Szerző Téma: Kávézó  (Megtekintve 1457271 alkalommal)

Nem elérhető jrabi

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 1649
Re:Kávézó
« Válasz #810 Dátum: 2010. December 20. - 05:48:08 »
a kotyogósnak nekem túl durva az íze... Vagy valami el van rontva út közben?

Bocsánat, de elég rosszul fogalmaztam. Én is inkább ennek a kávénak a pártján állok most már, s azóta mióta ezt a főzőt használom, bizony én is elég "durvának" érzem a kotyogósban készült kávét.
"A fájdalom elkerülhetetlen. A szenvedés választás dolga."

Nem elérhető mry314

  • Moderátor
  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 2691
    • Borotváim fényképei
Re:Kávézó
« Válasz #811 Dátum: 2010. December 20. - 07:54:07 »
Kis szösszenet a kávéról:

Az "erősséget" sokan a koffein tartalommal azonosítják, ami nem helyes...
A kávé íze, zamata a kávéból kioldódó különböző anyagok mennyiségétől függ! Ezt meg ugye az elkészítés módja határozza meg!
Ízben, zamatban a "legerősebb" az espresso, ahol az elkészítés módjára vonatkozó paramétereket az olasz espresso szabvány (INEI szabvány) tartalmazza.

A további kávékészítési módok más-más koffeinmennyiséggel, kioldódott "ízanyag" mennyiséggel rendelkeznek.
Általános vélekedés, hogy a legtöbb koffein a French pressel készített kávéban van. Persze, a koffeinmennyiség függ a kávékeveréktől is! (létezik pl. olyan kávéfajta, ami önmagában, mindenféle koffeinkivonó eljárás nélkül koffeinmentesként van értékesítve, mert olyan alacsony a koffeintartalma!)

Koffeinmennyiség szempontjából a French press után a kotyogós jön, majd valahol a "vége" felé (értsd:legkevesebb mennyiségű) az espresso, és espresso alapú italok.

Személyes tapasztalatok:
French presst használok az irodában kb. 1 éve, reggel ezzel "tolom" a koffeinlöketet... ;D
A délutáni espressomat egy dugattyús Arrarex Caravellel készítem immár 2 éve, tökéletes espressokat csapolok vele, bár 100% SO arabikákhoz kicsit "hőhiányos".
Illetve otthon figyel még egy felújításra váró Bruni Brunella, ami szintén egy dugattyús (de rugós) gép...

Rty: Most rendeltem egy ilyen Bialettit a kavebol.netről, faternál fog szolgálni...

Vérem, bőröm, bánatom és  bajom!
Nem nyúzom tovább magamat agyon!
Nem pattan az arcom, nem lesz beteg bőröm!
Nem kell szitkozódnom miért van nekem szőröm.
Léber Kálmán

Nem elérhető jrabi

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 1649
Re:Kávézó
« Válasz #812 Dátum: 2010. December 20. - 09:13:58 »
Tudjátok az is elég "szörnyű", hogy nemrég vaterán megvettem Edtől egy Lord L6-t, most négy hónap után ott tartok, hogy van jó néhány borotvakésem (amelyeket rendszeresen használok is). Most meg a válaszaitok következtében, s miután utánanéztem jobban a french press-nek, azon kezdtem el gondolkozni, hogy be kell szereznem majd egy ilyet, ki kell próbálnom! (na sebaj, otthon majd megint rátok fogom :evil:)
"A fájdalom elkerülhetetlen. A szenvedés választás dolga."

