Én ez alapján indultam el:
https://baristahustle.com/blog/diy-water-recipes-the-world-in-two-bottles//
Szükséges hozzávalók:.00, azaz két digit pontos mérleg 2 kg-os méréshatárig, vagy .00 200 g-ig, és .0 2 kg-ig, aliexpresszről olcsón megúszhatók.
3 db tiszta, literes palack
Keserűső (Gyógyszertárból beszerezhető)
Szódabikarbóna (Gyógyszertárból vagy élelmiszerboltból beszerezhető)
Deszt. víz (Nem ioncserélt, büdös - vegyszerszagú!)
Módszer:1,38 g Szódabikarbónát feloldasz pontosan 1000 g deszt vízben, ez lesz a "puffer" oldatod, gyakorlatilag Na oldat, ezzel állítod be a teljes keménységet
10,14 g keserűsót feloldasz pontosan 1000 g deszt vízben, ez lesz a "Mg" oldatod, ezzel állítod be az édességet (A magnézium remekül oldja a cukrokat)
Ezekből az oldatokból készítesz az ízlésednek megfelelő vizet, a fenti linken lévő receptek alapvetően "brew" (áztatós - csöpögtetős) kávékra működnek jól, presszóra nekem a 45/45-ös víz vált be legjobban, azaz
45 g "puffer" oldatot és 45 g "Mg" oldatot és (1000-45-45=910) 910 g deszt vizet elegyítve készítek 1 L "presszógép" vizet.
Na, és itt jön jól az eddig soha nem használt általános iskolai kémia: visszaszámoltam, hogy miből mennyi kell, ha közvetlenül az 5 L-s deszt. vízbe oldok, azaz kihagyom a lötyiket, így most az én receptem:
5 L deszt. víz, 0,33 g szódabikarbóna, 2,37 g keserűsó, pár perc, és kész a "kávévíz"/