Úgy döntöttem, hogy egy éves alvásából felébresztem ezt a topikot és megosszam a fej borotválással kapcsolatos tapasztalataimat.
Az egész azzal kezdődött, hogy elkezdett ekcémásodni a fejbőröm. Kezeltem mindennek, évekig hiába. Még a nullás gép sem segített, már minimál haj esetén is előjöttek a vörös foltok.
Két éve nyáron hirtelen felindulásból leborotváltam a fejemet. Azóta ezt minden 7n megteszem és minden gondom megszűnt.
Első körben talán az eszközökről:
A patronos borotvákat el kell felejteni. Ennek okát a tisztelt fórum tagoknak talán nem kell bizonygatni. Nagyon hamar eltömődik, használhatatlan.
Ami nekem bevált, az a DE. Tapasztalatom szerint célszerű külön borotvát és !pengét! használni a fejre és az arcra.
A vastagabb hajszőr sokkal jobb igénybeveszi a pengét, mint az arc szőrzet és nagyon hamar elhasználódik. Így gagyi pengével nem érdemes próbálkozni. A külön pengét használatával elkerülhető, hogy folyton megviselt pengével állj neki az arcodhoz. Ha csoffadni kezd a penge az általában nem a fejen, hanem az arcon vettem észre.
A borotválkozást először mindig fejemen kezdem, majd miután végeztem jöhet az arc. Általában hetente egyszer borotválkozom.
Megfigyeltem, hogy ha krémet használok jobban eltömődik a penge, mintha szappant használok, különösen ha már egy kicsit tovább hagytam nőni a hajborostát.
A borotválkozás módja megegyezik a szokásos technikával. Először mindenképp szőrirányban, majd a második körben ellentétesen húzom. Irritációt nem tapasztaltam. A fejbőr kevésbé érzéken az arcbőrnél. Ha véletlen megvágom magam (új pengével gyakran előfordul) csak arról veszem észre, hogy véres a lehúzott hab.
Kevésbé gyakorlott alanyoknak a borotválkozás végeztével érdemes egy családtagot megkérni, hogy ellenőrizze, nem maradt-e egy két szőrfolt valahol. Nálam a fül körüli és fejtető hátsó része szokott kimaradni, ha nem figyelek oda. Egy kis gyakorlat után azonban összeszokik az ember keze a fejével.
Borotválkozás után:
Nekem az arcon megszokott hideg vizes lemosás nem jött be. Inkább kissé langyos vizet használok. A fej öblítéséhez praktikus zuhanyt használni, így nem ázik el a mosdó környéke. Lemosás után az esetleges sérülések kapnak egy kis timsó kezelést, majd az aktuális borotválkozás utáni balzsam, vagy az asszony legújabb csodakrémje következik.
Most nyáron napvédő krém és könnyű kalap használata kötelező, különösen a kezdő kopaszoknak
Most így ennyi, szép napot.