"Elképzelhető, hogy kiadja, amit szeretnék (egy pamacs és egy kávé tömörítő nyél)..."
"erről kicsit bővebben is írhatnál a kávézóban! milyen a fej, stb?"
A pamacsoktól jöttem át ide, PaT kérésére a témával.
Előzmények: ide tévedtem néhány hónapja, majd olvasom, hogy Imre eléggé benne van a kávés témában, legalábbis tőle szoktatok tanácsot kérni, ha jól emlékszem. Majd a Kávékorzón, és az index Kávéológia fórumán kötöttem ki. Régi álmom volt, hogy lecserélem a kotyogómat valami komolyabbra. Azt már tudtam régről, hogy egy jó főző, és egy jó daráló lesz a megoldás. Sokat olvastam a témában. A vége egy Gaggia Classic és egy Iberital Challange lett.
Na, innen kezdett bonyolódni a dolog. Azelőtt fogalmam sem volt, hogy mennyire fontos a nyomás, a hőmérséklet a kávé minősége, mennyisége, szavatossága, a tamperolás minősége, erőssége, lefolyási idő/mennyiség/szépség/...stb.
Aztán a Gaggiához manapság már nyomásfokozós szűrőket adnak csak, azzal pedig csak max. átlagos kávét lehet főzni. Azt már nem.
Persze, kell egycsészés szűrő (itthon főleg egyedül kávézom), meg kétcsészés. Viszont az egycsészés nyomásfokozós szűrő helyett La Marzocco egycsészést kell/érdemes venni, mert az a legjobb. (Itt is bonyolódott tovább a dolog, de már így is nagyon elkanyarodtam...).
Az egycsészés LM szűrőhöz viszont 41mm-es tömörítő kell. Olyan pedig nincs. Le kell gyártatni. Az index fórumán megismerkedtem Luigi-vel, tőle vettem 41-es tamper talpat (meg kétszer kávéztam nála, a kávézóban, megmutatta az okosságot.), amihez kellene egy nyél.
Itt tartok most. Még tervezés alatt áll, gyűjtöm az ötleteket....
ui.: Jelenleg Molinari Oro-ból főzök. Néhány kávét már sikerül eltalálnom. A tejhab/gőzölt tej is alakul. A latte art-al még le vagyok maradva.