Szerző Téma: nemo  (Megtekintve 2469 alkalommal)

nemo

 • Vendég
nemo
« Dátum: 2010. Május 04. - 15:05:57 »
Akkor én is leírom a magam kis történetét, hogyan is kötöttem ki a hagyományos borotválkozásnál, azon belül is a késesnél.

Az elözmények:

Anno cserélhetö fejes borotvával kezdtem, DE-t nem is próbáltam. Azt hiszem a böröm átlagos, nem különösebben érzékeny. Ezt támasztja alá, hogy a seregben sokszor inkább tovább aludtam reggel a borotválkozás rovására, így legtöbbször a körlet és az étkezö közötti útszakaszon vakon és szárazon borotválkoztam. Ez mai napig nem okoz gondot, ha úgy adódik bármikor meg tudom tenni.

Hosszú ideig használtam ezt, aztán néhány éve áttértem a költséghatékonyabb megoldásra, az eldobhatós, vagy más néven egyszer használatos borotvákra. Nem tulajdonítottam nagy jelentöséget a borotválkozásnak, söt, kifejezetten utáltam. Amikor csak lehetett, nem is éltem a "ceremóniával". Volt hogy hetente csak 1x vagy 2x húztam le. Különbözö munkahelyek ezt különbözöképpen viselik, nekem szerencsém volt ezekkel is, nem vették szigorúan. Puhításra egy ideje Avon-os habot vagy gélt használtam, elötte különbözö habokat, ami éppen volt.

Nemrég az egyik barátomnál láttam meg egy pamacsot, s kérdeztem, hogy használja-e. Ekkor csodálkozott nagyot, hogy én nem használok. Elmesélte, milyen jól felpuhítja a szört, meg kellemes az arcnak, meg, meg...
Na ezen felvillanyozódva megvettem magamnak az elsö utamba kerülö pamacsot, és kb. egy évig el is voltam vele. Bár minden borotválkozásnál majdnem több szört veszített mint én, azt gondoltam, ez ilyen.

Aztán egy másik barátomnak kerestem egy kést a böker oldalán, amikor véletlenül megláttam a hagyományos borotvakést. Nagy szemeket meresztettem, mert el sem tudtam képzelni, hogy ilyet még gyártanak, azt meg hogy használnak is, végképp nem. De lényeg, hogy megtetszett, s ekkor jött az elhatározás és ösztön - ezt minden férfi ismeri - "nekem ez kell".

Az elökészület:

Elkezdtem az internetet túrni, hogy egyáltalán hogyan is kell ezt használni. Sok infót gyüjtöttem, ennek során találtam rá erre a fórumra is. Ezúton is köszönöm mindenkinek a tanácsokat, segítséget! Ismerkedtem a márkákkal, méretekkel, formákkal.
Nálunk úgy van, hogy ha valamit keresgélek, nézegetek, akkor az hamarosan kézzel foghatóvá is válik a lakásban. A nejemet nem kis aggodalommal töltötte el, amikor meglátta a monitoron a kést. Finoman megpróbálta kifejezésre juttatni, hogy nem törne ki örömkönnyekben, ha ezt tényleg megvenném. Dehát tudta, mivel a monitoron ott van, csak idö kérdése, mikor érkezik meg.

Amit viszont nem tudtam, hogyan fog a böröm viszonyulni a késhez. Ezért elhatároztam, elöbb összeillesztem a börömet egy DE-vel, s meglátom hogyan reagál. Igy történt, hogy a DM-ben meg is vettem egy müanyag Wilkinson DE-t 5 pengével (2 ebböl még most is bontatlanul áll, nem volt ideje elfogyni a kés érkezéséig).

Mielött ezt elkezdtem volna használni, az objektiv ítélet miatt adtam egy esélyt az eldobhatósnak is. Vagyis csináltam habot, melegvizes "borogatással" felpuhítottam a szört, rendesen elökészültem, és csináltam egy 3 körös borotválkozás (addig mindig csak 1 körös volt). Az eredmény elképesztö volt számomra. Így nézve azt mondtam, nem az eszközön múlik, hanem - mint mindenütt írják/írjátok is - nagyrészt az elökészületen. A nejem örömködött, hogy akkor nem is kell nekem olyan csúnya, veszélyes kés (tévedni emberi dolog).

Legközelebbi alkalommal elövettem az új DE-t, s ha az eredmény jobb nem is lett, megtapasztaltam, hogy a nyakamat irritálja rendesen a penge, föleg a három menet. Az elsö ami furcsa volt borotválkozás közben, az a sercegö hang  :). Ezzel még mindig nem tudtam a megfelelö döntést meghozni, mert a biztonsági borotva azért mégsem engedi olyan durván közel a kést a börhöz. A pamacs & penge blogon olvastam a "könyörtelen de igazságos" cikket. Innét kaptam az ötletet, hogy kipróbáljam. A DE-m szerencsére müanyag volt, meg olcsó is, így nem sajnáltam az egyik oldalról a távtartókat lefürészelni, hogy szépen kiálljon a penge belöle.

