Szerző Téma: Gillette - Mach3, Mach3 Turbo, M3 Power  (Megtekintve 76304 alkalommal)

Nem elérhető Qka

 • Törzstag
 • *****
 • Hozzászólások: 2388
Preparation, Preparation, Preparation, Technique, Technique, Technique, No pressure, Let the razor do the work, it is not a race, it is your face.

Nem elérhető Freddy

 • Törzstag
 • *****
 • Hozzászólások: 487
Re:Gillette - Mach3, Mach3 Turbo, M3 Power
« Válasz #76 Dátum: 2014. Április 15. - 09:56:00 »
Odaát Redditen egy srác összevetette a Mach 3 és egy DE borotva vágási metódusát. Az elvékonyodó vég, ahova a nyíl mutat a Mach 3, a konzisztensen vágott vég pedig egy DE.
Így már érthető, hogy miért szenvednek az emberek a redőnyös borotva használatakor a benőtt, begyulladt szőrszálakkal, elég csak elképzelni, hog az az elvékonyodott darab ki akar bújni, de túl vékony, könnyen ellenállásban ütközik és visszahajlik, míg a DE esetén ugyan olyan vastag a szőrszál és határozottabban tud kifele nőni, nem gyullad be, nem nő vissza.
Arra is magyarázatot ad a kép, hogy miért érződik kevésbé durvának a borosta redőnyös borotválkozás után, ugye.

Melyik háziállatnak van nyomása, ellenállása és fázisszöge is? A csirkének, mert az Bar-Ohm-Phi!

Nem elérhető Penge

 • Témamoderátor
 • Törzstag
 • *****
 • Hozzászólások: 2700
 • LORD
  • http://www.lordborotva.hu
Re:Gillette - Mach3, Mach3 Turbo, M3 Power
« Válasz #77 Dátum: 2014. Április 15. - 18:54:47 »
Freddy- kicsit így torz infó is lejöhet a képből. Vannak fenntartásaim...

A kép alapján pár dolog állapítható meg biztosan. Az "elvékonyodó" szőrszálvégűeknél 1. életlen, hibás volt valamelyik kés és "elhasalt és háncsolt"  2. rossz volt a mozdulat vagy 3. éppen nem volt ideális a szőrhossz és el tudott feküdni vágás közben (túl kicsi nyomás esetén a többkésesnél, valamelyik a bőr felett siklik, így is tud hosszában vágni, de ez is összefügghet a kés "életlenségével"). Azonban a képen látható állapot reprodukálható DE-vel, többkésessel, STR8-késsel is, rossz szög, mozdulat és nyomóerő esetén.

Kifogástalan él, normális technika esetén nem így néz ki egy levágott hosszabb szőrszál sem készüléktípustól függetlenül.. ( forrás: saját szemem, nagyító, mikroszkóp ) és ebből kell kiindulni.

Egyébként a kép alapján honnan lehet tudni, hogy melyik szőrszál volt elvágva éppen melyik rendszerrel?  ;D Két külön képsor meggyőzőbb lett volna, ahol a levágott szőrszálak nincsenek keverve, akkor lehet kiderült volna, hogy az eset éppen tök fordítva van! :-) és a DE-vel sikerült ilyen eredményt elérni. Az sem mindegy milyen élgeometriájú DE, de nagy általánosságban ezt az eredményt ( hosszanti szőr hasítás) egy DE-vel rossz szögben ( túl nagy, illetve túl kis szögben is) tartva és több hetes borostával sokkal könnyebb reprodukálni, mint egy "éles" Mach3-al. (forrás: tapasztalatom)

A többkésesnél kérdés még, hogy van e éppen hibás, vagy sérült penge a kések közt vagy éppen valamelyik penge a sokból, miért nem fekszik fel teljesen a bőrfelületre?  Mi a pontos ok a nem teljesen átmenő vágásokért? És innentől így már megint szubjektív a dolog és nem szabad általánosítani, mert több összetevős!
Mivel a többkéses borotvák szalagvastagsága vékonyabb,  élszögük "hegyesebb", a pontosabb keresztvágás ezeknél a valószínűbb normál szőr vagy méretű borosta esetén ( max 3-5 napos szőr, amekkora szőrhosszra lettek a fejek optimalizálva).

