Szerző Téma: Pamacsokról általában  (Megtekintve 801828 alkalommal)

Nem elérhető Malac

• Törzstag
  • wei wuwei
Re:Pamacsokról általában
« Válasz #1680 Dátum: 2012. Augusztus 16. - 23:46:39 »
Én 55 mm-esnek tippeltem
Tippelni a Honfoglalóban kell!  ;)
Ha ennyire biztosra akarsz menni és semmit nem hagysz az őrangyalodra, előbb szedd szét és méricskélj!

Sic: A betegtárs eltalálta a pamacsot  :borz2:, az van benne, amit linkelt!
"Jertek, s hogy sorsotok előre nézzétek,
Vigyázó szemetek Párizsra vessétek!"

Batsányi János: A franciaországi változásokra

Nem elérhető Malac

• Törzstag
  • wei wuwei
« Válasz #1681 Dátum: 2012. Augusztus 16. - 23:57:39 »
Biztos, hogy jól mérted??? Biztos, hogy jól írják?
Ha Budafokon jársz, szívesen megmutatom az enyémet.

A kiszedett köteget hétfőn elvitték... narancssárga ruhában voltak.

Amit Zoli linkelt rövidebb... esetleg?

Nem elérhető Malac

• Törzstag
  • wei wuwei
« Válasz #1682 Dátum: 2012. Augusztus 17. - 00:06:13 »
49 mm
...és tévedtem, pont eléri a kupak alját a pamacs teteje.

Nem elérhető Malac

• Törzstag
  • wei wuwei
« Válasz #1683 Dátum: 2012. Augusztus 17. - 00:11:37 »
 :sör:
Hajrá!

(Ja és forró vízen úszó üvegedénykében állt a pamacs, takarékon, fedővel.)

Nem elérhető bgakos

• Törzstag
  • 7/8"-os kést keresek
« Válasz #1684 Dátum: 2012. Augusztus 20. - 08:33:03 »
A képen is látható pamacsom eddig jó viselkedett, de mostanában több szőrt veszít borotválkozásokként, mint én, és ez nem jó  :fenek:

HW: Razorock Game Changer .084, Ap Shave Co. pamacsok
SW: B&M, Stirling, Tabac

Nem elérhető bgakos

• Törzstag
  • 7/8"-os kést keresek
« Válasz #1685 Dátum: 2012. Augusztus 20. - 10:07:18 »
Ezt még nem adtam el, nem is fogom, legrosszabb esetben kap egy új köteget  ;D
Most éppen boraxban ázik  :crazy:

Ezt mintha egyszer mar eladtad volna.  :nemtom: Vagy ketto volt belole?

A hozzaertok szerint a kesobb jelentkezo hirtelen indulo szorhullas nem megfelelo apolasbol vagy hasznalatbol is adodhat.
Ennek a bundaja nem porzik veletlenul.  :sör:

Boraxos aztatast, meg alapos kimosast neki.
HW: Razorock Game Changer .084, Ap Shave Co. pamacsok
SW: B&M, Stirling, Tabac

Nem elérhető Rotbart

• Moderátor
  • Törzstag
« Válasz #1686 Dátum: 2012. Augusztus 20. - 11:13:12 »
Mér jó a bóraxos áztatás?

Nem elérhető Malac

• Törzstag
  • wei wuwei
« Válasz #1687 Dátum: 2012. Augusztus 20. - 13:21:19 »
Gondolom a szappan/krém maradékát távolítja el a szőrről.
A ragasztás attól nem lesz jobb.

Nem elérhető Malac

• Törzstag
  • wei wuwei
« Válasz #1688 Dátum: 2012. Augusztus 20. - 22:52:25 »
Ez hülyeség, hogy tenné törékennyé?

Nem elérhető Penge

• Törzstag
  • LORD
    • http://www.lordborotva.hu
« Válasz #1689 Dátum: 2012. Augusztus 21. - 01:13:19 »
Beszállok én is a vitába!  :fenek:
Pontosítsunk! ;D Milyen motorkerékpár? ;D (Rózsa Gyuri quiz vicc) Elkalandoztam a "pamacsom vedlik, de vajon miért pont a köteg alján törik mindig a teveszőr" című műsornál...

