Ígéretemhez híven az általam tesztelt szappanokról egy pár gondolatot írnék:
Körülmények:
Minden reggel késsel borotválkozom, mindig 3 körrel, és mindig zuhanyzás után. Amíg ez tart addig ázik a pamacs meleg vízben, plusz a szappan úszik a víz tetején, ha műanyag tartóban van, és a tetejére mindig csepegtetek vizet, hogy a felső réteget lazítsa. Nagyon ritkán használok pre dolgokat, mert a fentiek értelmében értelmetlennek tartom, + úgy kezdek, hogy a pamacsot nem csapom ki teljesen, hanem az első körben leszedett szappant úgy hígan felkenem az arcomra, és amíg meghúzom, a kést a bőrön addig annak hatnia kell, főleg zuhany után. Minden esetben csészébe szedem a szappant és abban keverem a habot. Kizárt, hogy ennél jobban arcon fel lehessen habosítani a szappant ilyen rövid idő alatt. 3 kör szőrmentén, szembe, oldalról. Utána timsó, annak lemosása, ASB, végül indulás előtt szesz.(arcra)
Így elértem azt, hogy nincs szőrbenövés a nyakamon – a baloldalt 3-s forgó – az ing nem dörzsöli ki a nyakam, még a mindennapi nyakkendőviseléssel sem.
3 szappant kértem tesztelésre:
- Balatoni jeges
- Citrus
- Propoliszos
Referenciák:
„gyári”
- MWF/Kent
- Fitjar
- Klar’s
„kisipari”
- Cinke No.2 (még a legelső ami nem borotva krém, hanem szappan)
- Stirling
- Nanny”s
Pamacs:
- Borzok (Silvertip és Bestbadger)
- Sörte (Proraso/Omega,és egy egy utólag beragasztott köteg ami rövid szálú)
Kések:
- Szinte minden élprofil és gyártmány
Tapasztalat:
Propoliszossal kezdtem, mert az ichtiolos után kíváncsi voltam mennyire büdös, bocs, naturális illatú.
Nem adott túl jó habot, de azt legalább megtartotta, nem folyt és nem tűnt el. Majdnem elég volt a három körre, de kellett mellé szedni pluszba. Síkosítani viszont remekül tudott és nem szárította bőröm még utána sem. Nem ugrott azonnal be mire hasonlít a habja, végül rájöttem, hogy a dr.Harris Marlborough-ra. Annak van ilyen buborékos viszonylag ritka habja, viszont remekül lehet vele tusolni.
Ezután jött a Balatoni. Sokkal jobb habot adott, ami tömörebb és sűrűbb volt. Kellemesen hűsít, nem kell bele több mentol. Ez így egy fajta szappannak, jó és egy másikat kell mentolosabbra csinálni. Szerintem. Viszont koránt sem síkosít és hidratál, mint a propoliszos.
Végül a Citrus. Habja, működése ugyan az mint a Balatoni, az illata egy kicsit a lime-ra emlékeztet, nekem kellemes.
Végül csak visszatértem a propoliszoshoz, hátha változott, és igen! Lehet, hogy túl friss volt és nem ért még össze, vagy a víz tett jót neki, de olyan habot produkált, mint a gyár referenciák. Nagyon tömör krémszerű hab, kiváló siklás és hidratálás. Csak az a fránya „illat” nem jön be Nekem.
Ekkor hirtelen felindulásból a három szappant összegyúrtam. Nem lett szép a színe a propolisz miatt, de kellemes illatú, mentolos – citrusos, (picit lime-os felhanggal) elnyomja a prop—t. A habja majdnem olyan jó mint a 100% propoliszé, jobb a kenése és hidratál is.Az arány egyébként: két rész jeges,és 1:1 rész citrus+ propolisz. Ekkorák voltak a szappanok.
Összegzés,vélemény:
Jó ötlet volt a faggyúst alapszappannak hagyni. biztos vagyok benne, hogy a következő adag jobb lesz mint működésben, mint illatban.Én szappanban hanyagolnám a 100%-os különleges dolgokat (propolisz, ichtiol), de mint kiegészítő adalék jó lehet.
Azért mert egy hatóanyag valamire jó nem kell borotvaszappanba rakni. Nem odavaló. A borotvaszappanokban csak a minimális, a jó működéshez szükséges alapanyagokat kellenek.
A naturális készítők ellenben úgy gondolják, hogy bele kell dobálni, mindent, mint a Lúdas Matyiban Piri néne, ráírni, hogy parabén mentes és kész. Hát nem. Úgy fognak járni, mint a Manna szappanosok, akik most árusítják ki a „borotva”szappanukat, ami egy fürdőszappan kategória és másra nem is jó. De a leírás szerint minden benne van, amit csak találtak. Nem is működik.
Egyébként is olyan rövid ideig van arcon a hab, hogy a hatását nem tudja kifejteni, viszont nem fog jól működni és el tud menni az ember kedve a borotválkozástól. Azért vagyunk ezen a fórumon, mert másképp gondolkodunk a borotválkozásról, mert valami pluszt ? örömöt?ad . Ezt elrontani korán reggel egy rossz borotválkozással, mérgelődéssel, nem jól működő szappannal,egy ilyen illattal, vétek.
Nem értem, hogy a készítők miért nem gyártanak balzsamokat, skin foodokat? Ott állnak halomban az illóolajak, alapanyagok. Nem kell főzni, csak összekavarni. Innentől kezdve kígyót, békát bele lehet keverni, meg lehet magyarázni mi miért jó vagy nem jó.
Végezetül elnézést kérek, hogy ilyen hosszú ideig elhúzódott a próba, de a korrekt, többszöri tesztelés ezt szükségessé tette.
További sok sikert kívánok.
UI.: ki fogom posztolni a Fórumon.