Kellö tisztelettel kezdtem el a borotválkozást vele. Na ennél már azért lehetett érezni, kb. mire számíthat az ember egy késnél. Innét már nem volt megállás.

Anyósom, aki fodrász és cseppet sem kárörvendö, amikor meghallotta, mit akarok, már elöre röhögött, hogy fogok kinézni borotválkozás után. Megjósolta, hogy úgy össze fogom szabdalni magamat, hogy senki nem fog felismerni. Na, ja, kedves teremtés.

A beteljesülés:

Kb. egy hónapja talán hogy hosszas tájékozódás és töprengés után (a töprengést az okozta, melyiket vegyem) megrendeltem egy Wacker 6/8-os kést. Feltett szándékom volt, hogy nekem csak egy kell, mert én "csak" borotválkozni akarok vele, nem gyüjteni. mry314 már akkor figyelmeztetett, hogy mindanyian ezt mondták az elején, de én tudtam, nekem csak egy kell (föntebb már említettem valahol ezt a "tévedni emberi dolog" mondást, itt csak ismételni tudnám magamat  :) ). Azzal a felkiáltással, hogy jó lesz az élezést tanulni, párhuzamosan vettem a vaterán egy SFK-t is.

Tehát, mint mondtam, ez volt egy hónapja. A mai napon éppen 4 darab kés van otthon (az utolsó kettö az utóbbi 3 napban érkezett), úton is van még 2 db, és a közeljövöre ki van nézve még legalább 3-4 darab.
Kb. ugyanígy voltam a kövekkel is. Elöször rendeltem egy 6000-est, aztán rögtön rájöttem, hogy ebböl igy nem lesz fenés, ezért jött az 1000-es meg a 12000-es is. Azt hiszem egyelöre nem is kell több.

Az elsö késes borotválkozás vegyes volt. Tehát az arcomat késsel, a maradékot DE-vel csináltam, biztos ami biztos. Az elsö két húzás után a késsel már tudtam, barátok leszünk. A második alkalomtól teljesen késsel borotválkoztam. Ettöl kezdve megszünt a nyakrészi irritáció is.

A szörhullajtó pamacsom pihen, azóta vettem egy Victoria borzot, illetve kaptam egy Kent BK2-est. Mindkettönek meg van a létjogosultsága, én a BK2-est kissé puhának találom, de nem rossz.

Erösen elkötelezett vagyok a szappanokhoz, de még keresem az igazit. Próbáltam krémeket is, a Kent krémje nagyon jó, a Wilkinson és Balea nálam kuka. Ez megint szubjektív.

Deoként és vérzéscsillapításra (mi az?) a sok helyen olvasott timsótömböt használom. Valahol olvastam egy ajánlást, hogy a francia Pierre d'Alun az igazi (persze hogy van más igazi is), ezért most azt rendeltem. elégedett vagyok vele nagyon, de viszonyítási alapom nincs. Volt ugyan egy Wilkinson stiftem, de az pár használat után elhajlott, eltört. Azzal nem hasonlítanám össze.
Kb. fél perc után aztán lemosom magamról a timsót jéghideg vízzel és kész. Ennyi volt. Azóta nincs kipattogva a nyakam, és nagyon kellemes érzés ez a fajta befejezés. Nincs többé szükségem borotválkozás utáni arcszeszre sem, a hideg víz eléggé összehúzza a porusokat.

A késes borotválkozás óta kifejezetten szeretek borotválkozni, és alig várom már, hogy kinöljön újra  ;D. Tudom hülyén hangzik, de így van. Van úgy hogy 3 van úgy hogy 2 naponta borotválkozom. De mindig este, akkor több idö van rá. Viszont másnap még olyan, mintha frissen borotválkoztam volna. Igaz én megcsinálom a harmadik kört is, tehát kiborotválok, mivel nincs vele gondom.

Késöbb jönnek még képek is az "arzenál"-ról.
« Utoljára szerkesztve: 2010. Május 04. - 15:27:04 írta nemo »

Nem elérhető Gorila

 • Törzstag
 • *****
 • Hozzászólások: 547
  • Borotváim (egy részük)
Re:nemo
« Válasz #1 Dátum: 2010. Május 04. - 15:23:33 »
A késes borotválkozás óta kifejezetten szeretek borotválkozni, és alig várom már, hogy kinöljön újra  ;D. Tudom hülyén hangzik, de így van.

Dehogy hangzik hülyén!  ;D
A képeket kíváncsian várom!

Nem elérhető jenessanyi

 • Törzstag
 • *****
 • Hozzászólások: 3491
  • Jenes razors
Re:nemo
« Válasz #2 Dátum: 2010. Május 04. - 15:28:24 »
Hogyan hangozna hülyén? Szerintem ez csak hetek, hónapok után kezd el múlni miután az ember elkezd késsel borotválkozni :)
"A statisztika egy olyan tudomány, amely matematikai úton bebizonyítja, hogyha 7 napig hasmenésem volt, majd 7 napig szorulásom, akkor az emésztésem egyszerűen tökéletes."