A lényeg, mindkét típusu borotvaeszköznél lehet ilyen vágást reprodukálni, tehát nem kell ráhúzni, hogy pl. a Mach 3 másként vág. Ugyanúgy vág! Ami a két rendszer közti nagy különbség: a szőr kitámasztása, illetve a szőrvégen megjelenő vágás szöge ami más, a többkésesnél az éppen a vágás fázisában levő penge is ad egy kitámasztást a következő pengének, amitől a levágott szőrvég nem lesz egyrészről annyira tűhegyes, másrészről mivel a vágás fázisban lévő penge kiemeli a szőrszálat a következő pengének, így ebből alaposabb borotválás lesz. A begyulladt pórusok pedig nem a szőrszálak "tűéles" kikandikóló vékony szőrcsonkjai miatt keletkeznek, hanem mert a delikvens a szőrrel együtt a pórusszélt is megvágta (pontvérzés) ami utána elfertőzödött. A benőtt szőrszál lehetőségét meg pont az arra ideális szőrvég, annak szöge és az egyén adott szőrtípusa, bőre fogja eldönteni. Az alátámasztott tény, hogy ennek a benövésnek az egykésesnél kisebb az esélye, mivel a "beteg" szőr eleve hosszabb mérettel indul. Mindenesetre ezt a két állapotot (begyulladt, benőtt) sem kell egy kalap alatt kezelni, nem készülék, rendszer függő, inkább borotválkozási technika és eszköz-,bőr-,szőr- állapot kérdése mindkettő.

Érdekességként viszont nagyon jó a kép.   

Nem elérhető Lord Ickenham

 • Törzstag
 • *****
 • Hozzászólások: 806
Re:Gillette - Mach3, Mach3 Turbo, M3 Power
« Válasz #78 Dátum: 2014. Április 15. - 22:45:37 »
Nekem az a fura, hogy valaki ilyen profi képet lő a szőrről, de normális nyilat nem tud odatenni, csak egérrel rajzoltat...

Nem elérhető Freddy

 • Törzstag
 • *****
 • Hozzászólások: 487
Re:Gillette - Mach3, Mach3 Turbo, M3 Power
« Válasz #79 Dátum: 2014. Április 16. - 12:14:54 »
Megismételte a srác a kísérleteit, azt hiszem háromszor posztolt, de perpill nem tudom visszakeresni.

Ilyen képet lőni nem annyira bonyolult, a fényképezőt oda kell tartani, ahol belenézel. :D
Melyik háziállatnak van nyomása, ellenállása és fázisszöge is? A csirkének, mert az Bar-Ohm-Phi!

Nem elérhető herpa

 • Törzstag
 • *****
 • Hozzászólások: 369
Re:Gillette - Mach3, Mach3 Turbo, M3 Power
« Válasz #80 Dátum: 2014. Április 16. - 13:35:40 »
Aha, így már érthető. Az a lényeg, hogy egymás után először DE, aztán Mach3, aztán megint DE, közte pár napot várt. Vagyis a képen egy borotválkozás eredménye van, csak a két véget más készülékkel vágta. Ott vannak a képek is. Ettől még persze lehet rossz a következtetés.
http://www.reddit.com/r/wicked_edge/comments/22d8ig/stubble_under_microscope_by_mach_3_vs_de_safety/

Nem elérhető herpa

 • Törzstag
 • *****
 • Hozzászólások: 369
Re:Gillette - Mach3, Mach3 Turbo, M3 Power
« Válasz #81 Dátum: 2014. Április 16. - 13:42:38 »
Hoppá, a kutatás folytatódik: http://www.reddit.com/r/wicked_edge/comments/22m9p1/update_stubble_under_microscope_double_mach_3/
Egyébként van még sok, erre kell rákeresni redditen: mach3 vs DE.

