Ha az árát és az értéket nem nézzük, akkor az M3 szerintem minden idők egyik legjobban megkomponált rendszere. Nem a nyélre gondolok, az imázsát is elfelejtem, hanem a fejben lévő technikai megoldásokra. El tudom képzelni mennyi energiát öltek egy ilyen fejlesztésbe...Magyarul, hogyan kell úgy levágni egy szőrszálat, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. Ebből a szempontból ugyanazt az értékelést kapja nálam a Sensor is, ott kezdődött az egész, a "nagy ugrás".
Azonban a receptnek számos összetevője van, és menet közben is érzékelhető volt a költségcsökkentésre irányuló változások, az eredeti Sensorok és a mostani M3-ak már messze nem a régiek, de a technikai megoldások magukban igen. Ilyenekre gondolok, hogy kell felfüggeszteni egy pengét egy keretben, úgy, hogy az önállító legyen bármilyen nyomás esetén, és hogy kell megkomponálni a fejet, hogy az a legideálisabb szögben illeszkedjék mindig a bőrfelszínhez minden körülmény közt. A kések vastagságát és az élgeometriát is nehéz úgy belőni, hogy minden a legoptimálisabb legyen (majdnem) minden szempontból. Az egy másik kérdés, hogy aki szőrbenövésre hajlamos (ez ugyebár genetika) annak eleve az egykéses borotvák jöhetnének csak szóba, bár a Gillette mást állít, szerintük itt is a többkéses megoldás a gyógyír (.com honlapjukon ecsetelik). Ezt viszont mindenki magának kell mérlegelnie, szerintem itt nincs igazuk. Az is egy másik kérdés, hogy borotválkozni igen is meg kell tanulni, teljesen mindegy milyen készülékről beszélünk, igazából erre csak azt tudom mondani, hogy minden borotvával össze lehet szokni, egy kis tapasztalat után simán ki lehet értékelni és kiküszöbölni a gyengéit... Persze van akinek egyik típus(készülék/penge) alapból jobban fekszik, mint egy másik, mindenkinek más a szőre/bőre, ezért innentől lesz teljesen szubjektív a megítélés. De a technikai megoldások elég objektívek és mérhetőek. Azonban az is igaz, hogy az új technikai megoldások leginkább a biztonságért, kényelemért fejlesztődnek, ja meg persze a profitért, költségcsökkentésért, és ilyenkor eszembe jut, hogy olyan 20 évvel ezelőtt milyen finom is volt a ropogós héjú magyar kenyér, mára meg nincs egy normális törzskönyvből nem kivett, nem génkezelt búzafaj, amiből ugyanazt a finom kenyeret újra elő lehetne állítani... Szóval a hagyományos borotválkozás ugyanígy finom, és ebből a szempontból kukába a Sensorral és az M3-al, de objektíven ők az etalon.