Nem elérhető mry314

 • Moderátor
 • Törzstag
 • *****
 • Hozzászólások: 2691
  • Borotváim fényképei
Re:nemo
« Válasz #3 Dátum: 2010. Május 04. - 17:39:56 »
Sőt, néha évek múlva sem!!!  ;D ;D ;D
(Csak legyen az embernek ideje borotválkozni!)
Vérem, bőröm, bánatom és  bajom!
Nem nyúzom tovább magamat agyon!
Nem pattan az arcom, nem lesz beteg bőröm!
Nem kell szitkozódnom miért van nekem szőröm.
Léber Kálmán

Nem elérhető morphin

 • Törzstag
 • *****
 • Hozzászólások: 427
Re:nemo
« Válasz #4 Dátum: 2010. Május 04. - 18:59:26 »
nemo! nekem most 3 késem van, úgy hogy még egy egészségeset nem borotválkoztam késsel...(SFK-val arcon,de nem shave ready...nem erőltetem)
egyelőre én nem veszek többet...amíg minden nincs meg...(még egy jobb pamacs,meg fenőbőr kéne...utána jöhet a többi...) szval nem lehet megállni,hogy az ember ne legyen gyűjtő... ;) ;D

Nem elérhető Szám Bácsi

 • Törzstag
 • *****
 • Hozzászólások: 198
Re:nemo
« Válasz #5 Dátum: 2010. Május 04. - 19:12:23 »
Üdv a fedélzeten, nemo!

Élvezetes írás volt  ;D

nemo

 • Vendég
Re:nemo
« Válasz #6 Dátum: 2010. Május 04. - 19:16:35 »
nemo! nekem most 3 késem van, úgy hogy még egy egészségeset nem borotválkoztam késsel...(SFK-val arcon,de nem shave ready...nem erőltetem)

akkor még nem tudod mit veszítettél  ;D. de majd rájössz  ;)

nemo

 • Vendég
Re:nemo
« Válasz #7 Dátum: 2010. Május 04. - 19:17:31 »
Üdv a fedélzeten, nemo!

Élvezetes írás volt  ;D

Köszönöm szépen, örülök hogy tetszett  :).

Nem elérhető Szám Bácsi

 • Törzstag
 • *****
 • Hozzászólások: 198
Re:nemo
« Válasz #8 Dátum: 2010. Május 04. - 19:19:41 »
Az a seregbeli sztori durva volt! Aszbesztarcú honvéd!
Láttodon egynémely kiképzőm biztos elélvezett volna dühében  ;D

nemo

 • Vendég
Re:nemo
« Válasz #9 Dátum: 2010. Május 04. - 21:47:02 »
Na akkor egy átmeneti kép, ami bár szörnyü lett, de van. Amint idöm lessz, csinálok szebbeket is, meg részletesebbeket.


Nem elérhető mry314

 • Moderátor
 • Törzstag
 • *****
 • Hozzászólások: 2691
  • Borotváim fényképei
Re:nemo
« Válasz #10 Dátum: 2010. Május 04. - 22:06:10 »
Elég erős kezdés!  ;D
Vérem, bőröm, bánatom és  bajom!
Nem nyúzom tovább magamat agyon!
Nem pattan az arcom, nem lesz beteg bőröm!
Nem kell szitkozódnom miért van nekem szőröm.
Léber Kálmán

Nem elérhető fonthunter (†2014)

 • Halhatatlan tag
 • Törzstag
 • *****
 • Hozzászólások: 4060
  • Fonti galériája
Re:nemo
« Válasz #11 Dátum: 2010. Május 04. - 22:08:28 »
Nemo gratula, jó kis csapatod van!  ;)
H: Flaschner JP: IWASAKI, TOSUKE, Hishakaku Kamisori Sheffield: F. Reynolds, Wade&Butcher "THE CELEBRATED",  Wostenholm pipe, IXL, Bengall, A.J.Jordan Solingen: Dubl Duck, Rob.Klaas, J.A. Henckels, R. Stehlo, Wacker, Bonsa, Revisor, BlackSmith Herder, RedPoint D: Buddel F: Thiers Issard "Le Canadien" SP: Filarmónica 13 USA: HartSteel, Max S

nemo

 • Vendég
Re:nemo
« Válasz #12 Dátum: 2010. Május 04. - 22:18:27 »
Nemo gratula, jó kis csapatod van!  ;)

Köszi fonti, de a tiédnek csak jelenthet ... vagy még azt sem  ;D

nemo

 • Vendég
Re:nemo
« Válasz #13 Dátum: 2010. Május 04. - 22:55:26 »
Elég erős kezdés!  ;D

Érdekes, az asszaony is így látja  ;D  ;D. Pedig még az amerikai rendelés most van úton (hogy azokból lesz-e valami nem tudom), meg hoznak egyet kanadából is. Hát, meglátjuk hová vezet ez  ;D

Olvasatlan hozzászólások megtekintése a legutóbbi látogatásom óta.
Hozzászólásaimra érkezett új válaszok megtekintése.
Összes olvasatlan téma

 

iddaa net geciktirici