Nos, én sem vagyok fazekas, de láttam már fazekast
Az exnejem konkrétan az volt...és néha nekem is kellett sürögnöm a műhelyben, úgyhogy tudásom nincs, de egy kevés tapasztalattal rendelkezem.
A vörös és szürke agyagok sem mind rosszak!!! Még mielőtt Salmo edényének készítőjét lehúznátok a sárga földig (azaz az agyagig
), nem rajta múlik! A fazekasok ma már "kész" agyagot vásárolnak, régen meg maguk készítették...iszonyat meló! A fazekasság a "kész" agyag mellett is kemény meló!
Vannak bányák, ahonnan egész jó minőségű vörös és szürkeagyak kerül elő...de alapvetően nem ez lesz a nyerő nekünk. Általánosságban, minél keményebbre/tömörre égő kerámiáról van szó, annál inkább nem szívja a vizet. Egy vörös, vagy szürke agyag 7-800 Cfok kürül akár már jó is, de olyan 900 Cfokon szokás égetni. Ha egy ilyen edény csak vizet kap, attól még nem megy tönkre olyan gyorsan, de a hő nagy ellensége, a kettő egyszerre meg tuti edényhalál