Szerző Téma: Pasztázás, bőrápolás  (Megtekintve 248892 alkalommal)

Nem elérhető Brien

• Törzstag
Re:Pasztázás, bőrápolás
« Válasz #135 Dátum: 2011. Július 09. - 13:15:52 »
Én simán felcsiszoltam 600, majd 800 vizespapírral aztán kézkrém dögivel egy nap pihi beszívódás aztán megin egy adag kézkrém 2 nap pihi, aztán krom-oxiddal bekenntem.
Tökéletesen müködik! ;)
Ne gondolkodj!
Ha gondolkodtál ne mond el!
Ha elmondtad ne írd le!
Ha leírtad ne írd alá!
Ha aláirtad.......Ne csodálkozz!!

Nem elérhető ghost

• Törzstag
« Válasz #136 Dátum: 2011. Július 09. - 13:37:31 »
ha króm-oxiddal bekened az oké,mert ha marad rajta szemcse az nem gáz.viszont pasztás bőröm még nincs...
olyan nincs hogy van ész oszt adok.az vagy van vagy nincs

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #137 Dátum: 2011. Július 09. - 18:51:21 »
Nekem az a véleményem, hogy semilyennel...az ugyanis óhatatlan, hogy a csiszolószemcsékből egy kis rész ne ágyazódjon be a bőr felületébe. Szerintem a csiszolópapirral, vászonnal csiszolt bőr borotva fenésére eleve alkalmatlanná válik. Érdekes, hogy a portól óvni kell, de néhány vélemény szerint a csiszolóanyag meg nem árt...hát ehhez nincs mit hozzátenni... :borosta:

Egy japán borotvás mester által írt könyvben olvastam, aki érdeklődik az ilyesmi iránt annak mond valamit az Iwasaki név. Ott olvastam hogy 400-as 500-as és 600-as papírral ha felcsiszolsz egy régi rossz állapotban lévő bőrt, azzal sokat lehet rajta javítani. Én személy szerint nem próbáltam még ki, de külföldi fórumokon sok öreg róka újít fel eBay-es bőröket, ott olvastam többször erről a módszerről. Ez a csiszolópapír beleragad ez leginkább csak elméleti, a balsafás fenőket mindenhol csiszolópapíros síkolás útján szokták készíteni, és ott sincs ilyen probléma. Az látszódna a kés élén fenés után a mikroszkóp alatt ha 400-as szemcse ért volna az éléhez, de én ilyet soha nem láttam még. Ha valami paszta van rajta csiszolás közben akkor akár elő is fordulhat ilyesmi, de nekem soha nem volt vele gondom, pedig több mint 10 balsás fenőt készítettem már.
"A statisztika egy olyan tudomány, amely matematikai úton bebizonyítja, hogyha 7 napig hasmenésem volt, majd 7 napig szorulásom, akkor az emésztésem egyszerűen tökéletes."

Nem elérhető longball

• Törzstag
« Válasz #138 Dátum: 2011. Július 09. - 22:42:45 »
Továbbra sem értek egyet. Ez nem elméleti dolog, a csiszolópapirról mindig marad le szemcse, a bőr felülete pedig, főleg, ha előzőleg faggyús, pasztás volt, ideális a lemaradt szemcsék rögzitésére. Internetes oldalakon, és szakirodalomban valóban minden van - meg annak az ellenkezője is. Én mindenesetre a fenőszijak ragasztásánál a préselésre szolgáló szoritó fát minden ujabb ragasztás előtt gyalultam és nem csiszoltam. Esetleg még citlinget tudnék javasolni hasonló célokra, az is - a gyaluhoz hasonlóan- egyélű, és nem sokélű forgácsoló szerszám. Amúgy továbbra is el lehet gondolkozni azon, hogyha a fenőszijat a portól is óvjuk, akkor ugyan miért nem hintjük be néha 2000-es csiszolószemcsével? Egyébként azt az egyet elismerem, hogy  a nagyobb szemcsék (400-600) nagyobb eséllyel távolithatók el....

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #139 Dátum: 2011. Július 09. - 23:42:14 »
Akkor mondom gyakorlatiasan, hogy ne legyen elméleti... :) Eddig soha semmilyen bajom ebből nem volt, és nem is hallottam senkiről akinek ilyen baja lett volna. Mikroszkóp alatt se találkoztam vele soha. Magyarán ha létezik is ilyesmi, én nem találkoztam vele. Előfordulhat hogy ez a szemcsebeleragadás megtörténik, és problémát is okoz, de nekem eddig szám szerint 14/0 az arányom, szóval én továbbra is szívesen ajánlom mindenkinek. Hasonlítottam már össze pasztás bőrt, és pasztás balsafát (ami 400-as papírral lett síkolva), és én működésben semmi különbséget nem fedeztem fel.
"A statisztika egy olyan tudomány, amely matematikai úton bebizonyítja, hogyha 7 napig hasmenésem volt, majd 7 napig szorulásom, akkor az emésztésem egyszerűen tökéletes."

