Sziasztok,
Bajuszpedrővel kísérletezgetek mostanában. Kipróbáltam egy méhviasz-ricinusolaj-illóolaj triót, de nem igazán jött be. Mondjuk az is igaz, hogy nincs még igazán min tesztelni a tartását, az első tapasztalat az volt, hogy a szőrszálakon ott maradt a viasz. Állagra, színre elég jó volt, mert a használt mennyiség szépen megolvadt az ujjaim között.
Ma főztem egy új adagot, kicsit több tapasztalattal a tarsolyomban bepróbálkoztam a következő recepttel:
- Méhviasz - 30 g
- Shea vaj - 3.5 g
- Fenyőgyanta - 5 g
- Oliva olaj (extra szűz) 6 ml
- Kubeba olaj pár csepp hogy friss legyen a cucc
Itt van két kép a delikvensről: http://bajuszpedro.tumblr.com/
Még nem tudom hogy működik nagyobb bajuszon. Most próbáltam ki, a hajszárítót igényelte, hajlamos ez is ott maradni szóval jól el kell dolgozni. A receptet pedig itt találtam: http://apothecarysgarden.com/recipes/recipes/
Szia!
Jó kis receptnek tűnik!
Próbálkozhatsz még egyéb arányokkal/összetevőkkel, melyeket korábbi bejegyzésekben elolvashatsz.
A ricinus olajnak jó tulajdonságai vannak, de elég ragacsos, tehát az arányoknak megfelelően nyilván kevesebb kell a többi összetevőhöz képest belőle. Feltételezem a fenyőgyanta meg elég kemény, sűrű anyag lehet.
Véleményem szerint a jó bajuszpedrő, se nem túl lágy, se nem túl kemény. Azon kívül nem jó ha túl sokat kenünk a bajuszra, ha csicsogósra kencézzűk, mert akkor nem lesz pozitív az eredmény. Ha meg túl rideg/sűrű az anyag, akkor meg nem kenhető és megmarad, tehát látható lesz a bajszon a sok darabka. Tehát ez sem jó. A kettő közé kell valahogy belőni az arányt.
Viszont míg a bajusz szőrhossza csekély, vagyis pár hetes/egy hónapos, még nem igen használható a pedrő, mert ugye annak az lenne a lényege hogy formázzon, megtartson, de ez csak akkor lehetséges, ha már elegendően hosszú az a bajusz. Ahogy írtad is, még kezdeti stádiumban van a dolog.
Függ még az adott ember szőrsűrűségétől és erősségétől/puhaságától.
Tehát, ha igazán ki akarod próbálni a viaszokat/recepteket, akkor növeszd még a bajszod kb. két hónapot legalább, hogy kellően hosszú, illetőleg tömött legyen az állaga. Esetleg ha óhajtasz pedert bajszot, vagy netán kackiásítani szeretnéd, akkor a végénél is növeszd legalább egy centisre.
Szóval ha ez az állapot már beállt, akkor lehet igazán használni és kipróbálni a bajuszpedrőket.
Én használom, sikerrel a saját receptemet. Télen puhábbra készítem, nyáron pedig keményebbre, a külső hőmérsékletnek megfelelően.
Ha igazán kíváncsi vagy az általad készített kence működésére élesben, és nem akarsz várni míg megnő a bajszod, akkor én szívesen letesztelem, ha gondolod.
Jól jön még a bajusz gondozásához egy kicsi, sűrű fogazatú fésű és egy kis kefe.
Jó kevergetést!