Nem elérhető mry314

  • Moderátor
  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 2691
    • Borotváim fényképei
Re:Kávézó
« Válasz #813 Dátum: 2010. December 20. - 09:40:35 »
Tudjátok az is elég "szörnyű", hogy nemrég vaterán megvettem Edtől egy Lord L6-t, most négy hónap után ott tartok, hogy van jó néhány borotvakésem (amelyeket rendszeresen használok is). Most meg a válaszaitok következtében, s miután utánanéztem jobban a french press-nek, azon kezdtem el gondolkozni, hogy be kell szereznem majd egy ilyet, ki kell próbálnom! (na sebaj, otthon majd megint rátok fogom :evil:)

 :fetreng: :fetreng: :fetreng:

FP-t egyébként jó áron az IKEAban kapsz... (Csak, hogy legyen kire/mire fogni... :evil:)
Vérem, bőröm, bánatom és  bajom!
Nem nyúzom tovább magamat agyon!
Nem pattan az arcom, nem lesz beteg bőröm!
Nem kell szitkozódnom miért van nekem szőröm.
Léber Kálmán

Nem elérhető edrose

  • Adminisztrátor
  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 3560
    • Pamacs és penge
Re:Kávézó
« Válasz #814 Dátum: 2010. December 20. - 09:50:35 »
...nemrég vaterán megvettem Edtől egy Lord L6-t, most négy hónap után ott tartok...

;D

Eszembe juttattad, ahogy Salmo tavasszal itt ült az asztalomnál, a régi bicskáját élezendő nézegette a Spyderco köveket, és kétkedve bár, de azért beadta a derekát, hogy elvigyen és kipróbáljon egy DE-t. Hogy mondják, hólabda?   :crazy:

Remélem, nem válik izzadva ébredős rémálmommá, hogy egyszer Michael Jackson Thriller-klipjéhez hasonlóan mindenki, aki részben miattam indult el a lejtőn (vagy a feleségek mérges tömege...), megindul felém. Inkább sose vacsorázzak...   :evil:

Nem elérhető KunEmber

  • Moderátor
  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 3443
  • a babérolaj szerelmese
Re:Kávézó
« Válasz #815 Dátum: 2010. December 20. - 10:08:13 »
Tudjátok az is elég "szörnyű", hogy nemrég vaterán megvettem Edtől egy Lord L6-t, most négy hónap után ott tartok, hogy van jó néhány borotvakésem (amelyeket rendszeresen használok is). Most meg a válaszaitok következtében, s miután utánanéztem jobban a french press-nek, azon kezdtem el gondolkozni, hogy be kell szereznem majd egy ilyet, ki kell próbálnom! (na sebaj, otthon majd megint rátok fogom :evil:)

 :fetreng: :fetreng: :fetreng:

FP-t egyébként jó áron az IKEAban kapsz... (Csak, hogy legyen kire/mire fogni... :evil:)
Már tudom késő, de most volt valamelyik nap az ikeában, már nem tudom hányas térfogatú FP 900 huf környékén, egy napi akcióban...

Nem elérhető vidak

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 910
Re:Kávézó
« Válasz #816 Dátum: 2010. December 20. - 10:12:48 »
Tudjátok az is elég "szörnyű", hogy nemrég vaterán megvettem Edtől egy Lord L6-t, most négy hónap után ott tartok, hogy van jó néhány borotvakésem (amelyeket rendszeresen használok is). Most meg a válaszaitok következtében, s miután utánanéztem jobban a french press-nek, azon kezdtem el gondolkozni, hogy be kell szereznem majd egy ilyet, ki kell próbálnom! (na sebaj, otthon majd megint rátok fogom :evil:)

 :fetreng: :fetreng: :fetreng:

FP-t egyébként jó áron az IKEAban kapsz... (Csak, hogy legyen kire/mire fogni... :evil:)
Már tudom késő, de most volt valamelyik nap az ikeában, már nem tudom hányas térfogatú FP 900 huf környékén, egy napi akcióban...

Na most már én is utánanéztem ennek a french press dolognak, jól értelmezem h ez a kb. zaccmentes török kávé?

Nem elérhető KunEmber

  • Moderátor
  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 3443
  • a babérolaj szerelmese
Re:Kávézó
« Válasz #817 Dátum: 2010. December 20. - 10:15:34 »
Fúúú, egy jó török kávéért bolondulni tudok...

Nem elérhető edrose

  • Adminisztrátor
  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 3560
    • Pamacs és penge
Re:Kávézó
« Válasz #818 Dátum: 2010. December 20. - 10:32:22 »
Na most már én is utánanéztem ennek a french press dolognak, jól értelmezem h ez a kb. zaccmentes török kávé?

