NE kezeld semmivel az új bőrt! Fenés előtt a tenyereddel dörzsöld meg oda-vissza néhányszor. Ennyi az ápolása.
Én nemrég (1 hónapja?) vettem új bőrt, ami konkrétan csont száraz volt, pattogott ahogy húztam rajta a pengét (apró karcok lettek is rajta). Én vagyok hülye, ilyen kemény és érdes felületnek megmutatni sem lett volna szabad, de gondoltam ha így árulják, csak jó, biztos én gondolom túl. Egy oda-vissza körnél szerencsére nem húztam többet. A bőr amúgy szépen meg volt csinálva, éle lecsiszolva, jó vastag, ideálisan hosszú. Az előző bőrömet Forritól vettem, Tőle kaptam egy kis Isten tudja milyen zsírt. Elkezdtem végső elkeseredésemben rákenni. Az első vékony csík konkrétan 2 perc alatt eltűnt rajta, úgy beitta. Következőt is hamar. Nem vacakoltam, bekentem vastagon, ezt már nem szívta be, így estére otthagytam. Reggelre valami tapadós, ragacsos réteg lett rajta, amit egy pamut ronggyal kezdtem ledörzsölni, ekkor már kellően vörös volt a fejem. Jó adag dörzsöléssel lejött, és egész jó felület lett, nem olyan sima és puha mint a régi bőröm, de azt másfél-két éven át napi szintem használtam, előtte ki tudja meddig volt használatban, persze, hogy jobb. Húztam rajta kettőt, már jobb volt, de volt ahol még megtapadt, bevittem a nappaliba, gondoltam másnap majd fojtatom tiszta fejjel. Na, a gyerek elérte, leszedte, és egy nedves popsitörlővel sikálgatta a közepénél (0,7 éves, nem lehet hibáztatni). Így lett rajta pár pukli sajnos, de még így is sokkal jobb mint vásárláskor! Nem serceg rajta a penge.
Tanulság:
1. Szerintem van az a bőr, amit igen is kezelni is kell, ha nem akarjuk kidobni. Persze jobb egy jót venni elsőre, de ezt, ha neten rendeli az ember, nem tudja meghatározni - én meg utálok kidobni bármit is. Kézzel masszírozgatva hónapokig simogathattam volna ezt a bőrt, míg megpuhul.
2. Jobb előbb kérdezni hozzáértőktől, mielőtt gányol az ember. Nem tudom milyen zsírt/olajat kentem rá, a semminél sokkal jobb volt, de első indulaton túl inkább körbe kellett volna járnom a témát.
3. Gyerektől távol tartani.
Továbbra sem tudom, mi az, amivel érdemes kezelni. Meg kéne kérdezni egy bőröst, vagy lovászt (azok is tuti kezelik valamivel a bőrt). Avasodástól én annyira nem tartok, mivel amit nem szív fel, azt úgyis letörlöd... Régen a bőr bakancsot szalonnabőrrel kenegették hogy ne töredezzen, és óvja a nedvességtől. Gyanítom, a fenőbőrnek is minden jobb a semminél, egy aktívan használt bőr esetén viszont tényleg elég a kézről rákerülő zsír (ahogy pl. a bőr övnek is).