Azaz sokat léptek előre az összetételek terén, ráadásul parabénmentes lett, ami állítólag ugyancsak nem olyan nagy baj. Ezt a verziót, ha módomban áll majd, biztosan ki fogom próbálni, hiszen eddig csak a káros összetevők garmadája miatt ódzkodtam ettől az amúgy mindenütt dicsért márkától. Mondjuk számomra fura, hogy gyakran a legolcsóbb márkák egyébként relatíve jól teljesítő termékei eddig is képesek voltak meglenni parabének és SLS, sőt még Sodium Lauroyl Sarcosinate nélkül is, a Proraso viszont (ami azért számomra mégiscsak komolyabban ismert és elismert márkának tűnik a világban, mint mondjuk a Barbon, Figaró, vagy akár a feljebb általam leírt Ingram - cáfoljatok meg, ha nem így van) csak most vette a fáradságot hogy száműzze az összetevők közül. Pedig jó ideje közszájon forog ezen összetevők erősen mérgező és károsító hatása, én sem vagyok éppen kémikus, csak az SLS-szel és SLES-szel és a parabénekkel kapcsolatban tudom, hogy nem túl jó a használatuk, illetve előbbiekkel teli tusfürdők számomra elég fura, viszketős érzést keltettek, ellentétben olyan natúr termékekkel, amikben nincsenek. Szóval ettől még előfordulhat, hogy a Barbon és társai összetevői között ezeknél jóval károsabb anyagok is lehetnek, én annyira nem értek hozzá...
Én evvel nem tudok nagyon egyetérteni. Mert azt, hogy Mi azt hisszük, hogy egy receptúra megváltoztatása "előrelépés" az a beavatottabb szemnek lehet, hogy egy egyszerű "hátrafele" lépés.
Szóval a borotvakrémek tekintetében én is azt gondolom, hogy szappan-szappan. Tehát nyugodtan elhagyhatóak a kíméletesebb szintetikumok. A szappannal egyébként pont az a baj, hogy a receptúrák elég jól ki lettek vesézve az elmúlt pár ezer évben, nem lehet tovább még jobban csúcsra fejleszteni. Az embereknek meg kell az innováció, meg a mégjobb tulajdonságú termék... A tusfürdőkkel meg szerintem pont az a baj, hogy egy pár év alatt, könnyen leváltották a szappant. Pedig, ha jobban megnézi az ember a flakonban leginkább vizet vesz... Az tényszerű, hogy a szappan nem tesz jót a bőr zsírháztartásának, mert kémiailag erősebb, mint mondjuk az SLS, CocamidopropilBtaine, CocamidDEA trió receptúra.. Ferenc- Arra kíváncsi lennék, hogy pl. a kommersz pipereszappantól milyen allergiás reakcióid vannak, ha vannak, illetve milyen fogkrémet használsz? A fogkrém a csúcsok csúcsa SLS-s ügyekben, mert találkozik a nyálkahártyával, illetve lenyeljük.
A parabének társai és egyéb antimikróbás cuccok ugyebár kellenek, a vizes oldatos termékekbe, mert különben nagyon hamar megromlanak vagy oxidálódnak. A gond megint ott van, hogy ha ezeket kihagyják, az vagy a minőségmegőrzési intervallum rovására megy vagy helyettesíteni kell valamivel. Na most ez a valami megint ott fog kunkorodni a tiltólistán és előbb-utóbb megint hisztéria tárgya lesz. Csak jelenleg még nem tudunk róla. ( és itt gondolok még a hasonló tulajdonságokkal bíró természetes antimikróbás összetevőkre is ) Szóval szerintem ebben a témakörben sosem lesz megállás... lobbi az egész.