Nem elérhető Penge

 • Témamoderátor
 • Törzstag
 • *****
 • Hozzászólások: 2700
 • LORD
  • http://www.lordborotva.hu
Re:Gillette - Mach3, Mach3 Turbo, M3 Power
« Válasz #82 Dátum: 2014. Április 16. - 16:36:49 »
Szerintem tök hibás a következtetés... Akkor lenne mérvadó a dolog, ha csak az egyik fajta készülékkel borotválkozna következetesen folyamatosan egymás után és meglenne mind az összes hosszába vágott szőr ellendarabjai is (legfontosabban vizsgálandó: a tag arcán), amivel bizonyítható, hogy az arcon maradó élő szőrt vágta hibásan. Mert szerintem ha a legelső penge borotválása mindig hibátlan ( ugye feltételezzük u.a, mint a DE ) ( de a többpengés nem sík területen kihagyhat ) és mondjuk a második kés a fejen ami pl. a rossz technikának vagy a rossz pengének tudható be, éppen a levegőben kapta el a szőrt és emiatt lettek ilyen jellegű vágások... ez mind nem mindegy, mert azonosítani kéne, melyik kés tette ezt és miért). Ha ezt valóbban a Mach3-al csinálta, akkor az utóbbira tippelek ( nem megfelelően ellentámasztott vágás) de az arcon maradt arcsíkba borotvált szőr az nem így néz ki...mármint a hibásan levágott szőr arcon maradó ellendarabja.

Nem elérhető pmol322

 • Törzstag
 • *****
 • Hozzászólások: 7041
Re:Gillette - Mach3, Mach3 Turbo, M3 Power
« Válasz #83 Dátum: 2014. Április 16. - 17:09:18 »
Hát igen, ez az elsö kés mesterséges kitompításával reprodukálható.

Bár, a redőnyösöknél is az első kés végzi a munka dandárját, annak a csorbulása korábban bekövetkezik mint az azt követőié. Ergo akár viszonylag korán bekövetkezhet hasonló nem megfelelően alátámasztas, s elindúlhat a gyalulás. Ami az ilyen szőrvég esetén valóban okozhat szőrtüsző gyulladást.

Mert ha jól számolok:

Mi egy DE-t átlagban 5 alkalommal használunk. Ha ideális a technika akkor mind a két oldal egyformán terhelődik.
Ebből következtetve a több késesek első vágóéle pont fele idő alatt éri el a DE vel egyező vágas számot. Vagyis a 2.5-dik borotválkozásnál már a kezdő él állapota olyan mint a mi 5. menetünk után.
De mivel a redőnyöst masszívabban szorítja a tag az arcához mint mi a pengés eszközöket, ez az élvesztés nem tűnhet fel , csak mikor már a másodig ne adj isten a harmadik élben is megkezdődik a durva éldeformáció, s ezzel felmerűl az irritáció magasabb foka.
- És ha… fizetést ajánlanék, hogy dolgozzon?
– Engem nem lehet megvesztegetni.

Nem elérhető Penge

 • Témamoderátor
 • Törzstag
 • *****
 • Hozzászólások: 2700
 • LORD
  • http://www.lordborotva.hu
Re:Gillette - Mach3, Mach3 Turbo, M3 Power
« Válasz #84 Dátum: 2014. Április 16. - 17:59:37 »
pmol322- Szerintem az arcon maradó szőrvég pedig hibátlan... mert ha a képen látható legyalult ellendarabjáról beszélünk ( de azt még úgy hivjuk, h borosta) a következő húzásnál, vagy még ugyanannál a húzásnál a következő penge egyszerűen levágja. Tehát az arcon nem marad gyalult végű szőr, vagy ha mégis marad az még annyira kikandikáló borosta, ami szerintem nem fog gondot okozni. ( nem fog bőr alá betépni és ott levágni, mert akkor megvágja a porusszélt keményen, vagy ez esetben kitépi( vagy részben kitépi) a szőrt és akkor a kitépett szőrt kell okolni (meg a rossz technikát), nem a készülék vágásmechanizmusát.

Én akkor fogom elhinni, hogy általánosíthatóan rossz a többkéses akár ebből a szempontból, ha az arcán fog tudni mutatni mikroszkóppal egy szőrt, amin ugyanez azonosítható. :-) Ha csak akármilyen körülmények közt levágott szőrdarabokat vizsgál, az így szerintem édeskevés.

