feljön ez a topik szépen, lassan....
Recept Topi Cimbinek !
Haraszti aprópecsenye jóasszony módra: ( általában nagyobb családi összejövetelen készítem tárcsában. utoljára 3 hete készítettem )
1, Apróra vágott több féle hús olyan 3 kg ( tarja, lapocka, filézett csirke comb, esetleg csirke mell) mustáros, olajos, borsikafüves, kakukkfüves, petrezselymes, borsos, fokhagymás pácban áll egy éjszakát.
2, elő veszem a 84 cm átmérőjű tárcsámat, és egy kevéske olajon megpirítok 60-70 dkg kockára vágott császár szalonnát. Amikor ropogós akkor kiveszem és félre teszem ( szükségem van a pirult szalonna ropogós textúrájára)
3, 4-5 db nagyobb fej hagymát nagyobb cikkekre vágom,( a cikkeket lemezeire szedem) és szalonna maradék zsírján ezt is megpirítom, kiveszem?. Tudod textúra
4, a pácolt húst rádobom a már nem túl rossz ízű zsiradékra, és gyorsan körbe pirítom, ha egy kis levet engedett sózom ( itt kap sót először) majd felöntöm 2-3 deci fehérborral.
5, 1/2 kg gombát felvágok és az apró hús mellé dobom. Felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje
6, gyakori kevergetés mellett, 40-45 percig rogyogtatom.
7, az előző este fokhagymás tejbe áztatott 30-40 dkg csirke máj szintén beugrik a tárcsába, és rövid ideig együtt rotyognak.
8, Ha a máj megnyomásra megfelelő ( puha de nem ereszt véres levet) hozzá adom a félre tett hagymát, és szalonnát, és rövid ideig pirítom. A már nincs leve, de még nem száraz, éppen szaftos állag a jó.
Ha van hozzá hangulatom akkor a kitisztított tárcsában házi steak burgonyát, ha nincs akkor készen vett burgonya rösztit sütök hozzá.
Nyilván el tudom képzelni arányosan kisebb mennyiségeknél gáztűzhelyen serpenyőben
reofil ( tritreknek)