Szóval fehege arra gondolt, hogy a szappan benne marad a pamacsban, mert mondjuk használat után elfelejti elmosni... Ez esetben kérdés, hogy pontosan milyen töménységű, milyen szappan, mekkora mennyiségben, milyen száradási idővel.... és mennyire van megterhelve ilyen jellegű atrocitásokkal ez a pamacs. Szal több változós képlet olyannyira, hogy ez esetben felmerül bennem a kérdés, vajon mennyit ittál cimbi hm!?  ;D

Ha a szappan(v. krém) rosszul van elszappanosítva és szabad gyökök (-OH) vannak jelen, akkor ez esetben lehetséges amit fehege ír. Ehhez kell még a brutális(de egyben kifinomult) kéz is, ami megtöri azt a pár szőrszálat (mint vedlés okozója) a kötegből... Ehhez is inni kell ám!

A második eset, amikor nagyon kemény a víz. A szappan a sókkal érintkezve megragad és bevonják a szőrszálak egyes részeit, a nedvességet és vegyhatásokat ezeken a területeken tovább fokozva, a szőrszál természetes ellenállásának konzisztenciáját rontva. De ez folyamatos használat mellett is, évekig tartó folyamat, senki sem hagyja így "elrohadni" a pamacsát. A harmadik a vízkő. Ez rágyógyulhat egy-egy szőrszál gyenge pontjainál, majd komolyabb fizikai hatásnak kitéve a leválásánál megtörheti a szőrszálat. De ehhez az kell, hogy a pamacs ott álljon a mosdón használatlanul és mindig csak csapviz legyen rá csepegtetve, majd spéci módon megszárítva... (ez persze mind lehetséges)

Amúgy Malacnak van igaza, mert ezek az esetek nem valószínűek, sem valószerűek, a mosdóvízzel kevert száradó hab OH gyökei meg előbb elmennek nyugdíjba, mielőtt még kiirthatnák a pamacsot, de a legfontosabb, feltételezzük, hogy mindenki elmossa a pamacsát használat után, tehát szabad gyök nem is marad a kötegben ( kivéve, ha nátriumhidroxiddal mossa el.)

Egyébként tömény nátriumhidroxid oldatban a szőrszálak kb. 10-15 perc alatt válnának elérzékenyült állapotba, a KOH-nál (hideg zsíroldó) ez egy kicsit tovább tartana, de az is feloldja a szőrt. Vannak egyéb más anyagok is amik ugyanezt megoldják 1 perc alatt, ezek a thioglikolátok ( ilyen cuccos van pl. a szőrtelenítő krémekben, na ezekkel ne pamacsoljon senki! Elég ujjal felkenni, majd egy spatulával lekaparni, üzenjük az asszonynak  ;D) Illetve vicces, de akinek bírja az arcbőre, annak a szőrtelenítő krém rövidebb behatási idővel lehet akár preshave is, de ehhez rinocérosz arcbőr kell, nem kellemes.( és ha brutál perverz vagy, rajtahagyod a használati útmutató szerint és már borotva sem kell... nemhogy pamacs)  ;D

Szóval az átlag szappan sem tesz jót a pamacs szőrszálainak ( a fentiek függvényében), elkeserítő, de maga a használat sem!( az én logikám szerint maga a használat lenne a legvalószínűbb az összes közül) de az nem percekben, napokban vagy hetekben hanem inkább években lennének mérhetőek és akkor egyben törne egy adag köteg, azt meg nem vedlésnek hívnánk. Nyílván vannak extrém esetek... fehegének úgy tűnik már volt ilyen jellegű pechje, ha ez a véleménye.. ;D 

Szóval szerintem sem azért vedlik a pamacs, hanem, ahogy Malac röfögte, az esetek 99%-ban a ragasztásnál ereszt el! :sör:

Nem elérhető Malac

• Törzstag
  • wei wuwei
« Válasz #1690 Dátum: 2012. Augusztus 21. - 14:43:34 »
Úgy látom, Penge tájékozottabb ez ügyben, mint mi.
Én ebben a kérdésben most tőle tanultam a legtöbbet.
 :sör:

Nem elérhető Penge

• Törzstag
  • LORD
    • http://www.lordborotva.hu
« Válasz #1691 Dátum: 2012. Augusztus 21. - 15:27:32 »
fehege kartárs nem tudom honnan veszi tájékozatlanságomat az ügyben, de szappan és szőrszálal ügyekben, csak az IQ-m jóval gyengébb... :fetreng:
Több száz kisérleten vagyok túl, mint amatőr vegyész, hogyan lehet szétroncsolni a szőrt, melyik anyag, hogy reagál a szőrrel stb...

