Kis szösszenet a kávéról:
Az "erősséget" sokan a koffein tartalommal azonosítják, ami nem helyes...
A kávé íze, zamata a kávéból kioldódó különböző anyagok mennyiségétől függ! Ezt meg ugye az elkészítés módja határozza meg!
Ízben, zamatban a "legerősebb" az espresso, ahol az elkészítés módjára vonatkozó paramétereket az olasz espresso szabvány (
INEI szabvány) tartalmazza.
A további kávékészítési módok más-más koffeinmennyiséggel, kioldódott "ízanyag" mennyiséggel rendelkeznek.
Általános vélekedés, hogy a legtöbb koffein a French pressel készített kávéban van. Persze, a koffeinmennyiség függ a kávékeveréktől is! (létezik pl. olyan kávéfajta, ami önmagában, mindenféle koffeinkivonó eljárás nélkül koffeinmentesként van értékesítve, mert olyan alacsony a koffeintartalma!)
Koffeinmennyiség szempontjából a French press után a kotyogós jön, majd valahol a "vége" felé (értsd:legkevesebb mennyiségű) az espresso, és espresso alapú italok.
Személyes tapasztalatok:
French presst használok az irodában kb. 1 éve, reggel ezzel "tolom" a koffeinlöketet...
A délutáni espressomat egy dugattyús Arrarex Caravellel készítem immár 2 éve, tökéletes espressokat csapolok vele, bár 100% SO arabikákhoz kicsit "hőhiányos".
Illetve otthon figyel még egy felújításra váró Bruni Brunella, ami szintén egy dugattyús (de rugós) gép...
Rty: Most rendeltem egy ilyen Bialettit a kavebol.netről, faternál fog szolgálni...