Egy régi-régi, évtizedek óta száradó fenőszij feltámasztásával kapcsolatban van néhány időszerű tapasztalatom, amit megosztanék a portáltársakkal. A szij átvételkor nem volt valami bizalomgerjesztő, de egy próbát megért. Hasonlitott az fsk késekkel egy készletben árult katonai készletben levőhöz. Utólag láttam csak, hogy a csatlakozó bőr alkatrészek és a fogantyú szépen cakkozott mintában van kivágva., és egyéb kidolgozása sem tucatárura vall. Maga a szij a húsoldalával volt kifele forditva, a lenszövet nem volt semmivel beeresztve. A szijat lecsiszoltam 320--600-1200-2000-es papirokkal szépen sorban, utána zsirral való beeresztés következett hetekig. A szövetet csak körömkefével tisztitottam. Ez érdekes módon a régi szövetet kicsit felbolyhozta, eredmény egy szép sima felület lett. A szíj zsirozásával kicsit problémám volt...főleg ezért irom ezt a szösszenetet. Marhafaggyút utoljára kb 12 éve vásároltam..már célra, azóta az a készlet elfogyott. A most kapható ipari faggyú néven árult hulladékzsir meg sem közeliti a minőségét. Hosszas keresgélés után találtam csiszolástechnikai vonalon hengeres tartóban árult kemény faggyút, ezt viszont kb 5-8% sertészsirral kevertem, végül ez lett a nyerő. Azóta nézegettem a neten, borászati vonalon is árulnak marhafaggyút, hordó tömitési célra, azzal is lehetne próbálkozni.
Kép sajna a felujitás kiindulási fázisában nem készült, talán nem is adta volna jól vissza az eredeti állapotot.
Üdvözlettel: longball