Vizuálisan. Vettem egy csokor snidlinget. Valahol alul levágok egy szálat egy késsel, majd ugyanazzal a mozdulattal még 2 vágást ejtek rajta a levegőben feljebb. Naná, hogy bizonyos meghatározott szög és kés élesség mellett fogok rajta hánycsolt végűeket találni... Na ezt bizonyítja a belinkelt kisérletl :-)

Nem elérhető Malac

 • Törzstag
 • *****
 • Hozzászólások: 6026
 • wei wuwei
Re:Gillette - Mach3, Mach3 Turbo, M3 Power
« Válasz #85 Dátum: 2014. Április 16. - 20:36:00 »
Daninak tök igaza van.
Ennyi erővel az arcot is lehetett volna fényképezni.
Az többet mondana.
"Jertek, s hogy sorsotok előre nézzétek,
Vigyázó szemetek Párizsra vessétek!"

                                                            Batsányi János: A franciaországi változásokra

Nem elérhető worm

 • Törzstag
 • *****
 • Hozzászólások: 622
Re:Gillette - Mach3, Mach3 Turbo, M3 Power
« Válasz #86 Dátum: 2014. Április 17. - 16:50:33 »
Szigorúan saját elgondolás :)
A reluxát az ember emlékképeim alapján néha erősebben rányomja az arcára, ezáltal mélyebben vágja el a szőrszálat. Így mire az a felszínre bukna ismét, addigra begyógyult már fölötte a bőr és át kell törnie magát. Ezért az irritáció.
De az is lehet, hogy más szögben metszi el a szőrszálat és az emiatt szintén nehezebben jut át a bőrön.

Vagy nem így van  :bor:
Szavakon lovagolni? Az értelmes ember konvenciókban gondolkozik, nem konkrétan szavakban! 
http://szucsjanos.hu/philosophy/thispage.html

Nem elérhető pmol322

 • Törzstag
 • *****
 • Hozzászólások: 7041
Re:Gillette - Mach3, Mach3 Turbo, M3 Power
« Válasz #87 Dátum: 2014. Április 17. - 17:01:20 »
Hát az erősebb nyomás, biztosan okozza az irritációt.

Visszaemlékezve, volt pár egymást követő karácsony, ahol a család le akart beszélni a DE-ről, mondván nem trendi.

De egy fej után mindig abbahagytam. Vörös voltam tölle mindíg.

Múlt nyáron adtam egy szomszédnak 12 mac3 fejet mert ő megtéríthetetlen.


- És ha… fizetést ajánlanék, hogy dolgozzon?
– Engem nem lehet megvesztegetni.

Nem elérhető tothzoltan

 • Törzstag
 • *****
 • Hozzászólások: 4326
Re:Gillette - Mach3, Mach3 Turbo, M3 Power
« Válasz #88 Dátum: 2014. Április 17. - 17:03:52 »
Szerintem a legnagyobb problémát az jelenti a reluxaval, hogy amikor azt használtuk nem tudtunk borotválkozni. Pár hete szakalban utazom és csak a nyaki valamit bajusz részt borotvalom. Van, hogy Blue3mal. Semmi gond.
"Gól, amit a bíró megad, avagy az minősül OFF-nak, amit a moderátorok annak gondolnak."

Nem elérhető kezdőmókus

 • Törzstag
 • *****
 • Hozzászólások: 2041
Re:Gillette - Mach3, Mach3 Turbo, M3 Power
« Válasz #89 Dátum: 2014. Április 17. - 17:15:43 »
Szerintem a legnagyobb problémát az jelenti a reluxaval, hogy amikor azt használtuk nem tudtunk borotválkozni. Pár hete szakalban utazom és csak a nyaki valamit bajusz részt borotvalom. Van, hogy Blue3mal. Semmi gond.
:+1:

Ugyanakkor a modern patronosoknál zavar, hogy nem én kontrollálom a szöget, hanem mozog benne a penge. Ezért szeretem pl az eldobható 1pengés BIC Sensitive-et utazáshoz (amikor nem tudok DE-t vinni). Egész kellemesen meg lehet vele borotválkozni, 3 napot kibír.

Olvasatlan hozzászólások megtekintése a legutóbbi látogatásom óta.
Hozzászólásaimra érkezett új válaszok megtekintése.
Összes olvasatlan téma

 

iddaa net geciktirici