Szerző Téma: Felújítás, tisztítás, javítás, fertőtlenítés  (Megtekintve 627762 alkalommal)

Nem elérhető gregg

• Törzstag
  • Értelmes hozzászólások: 8
Re:Felújítás, tisztítás, javítás, fertőtlenítés
« Válasz #1620 Dátum: 2012. Április 12. - 20:58:04 »
Az impregnált szizál még durvább/keményebb, mint a normál szizál korong. A bevonat műanyagszerű. Gondolom, ezért sem tapad meg rajta igazán a paszta.
A fordulatom a szokásos, 1440 1/p. Fel sem veszi, nem utólag dobja le. A teljesen száraz pasztát ledarálja.
Annyi tanácsot kaptam hozzá, hogy zsíros pasztát igényel, elég egy vékony felület a tetején, ezt nem lehet átitatni, mint egy rongykorongot, kismértékben odatartani.
Még olyat is lehet, hogy zsírszalonnát nekitartani és paszta nélkül a korong anyaga fog dolgozni, nem melegszik túl. Na, ezt még nem próbáltam. :)

"Minden ember akkora, amekkora dolgok feldühítik." - Sir Winston Churchill

Nem elérhető Bubba

• Törzstag
« Válasz #1621 Dátum: 2012. Április 13. - 11:01:54 »

Beavatás + faggyút neki.
Szárazabb pasztáknál is hasznos, kevésbé porzik le a korongról a cucc.

Nem elérhető Xaba

• Törzstag
« Válasz #1622 Dátum: 2012. Április 20. - 09:20:33 »
Sziasztok Éltársak!

Keresek egy ügyes kezű mesterembert, aki hajlandó elvállalni garanciával egy régi borotva teljes körű felújítását.

Miről van szó?

Egy nagyapai hagyaték késről. 5/8-os Clauberg Solingen. A penge rövidebb, mint újkorában, nyilván leejtette az öreg, és letört a vége. Korrekt munkával annak idején újra "szalonképessé" tették.

Mire van szükségem?

Az új méretre igazított karbonszálból készült, polírozott nyélre. *
Piros micarta ékre.
Rozsdátlanításra, tisztításra, magas fényű polír finishre.
Élezésre.

Ha van aki elvállalja, privátban/e-mailben megbeszélhetnénk minden részletet.

*Íme egy videó, hogy milyen nyelet szeretnék

<a href="https://www.youtube.com/watch?v=UF-ayPofWpY" target="_blank">https://www.youtube.com/watch?v=UF-ayPofWpY</a>

Köszönöm szépen,
Csaba

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #1623 Dátum: 2012. Április 20. - 15:04:30 »
Szerintem keresd meg ezzel Tibit (Salmo), ő lesz a te embered. A nyélanyagot a helyedben átgondolnám, ha nincs egy jó beszerzési forrásod akkor 8-10 ezer alatt nem úszod meg az alapanyagköltséget.
"A statisztika egy olyan tudomány, amely matematikai úton bebizonyítja, hogyha 7 napig hasmenésem volt, majd 7 napig szorulásom, akkor az emésztésem egyszerűen tökéletes."

Nem elérhető Penge

• Törzstag
  • LORD
    • http://www.lordborotva.hu
« Válasz #1624 Dátum: 2012. Április 20. - 17:33:33 »
Ez szénszálas vászon?

Nem elérhető gregg

• Törzstag
« Válasz #1625 Dátum: 2012. Április 20. - 18:10:07 »
Beavatás + faggyút neki.
Szárazabb pasztáknál is hasznos, kevésbé porzik le a korongról a cucc.

Bocsánat, a hozzászólásod teljesen elkerülte a figyelmemet. Nem jelezte a rendszer számomra, hogy érkezett új hozzászólás. Vagy nem tudom. :)
A beavatás mit jelent?
A faggyú pl. amit régen a vízvezeték szerelésnél használtunk a kenderhez?

Egyébként édesapám azt találta ki, hogy az extra cut pasztát feloldotta nitro hígítóval és ecsettel felvitte nekem a korongra. Miután elpárolgott a hígító, megkötött a massza. Elég jól működik.

Köszi!

Nem elérhető Malac

• Törzstag
  • wei wuwei
« Válasz #1626 Dátum: 2012. Április 20. - 22:04:23 »
Ügyes... miért pont nitróval?
"Jertek, s hogy sorsotok előre nézzétek,
Vigyázó szemetek Párizsra vessétek!"