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #140 Dátum: 2011. Július 09. - 23:45:11 »
Egyébként van nekem most itthon egy darab nagyon gyász állapotban lévő bőröm, amiből próbálok kihozni valahogy egy fenőbőrt, azon majd letesztelem ezt a csiszolópapíros módszert. Anélkül semmivel nem lehet használhatóvá varázsolni, ergo ha az nem használ akkor így is, úgy is kuka.

Nem elérhető ghost

• Törzstag
« Válasz #141 Dátum: 2011. Július 10. - 20:40:19 »
elnézést ha volt már a kérdés és akkor is ha hülyeséget kérdezek ;D...a bőr textiles oldalát érdemes pasztával kezelni?mert az enyémnek feltűnően vörös a textiles oldala...

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #142 Dátum: 2011. Július 10. - 21:28:45 »
elnézést ha volt már a kérdés és akkor is ha hülyeséget kérdezek ;D...a bőr textiles oldalát érdemes pasztával kezelni?mert az enyémnek feltűnően vörös a textiles oldala...

Valószínűleg vörös krómoxiddal lett kezelve, longball használ olyan pasztát és szerinte jó cucc. Érdemes valahogy jól lemosni az egészet, hogy a kosz nagy része lejöjjön róla, és utána újrapasztázni valamivel. Nem hinném hogy teljesen el tudod távolítani róla, úgyhogy él frissítésre biztosan jó lesz a heveder oldala.

Nem elérhető longball

• Törzstag
« Válasz #143 Dátum: 2011. Július 14. - 11:20:09 »
Akkor tovább bőr csiszolás ügyben.

Mivel az igazságérzetem azt diktálja, hogy alaptalanul, vagy tapasztalat nélkül ne kritizáljak, nekiálltam egy próbamunkának. Az alany egy régi, kb 30 éves magyar katonai szijból egy olyan 50 cm hosszu, oldalt ugyan ivesen hajlott, de keresztirányban sik darabj. Először letakaritottam réz drótkefével mindkét oldalát, majd az összerepedt szőroldalt csak nagyjából, inkább csak a későbbi kinézet kedvéért csiszoltam le. A munkába vett oldal a húsoldal lett: egyenletes, nem repedt, nem karcos felületű. Először egy festékboltban kapható, szerintem kb 120-as finomságu tégla alaku csiszolóhasábbal dolgoztam. Tulajdonképpen ezzel végeztem a munka nagyját. Képek készültek, de mivel a zsirzás napokat vesz igénybe, egyszerre tenném fel, nem szakaszosan-és akkor már az eredményről is beszámolva. Mikor a felület egyenletes világosbarna, "barkás" felületű lett, következett sorrendben a 240-es, 400-as, 600-as és 800-as csiszolás. Közbevetném, hogy az oldalfelületet is csiszoltam, illetve a szij szélét picit jobban, igy enyhe domboru felületet alakitottam. Minden csiszolás után a felület kefélése + porszivózása jött. Még a 800-as csiszolást követően is becsillantak megfelelő fényben a felületbe ragadt szemcsék. Ismétlem, száraz, soka nem pasztázott bőrről van szó.  Ezután ugy csiszoltam tovább mint a fát: ecsettel vizeztem a felületet, száradás után csiszolás.Kb négyszer igy csiszoltam végig 1200-as papirral. Az eredmény egy szép sötétbarna sima felület lett. Most zsiroztam be mindkét oldalt - rendesen nyeli a zsirt, melegiteni az időjárás miatt nem kell. (kommersz csőszerelő faggyú - szerintem nem tiszta marhafaggyú, hanem vegyes zsiradék.) Jelenleg itt járok, felülete zsirozva szinte fekete, szép sima. Ha majd hajlitható, illetve egyenesithető lesz következik a fenési próba egy arra itélt borotvával. Ez szerintem jónéhány nap lesz. A bőr annyira száraz volt, hogy függesztésre való lyukat sem mertem beleütni, féltem, hogy kireped a széle. További beszámoló következik.

Üdvözlettel: longball

Nem elérhető Szőrmók

• Törzstag
« Válasz #144 Dátum: 2011. Július 14. - 12:40:11 »
Üdv!