Egy "hülyeséget" azonban találtam fehege válaszában, nehogy félrevezessen bárkit is... A pH értéknek ugyan van jelentősége a szappanoknál, de leginkább borotvaszappanok és krémek érintkeznek (a pamaccsal meg velünk) ebben a fórumban. Mutasson nekem fehege kartárs egy olyan borotvaszappant aminek a pH értéke 11?! ( ez a szabad gyököket direkte tartalmazó mosószappan) Sőt ez igencsak hibás borotvaszappan lenne, komoly zsíroldó és szárító tulajdonságokkal, kifejezetten kellemetlen lenne az arcbőrnek borotválkozással egybekötve. Az ideális a 7-8 esetleg 9, minél közelebb a semleges értékhez, és ezt borotvaszappan esetében könnyen el is lehet érni, mert a tisztítóhatás nem szempont. Ami pedig a szappan romboló hatását illeti a pamacsban, szerintem elenyésző... csak ennyi volt a gondolatmenetem, figyelembe véve minden más körülmény talán még komolyabb szerepet játszik a rombolásban, szóval ha hullik a pamacs ( és nem azért mert 30 éves), nem (csak) a szappan a fő bűnös.

fehege- Google ez esetben inkább legyen a Te barátod, de azért ne higgy el mindent, amit a felebarátok írnak, mert a legtöbb esetben az ott talált info is olyan, mint ez a fórum. Még tájékozott szakemberek is jókat vitáznak a legtöbb kérdésben... borotválkozás témakörben meg látszik is, gyakorlatilag  mindenkinek kicsit más a véleménye mindenről :sör:     

Nem elérhető gregg

• Törzstag
  • Értelmes hozzászólások: 8
« Válasz #1692 Dátum: 2012. Augusztus 21. - 16:41:52 »
Elkészültem én is a saját gyártású pamacsommal.  :boldog:

A köteg TGN 24mm, silvertip. A nyél anyaga cocobolo.

A nyelet saját terv alapján (az ihletet az Aqua di Parma pamacs adta :)), édesapám egy esztergályos barátja készítette el. A finom csiszolást magam végeztem kézzel. A beeresztés munkalapolajjal történt, kb. 25-ször. Végül kapott egy enyhe polírt. Azt gondoltam, ez jól áll ennek a fatípusnak.

Eddig egyszer használtam, szerintem még nagyon sokáig fogom. (Egyébként a gagyi Balea pamaccsal is kiválóan tudtam borotválkozni. Néha hullott, meg nem volt elegáns. :))
Még egy hozzá méltó állványon töröm a fejem...

Tibi, köszi a tanácsokat, méreteket!   :sör:

Szép napot!

"Minden ember akkora, amekkora dolgok feldühítik." - Sir Winston Churchill

Nem elérhető fonthunter (†2014)

• Halhatatlan tag
  • Törzstag
    • Fonti galériája
« Válasz #1693 Dátum: 2012. Augusztus 21. - 16:55:33 »
Gyönyörű!!!!!  :o  :borz2:
H: Flaschner JP: IWASAKI, TOSUKE, Hishakaku Kamisori Sheffield: F. Reynolds, Wade&Butcher "THE CELEBRATED",  Wostenholm pipe, IXL, Bengall, A.J.Jordan Solingen: Dubl Duck, Rob.Klaas, J.A. Henckels, R. Stehlo, Wacker, Bonsa, Revisor, BlackSmith Herder, RedPoint D: Buddel F: Thiers Issard "Le Canadien" SP: Filarmónica 13 USA: HartSteel, Max S

Nem elérhető gprinz

• Törzstag
« Válasz #1694 Dátum: 2012. Augusztus 21. - 16:56:43 »
Az.
"Iuris praecepta sunt haec: honeste vivere, alterum non laedere, suum cuique tribuere." (Ulpianus)

Olvasatlan hozzászólások megtekintése a legutóbbi látogatásom óta.
Hozzászólásaimra érkezett új válaszok megtekintése.
Összes olvasatlan téma

iddaa net geciktirici