Hollow vs. wedge vitához adalék a százéves "Shaving made easy" könyvecskéből:
"A full concave blade is of course the thinnest. In view of the fact that the thinner the edge the sharper the instrument, most purchasers of razor quite naturally conclude that the full concave blade is the best. Our impression is that this is a mistake: that the full concave blade is not so good for shaving most beards as the three-quarters concave. In a very deeply hollow ground razor, the blade is ground extremely thin [...] When such an edge - almost as thin as paper - comes into contact with a stiff beard, unless the blade is held very flat upon the face, it is quite likely to bend and spring, and a cut will be the result."
Tehát nem "rezonálás," hanem ugrás! Ill. ami a vastagabb pengét illeti, a jenessanyi által említett "áttuszakolás" lehet érvényes.
Ha nem is mindig vágás, de a mikroméretű ugrások + még mindig kezdő technikám miatt most délelőtt is vörösödött a nyakam, ill. mikrovérzések (05, mm alattiak egyenként) lettek az ádámcsutkámon, anélkül, hogy tényleges "csúszás", vagy menetközben érzékelhető vágás lett volna - persze, fejlődnöm kell még, de a fenti "ugrálás" is belejátszhat.
Egyébként a mostani, 8. késes borotválkozás ezt leszámítva már egészen "pofás" volt, állon is mentem ATG, ott is lett egypár ilyen mikrovérzés. A nyakon a 2. XTG kört viszont kihagyhattam volna, vagy lehetett volna DE-vel, mert az 1. XTG után még csak alig volt irritált.
A bajuszrészen ATG még maradt a DE.
Ami a szoftvert illeti: kipróbáltam az arcon habosítást, és tök normális habot készítettem a Classicshaving-féle jázminos szappanból! Tényleg ez volt a kulcs: vizet állni hagy a szappanon, leönt, sertésecsetet jól kicsavar-kiráz, szappanba alaposan beletunkol, és a csuromvizes arcnak nekimegy. A vörösséget bőséges adag Proraso balzsam tette helyre.