Nemrégiben minden bátorságomat összeszedve, egy orosz eladótól rendeltem egy "Cайвер" (ami köztudomásúlag mari nyelven: 'jó oldal'-t jelent) márkájú útiborotvát (8 kemény USA dollár+pk-ért), ami meg is érkezett rendben. A (gondos) csomagolás eltávolítása után egy hercig kis műanyag dobozka kerül elő, melynek méretei ~ 49x45x28 mm, tömege 42 g.
A dobozt kinyitva elénk tárul annak tartalma: egy spéci fej, a két darabból álló nyél, és egy orosz nyelvű, kellően részletes használati utasítás:
A használati utasítás gondos tanulmányozása során szembesülünk azzal a ténnyel, hogy ez bizony egy kétpengés borotva, ami természetesen használható egy pengével is:
Követve a 'kézikönyv'-ben leírtakat, a rendelkezésre álló alkatrészekből könnyen összeállítható a modern borotválkozás alappillére, amelynek tömege két pengével is csak 26 g, teljes hossza ~88 mm. A fej acél-alumínium-műanyag kombó, a nyél teljes egészében alumínium, maximális átmérője 10 mm:
és:
A két (harapós) penge beszerelve:
Hát bizony, be kell ismerjem, hogy vén fejjel még nem volt elég bátorságom a kétpengés változatot kipróbálni, maradtam az egypengés (természetesen: Feather) felállásnál. A borotva általánosságban jól használható, a recézett nyél miatt a vizes-habos-szappanos kézből sem hajlamos kicsúszni. A fej kialakítása miatt azonban az orr alatti rész SZM történő borotválása némi nehézségekbe ütközik, ezen csak a további körökben tudunk segíteni, de akkor sem nagyon. A borotva nem elég alapos, a három kör, és a 'javítóhúzások' ellenére sem sikerült megfelelően megborotválkoznom, tele voltam majomszigettel. Lehet, hogy ez az én képzetlenségem eredménye, nem értem én a mari technológiát.
Ha össze tudom szedni magam, akkor a megfelelő topicban majd beszámolok a kétpengés változat használhatóságáról is.