A 10bar-os kérdéshez: azért kell beállítani az OPV-t, hogy az egycsészés kávéd is finom legyen. Így érthetőbb lesz: az ezekben a gépekben lévő vibrációs pumpáknak van egy jelleggörbéjük, azaz, hogy milyen nyomáson milyen vízhozamot tudnak. A max nyomás, amit elbírnak az 15 bar környékén van. az espresso ideális esetben 8,5-9,5 bar közötti nyomással készül. Ha megnézed az ehhez a nyomáshoz tartozó átfolyási sebességet, akkor az kb. 60-70 ml kb 25 sec alatt. Ez megfelel a dupla espresso követelményeinek. Ha viszont ugyanennyi idő alatt te csak 30-35 ml kávét szeretnél kapni, akkor finomabbra kell állítanod az őrleményt, hogy a kávépogácsa ellenállása és ezáltal a nyomás nagyobb legyen. Ez nem tesz jót a kávé minőségének, könnyen túloldódik, olyan ízek is belemennek, amiknek nem kéne. Ezen segít a túlnyomásszelep. Kinyit a beállított 10 bar-nál, ezáltal ennél nagyobb nyomást a kávépogácsa nem tud kapni. A pumpa vízhozamának egy része ilyenkor visszacsurog a tartályba, és a többi megy a kávé felé. Eredmény: nem túlzott nyomáson készített egycsészés kávé.
Ha nem volt érhető, szólj.