gregg

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 4042
  • Értelmes hozzászólások: 8
Re:"Férfias" receptek, szomjoltó italok
« Válasz #591 Dátum: 2014. Március 26. - 16:31:10 »
Szerintem a só mennyiségén felül a típusa is fontos; tengeri sóból általában mindig több kell, mint a hagyományosból. A kávéskanalat elírtad, nem? Evőkanál? Két kávéskanál nincs megy 1 evőkanál se. :nemtom: A gramm viszont tiszta ügy. :thumbup:


"Minden ember akkora, amekkora dolgok feldühítik." - Sir Winston Churchill

Nem elérhető Rotbart

  • Moderátor
  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 3763
Re:"Férfias" receptek, szomjoltó italok
« Válasz #592 Dátum: 2014. Március 26. - 17:06:00 »
Ehh, mindig eltévesztem, perszehogy teáskanál!

Nem elérhető wasytsur

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 1123
Re:"Férfias" receptek, szomjoltó italok
« Válasz #593 Dátum: 2014. Március 26. - 18:57:05 »
Én úgy tudom, a liszt mennyiségének 2%-a alapesetben a só. Ha hagyományos kovásszal készül a kenyér (liszt+víz), akkor az abban lévő liszt mennyisége is beleszámít.
A szivarozásra szánt időt nem érdemes másra vesztegetni.

Nem elérhető gregg

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 4042
  • Értelmes hozzászólások: 8
Re:"Férfias" receptek, szomjoltó italok
« Válasz #594 Dátum: 2014. Március 26. - 19:09:21 »
A 2% jónak tűnik, köszi. Kezd összeállni a kép. 1 kg lisztnél, az 2 dkg, ami egy púpozott ek. só. Viszont tengeriből több kellhet, OBJoe jóval többet tesz belőle.
A lényeg, hogy holnap sütök egy fél kg-ost, abba beleteszek kb. 1 ek. tengeri sót, aztán kiderül. Köszi mindenkinek az együttgondolkodást! :2thumbup: :coffee:


"Minden ember akkora, amekkora dolgok feldühítik." - Sir Winston Churchill

Nem elérhető gregg

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 4042
  • Értelmes hozzászólások: 8
Re:"Férfias" receptek, szomjoltó italok
« Válasz #595 Dátum: 2014. Március 27. - 22:21:50 »
Megsült a félkilós cipó, és ezzel már elégedett vagyok. :thumbup: Az egy ek. tengeri só simán kellett bele, legközelebb talán még picit púpozok rajta. Az a fél ek. kefir nem tudom, hogy mit ért, de beletettem. Még azon agyalok, hogy van két lapos samott téglám, amiket beáztatnék, és beraknám a sütőbe. Szerintem jót tenne a kenyérnek a párolgás. Valahol olvastam, hogy ropogósabb lesz, ha teszünk alá egy tepsiben vizet.


"Minden ember akkora, amekkora dolgok feldühítik." - Sir Winston Churchill

Nem elérhető Rotbart

  • Moderátor
  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 3763
Re:"Férfias" receptek, szomjoltó italok
« Válasz #596 Dátum: 2014. Március 27. - 23:20:06 »
Jessz, az elején nagyon kell neki, hogy szépen megkeljen. Ha kiszárad a felülete, nem tud alóla szépen kinőni.

Nem elérhető gregg

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 4042
  • Értelmes hozzászólások: 8
Re:"Férfias" receptek, szomjoltó italok
« Válasz #597 Dátum: 2014. Március 28. - 07:22:27 »
Azt követtem a receptben, hogy megkentem meleg vízzel, mielőtt betettem, később pedig kétszer forróval.


"Minden ember akkora, amekkora dolgok feldühítik." - Sir Winston Churchill

Nem elérhető banshee

  • Új tag
  • *
  • Hozzászólások: 13
Re:"Férfias" receptek, szomjoltó italok
« Válasz #598 Dátum: 2014. Április 08. - 12:36:39 »
Mi receptünk, a leírást a párom követte el:

"Íme a rövid változat:
 
Hozzávalók: 1kg liszt, 5dl langyos víz, 50g élesztő, 2ek cukor, 0,5dl olaj, fűszerek ízlés szerint, és egy spricni
 
Elkészítés: élesztőt felfuttatni, a többi hozzávalót hozzáadni, összegyúrni, kelni hagyni. Ha megkelt újragyúrni, a tepsin hagyni újra megkelni, bevagdalni, 200fokon kb. 40 percig sütni.
 
 
És itt a hosszú verzió "for dummies" és azoknak, akik arra kíváncsiak, hogyan lesz ropogós-pikkelyes a kenyér.
 