Izgatottan várjuk az eredményt, csoda, hogy nekiálltál bíbelődni egy olyan bőrnek, mint amit említesz. Sokan le sem hajolnak az ilyenért, ha valóban annyira száraz volt.
Sheffield-England

Nem elérhető longball

• Törzstag
« Válasz #145 Dátum: 2011. Július 14. - 13:30:49 »
Egy bőrszij csiszolása nem oly fotogén téma, igy csak három képet teszek fel.

1. Csiszolódik. (felette a csiszolóhasáb)

2. Csiszolódott (már az 1200-assal)

3. Munka után lógás következik(csak ki tudtam lyukasztani)
    Meg persze a gerincferdülés egyenesitése.

A képen a baloldali...a jobb oldali késekre és vésőkre van használatban.

A próba tényleg egy-két nap mulva lesz csak.

Üdv: longball

Nem elérhető szürkesün

• Új tag
  • *
« Válasz #146 Dátum: 2011. Július 15. - 18:34:04 »
Köszönöm longball!
Sokat segitettél. :sör:
Én ezeket szeretném használhatóvá tenni:
http://i1136.photobucket.com/albums/n488/TeeBee888/DSC03496.jpg
http://i1136.photobucket.com/albums/n488/TeeBee888/DSC03492.jpg

Nem elérhető longball

• Törzstag
« Válasz #147 Dátum: 2011. Július 15. - 20:54:11 »
No...akkor már be tudok számolni némi eredményről. A teszt borotva egy 5/8-os eddig is használatban levő sztolicsnaja volt. Tehát nem kövel való fenés utáni szijazásra, hanem napi, borotválkozás előttire használtam. Először is nyilvánosan megkövetem jenessanyit és az általa idézett japán mestert aki azonban ennek ellenére -valószínűsíthetően- továbbra is ferde szemmel fog rámnézni...Tehát a módszer nem okozott kárt a borotvának, fenés és még egyszer borotválkozás utáni tisztitás után is megnéztem mikroszkóppal: alapvető ellenvetésem egyelőre nem igazolódott be, a borotván nem láttam szemmel látható uj karcot. A borotválkozás jól sikerült, egész jó eredménnyel....a kiborotválás is sima volt. Amire felhivnám a módszert követni szándékozók figyelmét: előre megmondani egy bőrről, hogy hogy fog a csiszolás és a faggyuzás után viselkedni, pöndörödni, hajlani, az szerintem a jóslás kategóriájába tartozik. A csiszolásnál bizony nem kell takarékoskodni az idővel és az élőerővel: keményen le kellett dolgozni a felületet...egyes oldalszéli helyeken a kés hátrahuzásánál a bőr enyhe felborzolódással torolta meg a kis hanyagságot. Lengőszijnak, főleg, ha vékony anyagból van, nem állnék neki még egyszer. A katonai derékszijból is sok lejött...Viszont van itthon valami széles talpbőrféle, abból lehet, hogy egyszer csinálok egy 60-70 mm széles feszitett fenőszijat vagy 45-50 cm-es méretben. Szóval kárt nem okoz maga a gondos csiszolás, és a közben folyamatosan végzett portalanitás - de, hogy előzetesen pasztás szijnál is ez lesz-e a helyzet, azt nem tudom. Szóval már nem vagyok ellensége a gondos leletmentésnek szij fronton, de, hogy megéri-e?.....Ezt mindenki maga döntse el! Örülök, hogy megoszthattam uj tapasztalataimat. Üdvözlettel: longball

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #148 Dátum: 2011. Július 17. - 21:16:26 »
Köszi Zsolt hogy kipróbáltad, így én is neki fogok majd egynek esni! Egy pici bőrdarabon én is próbálgattam már, de azt így is észrevettem hogy baromi sok idő nagy felületet így lecsiszolni. Aki mindenképp olcsón akar ilyesmit, annak meg meg kell dolgoznia érte  :)

Nem elérhető ghost

• Törzstag
« Válasz #149 Dátum: 2011. Augusztus 08. - 17:58:46 »
Voltam ma a művészellátóban.Sajna az a króm-oxid amiről volt az előző oldalakon szó az nincs.De van olyan amely fém tubusba van rakva és fogkrém állagú,krómoxidzöld pigment néven fut (nem 240-es számú).El merjem hozni?

Olvasatlan hozzászólások megtekintése a legutóbbi látogatásom óta.
Hozzászólásaimra érkezett új válaszok megtekintése.
Összes olvasatlan téma

iddaa net geciktirici