Neeeem, nagyon nem. A török kávét úgy készíted, hogy az (általában nagyon finomra) darált kávét cukorral és vízzel együtt fölfőzöd (de nem mész el a forrásig).
Egész más.
Ezt nem főzöd, nem melegíted, hanem forró vízzel öntöd föl a durvára darált kávét, megkevered, hagyod állni 3-4 percet, aztán letolod a dugattyút és hajrá.

Nem elérhető toxin

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 407
Re:Kávézó
« Válasz #819 Dátum: 2010. December 20. - 10:58:44 »
Úgy látom, megint elindult egy lavina itt. :crazy:
Kicsit megzavarodtam:
- Ed azt írta, hogy nem ugrasztja ki a french pressel készített kávé a szívét
vs.
- Imi az írta, hogy ennél a kávékészítésnél kerül a legtöbb koffein a kávéba.
Most akkor én értelmezem rosszul, vagy valami nem stimmel ???
Apu még kb. 10 évvel ezelőtt volt kint Hollandiában, és ott french press-el készített kávét ittak minden reggel egy bögrével, és azt mondta, hogy nem valami erős.
"Buy the ticket, take the ride..." /Hunter S. Thompson/

Nem elérhető edrose

  • Adminisztrátor
  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 3560
    • Pamacs és penge
Re:Kávézó
« Válasz #820 Dátum: 2010. December 20. - 11:26:28 »
Az, hogy kinek mitől ugrik ki a szíve, nyilván az egyéntől függ. Lehet, hogy amitől én reggel pont jól érzem magam, az neked már a füledet is a szíved ritmusára mozgatja...  :)
Illetve a french pressbe is lehet kevesebb kávét rakni, és akkor sem olyan erős, s persze sem olyan jó nem lesz, hanem csak afféle németes (hollandos?) híg izé.
Plusz mry-re visszautalva: az erősséget sokszor az ízzel meg a keserűséggel azonosítják.

De mindegy is, lényeg, hogy próbáld ki, az IKEÁ-ban van egy normál és újabban egy kicsi, egyszemélyes méret is, olcsók és jók. Ha nem jön be, mert nem ízlik, vagy szívet ugrasztóan erős, akkor sem vesztesz semmit, mert mindenféle forrázathoz-teához is használhatod. Továbbá minden kávéfőző ad némi rugalmasságot a saját ízlésedhez történő igazításban. ;)

Nem elérhető toxin

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 407
Re:Kávézó
« Válasz #821 Dátum: 2010. December 20. - 12:08:31 »
De mindegy is, lényeg, hogy próbáld ki, az IKEÁ-ban van egy normál és újabban egy kicsi, egyszemélyes méret is, olcsók és jók. Ha nem jön be, mert nem ízlik, vagy szívet ugrasztóan erős, akkor sem vesztesz semmit, mert mindenféle forrázathoz-teához is használhatod. Továbbá minden kávéfőző ad némi rugalmasságot a saját ízlésedhez történő igazításban. ;)
Ez a megfelelő végszó véleményem szerint! Köszönöm a segítséget! ;) :sör:
"Buy the ticket, take the ride..." /Hunter S. Thompson/

Nem elérhető mry314

  • Moderátor
  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 2691
    • Borotváim fényképei
Re:Kávézó
« Válasz #822 Dátum: 2010. December 20. - 12:12:46 »
Így van, Eddel értek egyet!
Illetve egy további adalék (amellett, amint azt írtam is, hogy nem mindegy a felhasznált kávé koffeintartalma-ez Arabica kávénál kevesebb, Robusta kávénál több), az sem mindegy, mennyi kávét "forrázol"... Egy espresso a szabvány szerint min. 7-9 gramm kávéból készül, ugyanilyen mennyiség esetén jóval nagyobb egy FP-s kávé koffeintartalma (pontosan nem emlékszem, de olyan 3-5x-ös a szorzó...)
Vérem, bőröm, bánatom és  bajom!
Nem nyúzom tovább magamat agyon!
Nem pattan az arcom, nem lesz beteg bőröm!
Nem kell szitkozódnom miért van nekem szőröm.
Léber Kálmán

