..., hogy is néz ki egy adag faggyú!? Gondolom vannak különböző állapotfázisai.
És nálad a faggyú hatása/állaga az olajhoz képest milyen? Zsíros féle?
...
Üdv!
Ez kiolvasztott faggyú, a színe hófehér. Állagra elég kemény, valahol a hűtőben lévő zsír és a gyertyaviasz között van. Itt én se találtam (Bp), viszont elsőre a régi változatot szerettem volna elkészíteni és pont szerencsém volt, mert kaptam egy gazdától.
Hja: birka-illata van
azért nem annyira erősen, hogy a kutyák utánam szaladnának
Lehetett volna illatosítani is, de azt én kihagytam. Az enyhe birka-illat 1-2 óra alatt elillan, viszont a bajusz egész nap tart / formázható.
Sajnos a forrás messze van a szerb határ közelében, onnan küldték egy gyógyszeres tégelyben. Nagyobb mennyiségnél versengenem kellene a fogadott juhásszal aki vágáskor kéri a faggyút fizetség mellé
Majd megpróbálok valami közelebbi beszerzési helyet találni (esetleg Nagykunságban, gazdáknál ott van még több birka) mert nem is akarnám őket terhelni a küldéssel.
"Vizes" változat: úgy olvastam, hogy az folyamatos keveréssel készül. Azaz a hűlőfélben lévő elegyet teljes kihűlésig keverik, így a viasz apró golyócskákká formálódik (enélkül ugye feljönne a víz tetejére és ott megdermedne). Azt nem tudom, hogy ezt otthon (fakanállal) meg lehet-e csinálni vagy inkább keverőlapátos gép kell hozzá.
Színezés: a gazdától kapott lép (méhek is vannak neki) barna, így ez lett a pedrő natúr színe is. A bajuszomon ez nem annyira látszik, így a színezés most nem volt fontos, esetleg később színezném sötétbarnára / feketére. Eddig csak a cipőpasztás megoldást hallottam, de annak a szaga nem tetszene... Érdekelne, ha sikerül valamilyen megoldást találnod rá. Előre is köszönettel!