"Sziasztok.
Irritációra milyen penge felel meg?"
Milyen jellegű az irritáció? Rögtön piros, begyulladt kipattogás? Amikor sokat küszködtem az irritációval, nálam gyakran csak apró pattanás-szerű, nagyon pici dudorok jelentek meg, tehát olyan pattanások, amik bőrszínűek. Aztán a következő borotválkozásnál kezdtek pirosodni, később pedig be is gyulladtak rendesen. Volt, hogy egész komoly csomókká, piros dudorokká alakultak, és sajnos ezeknek a pirosas foltjai ma sem tűntek el az arcomról, hiába gyógyultak be. Ennyire sikerült tönkretennem a bőröm. Ma is előfordul néha ilyen pattanás és később gyulladás, ha véletlen jobban megnyomom a borotvát a kelleténél, vagy ha nem elég jó a habom, vagy ha nagyon erőltetem a tükörsima bbs-t. (Mivel régebben nagyon sokáig Mach3 és Fusion patronos borotvákat használtam, amiket ugye nyomni kell, így a sok év alatt kialakult ez a "nyomni kell a borotvát"- technika, és persze olyan rossz beidegződéssé vált, amit néha ma is nehéz levetkőzni.) Elég alattomosak ezek a kis bőrszínű, begyulladás és pirosodás előtt álló pattanások, mert van, hogy némelyik csak 1 hónap múlva gyullad be. Tényleg nagyon fontos, hogy semennyire sem szabad nyomni a borotvát.
Pont az a szép ebben az egész hagyományos borotválkozásban, hogy az ember zöldfülűként kezdi, és az elején össze-vissza bénázik, összekaszabolja magát, tönkreteszi a bőrét a sok akné miatt, stb. Később pedig eljut egy olyan szintre, amikor az elméje és a penge között meditatív kapcsolat alakul ki, és annyira érzi már a borotvát, hogy borotválkozás közben teljesen elfeledkezik önmagáról, így a borotválkozás nem csak szertartás lesz, hanem meditáció is. Az adott borotválkozás eredménye mindig leképezi, tükrözi az ember éppeni lelkiállapotát. Ha nem tudsz meditatív, nyugodt állapotba kerülni, a borotválkozás olyan is lesz. A többség (magam is) pont azért szereti a hagyományos borotválkozást, mert a koncentráció révén lenyugtatja az elmét (a szép borotvák meg esztétikai remekművek, amelyek gyönyörködtetnek).
Pár csepp jojobaolajat szoktam tenni a kikeverendő borotvaszappanba, meg az arcomra is, és erre viszem fel a habot. Ez egyrészt valamennyire gátolja a begyulladást, másrészt jobban siklik tőle a penge. Timsózás után is jojobaolajat használok tisztán, after shave-ként. Nálam a zöld Astra vált be leginkább, nagyon finoman vág. Talán érdemes lenne egy jobb borotvát is beszerezned.