Nem elérhető cotag

  • Moderátor
  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 1138
Re:Kávézó
« Válasz #823 Dátum: 2010. December 20. - 16:27:07 »
Kis szösszenet a kávéról:

Az "erősséget" sokan a koffein tartalommal azonosítják, ami nem helyes...
A kávé íze, zamata a kávéból kioldódó különböző anyagok mennyiségétől függ! Ezt meg ugye az elkészítés módja határozza meg!
Ízben, zamatban a "legerősebb" az espresso, ahol az elkészítés módjára vonatkozó paramétereket az olasz espresso szabvány (INEI szabvány) tartalmazza.

A további kávékészítési módok más-más koffeinmennyiséggel, kioldódott "ízanyag" mennyiséggel rendelkeznek.
Általános vélekedés, hogy a legtöbb koffein a French pressel készített kávéban van. Persze, a koffeinmennyiség függ a kávékeveréktől is! (létezik pl. olyan kávéfajta, ami önmagában, mindenféle koffeinkivonó eljárás nélkül koffeinmentesként van értékesítve, mert olyan alacsony a koffeintartalma!)

Koffeinmennyiség szempontjából a French press után a kotyogós jön, majd valahol a "vége" felé (értsd:legkevesebb mennyiségű) az espresso, és espresso alapú italok.

Személyes tapasztalatok:
French presst használok az irodában kb. 1 éve, reggel ezzel "tolom" a koffeinlöketet... ;D
A délutáni espressomat egy dugattyús Arrarex Caravellel készítem immár 2 éve, tökéletes espressokat csapolok vele, bár 100% SO arabikákhoz kicsit "hőhiányos".
Illetve otthon figyel még egy felújításra váró Bruni Brunella, ami szintén egy dugattyús (de rugós) gép...

Rty: Most rendeltem egy ilyen Bialettit a kavebol.netről, faternál fog szolgálni...



Na ezzel, most megleptél. Meggyőződésem volt, hogy a rendes eszpresszó (nagy nyomású géppel készített) kávé koffeinmennyisége a legnagyobb...  >:(

Nem elérhető mry314

  • Moderátor
  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 2691
    • Borotváim fényképei
Re:Kávézó
« Válasz #824 Dátum: 2010. December 20. - 17:50:55 »
Cotag,

pedig elég egyszerű a képlet: Ha ugyanazt a kávémennyiséget veszem (pl. 10 gramm), és abból lefőzök egy espressot (amit kb. 25-35 sec. alatt készítesz el), illetve egy kotyeszes kv-t (ahol ugyanezen a mennyiségen kb 1-2 perc alatt megy át a gőz), illetve egy FP-vel készült kávét (itt meg ugye az "előírás" kb. 3-5 perc áztatásról szól), egyértelmű, hogy melyik kávé tartalmaz több kioldódott koffeint...

Persz, az ízvilág egy más kérdés! Itt is a kioldódó csersavak, egyéb íz és illatanyagok határozzák meg a kávé zamatát, csak ugye az eloszlás lesz más a mennyiség miatt...  Illetve a hozzáértők még olyasmiről is beszélnek, hogy a hosszabb idő alatt elkészített kávé más íz és illatanyagokat tartalmaz, mint a rövidebb idő alatt elkészített...

Ha valakit mélyebben érdekel a téma, ajánlom figyelmébe a http://www.kavekorzo.hu/ oldalt.
Vérem, bőröm, bánatom és  bajom!
Nem nyúzom tovább magamat agyon!
Nem pattan az arcom, nem lesz beteg bőröm!
Nem kell szitkozódnom miért van nekem szőröm.
Léber Kálmán

Olvasatlan hozzászólások megtekintése a legutóbbi látogatásom óta.
Hozzászólásaimra érkezett új válaszok megtekintése.
Összes olvasatlan téma

 

iddaa net geciktirici