Tessék:
 
Az első lépés nem túl meglepő: élesztőt felfuttatni a cukros-langyos vízben. (Megoldható a dolog instant élesztővel is, csak nem lesz olyan jó.) Ehhez jön hozzá a liszt, az olaj, fűszer (mi csak sót használunk, ill. ha szezonja van, medvehagymát), jól össze kell gyúrni és a duplájára keleszteni. Hogy ez mennyi idő, az a hőmérséklettől függ, érdemes meleg helyre tenni (előfordul, hogy a sütőbe dobom, 50fokon), úgy 20-30 perc elég. Az sem jó, ha a tészta "elkel" (=megdöglik benne az élesztő), a 2x méret a célkitűzés, fölösleges vagánykodni.
 
Szóval a tészta megnőtt, újra kell gyúrni. A feladat annyi, hogy kinyomkodjuk belőle a levegőt. Kellő rutinnal ez nagyjából 3 perces meló. Fontos fázis, nem elhagyandó!
 
És újrakelesztünk. Ekkor a tészta már a kívánt formában várja a sorsát a sütőtepsin (zsömle, kenyér, cipó, bagett, vagy ami tetszik), vagy a radiátor közelében, vagy bent a sütőben 50fokon. Ez a második kelesztés már hamarabb megvan, tíz percenként érdemes ránézni, és ha elérte a kívánt méretet a tészta, akkor bevagdaljuk és vízzel lespricceljük gyorsan (ha nincs spricni, akkor vizes kézzel át kell simogatni. de a spricni jobb), aztán izibe fel is kell tekerni a sütőt 200fokra. (Ha nem vagdaljuk be, akkor magától fog szétszakadni, az kicsit rusztikusabb, de vizet mindenképp kapjon!)
 
Hőlégkeverés a kenyérsütés ellensége! Lehetőleg alul-felül üzemmódban kell megsütni, kenyérnél 200fokon, zsömlénél lehet 230-250fok is. Még egy tíz percig érdemes a sütő közelében őgyelegni, merthogy most jön a trükk: mikor már kezd kialakulni a kérge, de még éppen nem (ehhez kell a rutin is), akkor megint le kell spriccelni! Ettől lesz a végén szép pikkelyes. Esetleg még egy-két spricc mehet neki a sütés során, de túlzásokba sem szabad esni, mert ha elvizesedik a tészta, akkor a jóisten se szedi ki a tepsiből...
 
Én akkor szoktam kivenni a sütőből, mikor már az egész háznak kenyérszaga van Az utolsó 5 percre még lehet trükközni azzal, hogy feljebb tekerjük a hőt, így vaskosabb lesz a kérge (és a friss házikenyérnek az a legjobb része!), csak zsömlénél kell vigyázni, hogy azért ne száradjon ki az egész. Ha a kenyér késznek ítéltetett, akkor kivételkor még egy lespriccelést adjunk neki (ilyenkor lehet hallani, ahogy pattog szét a kérge), majd ugorjon rögtön vászonzsákba! Semmiképp se maradjon a tepsin, mert ahogy hűl, a lecsapódó pára miatt felvizesedik az alja, szóval ha nincs vászonszatyor késznél, akkor minimum rácsra üljön.
 
Frissen forrón nekiesve is eszméletlen finom, de ezek a házi kenyerek még 4-5 nap múlva is puhák és finomak (végig érdemes zsákban tárolni).
 
Előfordulhat, hogy elsőre nem lesz tökéletes, kell a rutin hozzá, de megéri! Nem olyan macerás ám, mint amilyennek elsőre tűnhet, ha már a napi rutin része, akkor mosogatás, főzés, vagy urambocsá netezés közben simán lezavarja az ember a kenyérsütést, tényleg minimális energiaráfordítást igényel."

Nem elérhető gregg

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 4042
  • Értelmes hozzászólások: 8
Re:"Férfias" receptek, szomjoltó italok
« Válasz #599 Dátum: 2014. Április 09. - 09:01:19 »
banshee,

köszi a sok hasznos részletet, látszik, hogy nem ma kezdtétek. :) Legközelebbi sütésnél így fogok eljárni.

Egy észrevétel: a 2ek nem a só? Cukorból csak picikét szoktak beletenni, hogy jobban felfusson az élesztő. Nem lesz így "édes" a kenyér?


"Minden ember akkora, amekkora dolgok feldühítik." - Sir Winston Churchill

Olvasatlan hozzászólások megtekintése a legutóbbi látogatásom óta.
Hozzászólásaimra érkezett új válaszok megtekintése.
Összes olvasatlan téma

 

iddaa net geciktirici