Sokféle bőrt kipróbáltam. Beszereztem kisebb darabokat és tesztelgettem. A marhabőrt ami nyúzás után kb 2.5cm több rétegre vágják. A hús felé közeledve más az anyagszerkezet, vagyis egyre puhább lesz. Ezek a rétegek bár szépek egyáltalán nem tartósak és hajlamosak a megnyúlásra. Ezekből készülnek a gyenge minőségű övek meg tárcák amik egy év alatt formátlanra nyúlnak. A szőr oldali réteg a legkeményebb, ebből készülnek a normális övek, lószerszámok stb. amik nagyobb igénybevételt is kibírnak. Ebből készülnek a fenőszíjak is. Ahogy Peti nagyapja is ezt használta és tapasztalatom szerint is ez az ami működik. Az összes többi bőr (extrametal, dovo szíjak is ideértve) közel nem hozza ezt az eredményt. Az én szíjam kb egy év alatt teljesen megbarnult a használattól, illetve a tenyeremről rákerült zsiradéktól. Tükörsima és kemény a felülete és csodálatosan fen. Most van belőle fenődeszka is, ami ugyanolyan bőr mint a fenőszíj. Sokkal világosabb, mivel még új. Idővel ez is megbarnul, de a felülete most is sima. Akit érdekel nagyon szívesen megmutatom mindkettőt, akár ki is próbálhatja. Ez a saját tapasztalatom.