Nem kellett vakmerőnek lenni, mert mielőtt kilenc hónappal ezelőtt nekiláttam volna, megnéztem egy csókát, aki japán késsel szépen leborotválta a fejét. Mire a legelső akciómmal végeztem (háromnegyed óra), rájöttem, hogy könnyebb, mint az arcomat leborotválni.
A hogyanról:
Mivel elöl már erőst fogyatkozik a vágnivaló, ezért mikor a végére jártam a pofaszőrnek, a felfelé pajeszt folytatom a szemöldököm fölé egyetlen mozdulattal, majd megindulok szemből hátra a koponyám tetején lévő kopasz foltig. Itt a gömbölyű résznél ejtek valahol egy kisebb vágást, miközben óvatosan elindulok hátra, le nyakig. Mivel errefelé már rengeteg a haj, a pengét vágásirányra kicsit ferdén tartom, és erősebben fogom, mert különben kifordulhat a kezemből. Rettentően vigyázok, ne akadjon meg, mert az a tapasztalatom, hogy ha megakad, akkor belevágtam a bőrömbe. Persze ez nem fáj, mert koponya nem arc részén kevés az érzőideg.
Második kör is van, mert különben a fejem hátulja és a fülem felett csupa borosta maradna az egész. Ilyenkor nyaktól indulok, a ferde penge végig marad. Nyaknál ugye alig van szőr, és érzékeny is ez a tájék, úgyhogy ugyanolyan finom vagyok, mint elöl a nyakon. Ez addig tart, míg a finom mozdulat egyszerűen megáll a sűrűbb haj kezdeténél. Ez a második lépcső. Erősebb fogás, a fül felé közeledve óvatoskodás, lévén a fül mögötti csontból készült huplit kicsit nehezebb nem elvágni vagy megkarcolni, mint bármi mást. A fül körül van csak macera az egésszel, mert mindig útban van. Ígyhát az egyik kéz a fület húzza, tolja vagy takarja, hogy ne érje a kés. Fül fölött fölfelé, mögötte a gödörben hátrafelé és csak érintve a bőrt - lévén itt is csak szösz van.
Hátul csak jobb kézzel tudom megcsinálni, a bal mindig tapogat stb.
Utókezelés:
Hideg víz, timsó, majd közvetlenül erre a saját krémem. (kakaóvaj, szójaolaj, levendulaolaj, aloe vera, víz) Ha ez nincs, akkor nem mosom le a maradék szappanokat, hanem szétkenem, majd timsót nedvesítve összekenem vele a fejem.
Egyébként arcca együtt megvan fél óra alatt, a forró törölközőtől a mosogatásig. Ennél gyorsabban semmilyen eszközzel sem sikerült még a borotválkozás, ráadásul roppant elégett vagyok utána.
Az élvesztésről:
Mint mondtam, minimum három borotválkozásnak megfelelő az él elhasználódása, de lehet, hogy van az öt is. Van nekem egy saját vasoxidos bőröm, ami a kezdetek óta nincs kezelve, így a felületén leginkább a késem anyaga van már csak. Ezzel néhány perc alatt vissza lehet adni az élet shave ready-re. A bőr egyszerűen az asztal szélén fekszik, nem lóg. Ezután még idétlenkedek egy kicsit sima bőrrel is, de a hajszáltesztek ezreiből leszűrhettem, hogy igen minimális többlet eredménnyel.
Hát ennyit tanultam. Remélem segítettem valamit.