Hozzájutottam még régebben egy nagyobb tétel csehszlovák NOS Tatra pengéhez, most került sor a kipróbálására. Mivel még az ős-formájú pengéről van szó (3 lyukkal, hosszanti nyílás nélkül) a vizsgáló célműszer egy Gillette Old Type volt. Már a penge kibontásánál érezni, hogy nem egy mai technológia, jóval merevebb, masszívabb, mint egy modern penge. A készülékbe befogva is határozottan ellentartott a fejnek, kifejezetten bele kellett kapaszkodni a nyél végébe, hogy rendesen össze tudjam húzni.
Használat: alapos szappanozás után WTG első húzás: tép. Próbálok másik szöget (GOT-ot elég széles szögtartományban lehet használni), de tép mindenhogy. Fél arcomat lekínlódtam vele, de az áll körüli erősebb szálakban végképp megakadt, innen váltottam másik borotvára egy sokadszorra használt BIC-el, ami vitt is rendesen, megnyugtatva, hogy nem a habbal/előkészítéssel volt probléma. XTG-ben tettem még néhány húzást Tatraval, de így sem volt az igazi: hiába az ordító sercegés, a teljesítmény nem akart megjelenni.
Egy mérés nem mérés alapon még további két alkalommal elővettem, de mivel az erdemény ugyanaz volt, mint az elsőnél a harmadik után a pengetemető doboz várta.
Konklúzió: Minden tiszteletem azoké a régieké, akiknek még más híján ezt kellett használni. A pengét egyébként még ma is gyártják (
http://www.czechblades.cz/html/products.html), de ha az újnak is ilyen éle van (vagyis nincs), akkor max. ipari felhasználásra való.