Batsányi János: A franciaországi változásokra

Nem elérhető gregg

• Törzstag
« Válasz #1627 Dátum: 2012. Április 20. - 23:08:26 »
Ügyes... miért pont nitróval?

Azt említette, hogy hamar párolog, így hatékonynak tartotta a feladatra. Lehet, hogy több mindent is kipróbált előtte.

Egyébként az a tapasztalatom, hogy ez az impregnált szizál már annyira erős korong, hogy itt már a szálak dolgoznak, nem a paszta. Számomra eddig nem volt túl hatékony az extra cut előpolírozó paszta, viszont ezen a korongon visz. Nagyon is. Szerintem inkább csak a "zsírzás" a feladata és hogy ne melegedjen túl a korong. Rakhatnék rá tükrös polír pasztát is, az is szálra húzott felületet adna. A 320-as zsírnélküli rúdnál finomabb felületet ad, de nekem ez még "karcos". Nem beszélve arról, hogy szerintem egy kicsit "taknyol" is a szizál.
Már csak egy kísérletem maradt hátra, mielőtt részben visszatérek a kézi csiszoláshoz: filc/rongy korong+ragasztó+600-as, vagy 800-as csiszolószemcse.  :crazy:
Van egy kapcsolatom, akik forgalmaznak csiszoló anyagokat, korongokat (főként nagy méretben, gyáraknak). Az ismerős azt mondta, hogy max. 400-ig szoktak csiszolóanyagokkal foglalkozni, utána elővesznek egy erősebb korongot és az anyag függvényében valami pasztát, aztán így adnak neki. Ezzel a módszerrel küszöbölik ki a csiszolás és a polírozás közti űrt, amivel én is kínlódok. :)

Nem elérhető messerfarkas

• Törzstag
« Válasz #1628 Dátum: 2012. Április 21. - 01:16:19 »
... karbonszálból készült, polírozott nyélre. *
Piros micarta ékre.
...

A legújabb borotvámhoz (egy nagyon jó állapotú régi Böker penge) épp ilyesmi nyelet kezdtem el barkácsolni. Az ék mondjuk nem mikarta hanem piros G10 lesz.  8)

PS: Nem célzás volt. Nem vállalok bérmunkát. :evil:

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #1629 Dátum: 2012. Április 21. - 07:33:26 »
Amit még esetleg kipróbálhatsz, hogy a 320-as szemcsés korongot miután picit már kopott rajta a szemcse, akkor azt lekened egy kis extra cut pasztával, vagy faggyúval. Én ugyan még nem csináltam, de az "öregek" azt mondták nekem hogy ez nagyon fasza módszer csökkenteni az űrt a sima paszták és a durvaszemcsés csiszolás között.
"A statisztika egy olyan tudomány, amely matematikai úton bebizonyítja, hogyha 7 napig hasmenésem volt, majd 7 napig szorulásom, akkor az emésztésem egyszerűen tökéletes."

Nem elérhető gregg

• Törzstag
« Válasz #1630 Dátum: 2012. Április 21. - 09:06:10 »
Sanyi, nagyon köszönöm! Ezeket ki fogom próbálni, az tuti.  ;)

Nem elérhető kazam

• Törzstag
« Válasz #1631 Dátum: 2012. Április 21. - 09:21:18 »
Tegnap délután kezembe fogtam a saját kamisorimat.
Így nézett ki.

A kék pamut (?) szál alatt papír volt japán írással tele. Jelenleg ázik. Mikroszkóppal megnéztem az élszalagot rendben van. A legkeskenyebb résznél bő 16mm. Az élszalag 40mm hosszú

Nem elérhető gregg

• Törzstag
« Válasz #1632 Dátum: 2012. Április 21. - 12:15:48 »
Amikor szálra húzott felületet készítetek, akkor a farok részen és a gerincen milyen irányban húzzátok meg a végsőt?  A holkerben nem kérdés, hogy az élszalagra merőlegesen, gondolom. :)

Tibi - említetted, hogy egy időben készítettél ilyen felületet, de felhagytál vele. Ennek mi volt az oka? Nem tetszett a felület, vagy nehezebb tisztán tartani, vagy egyéb?

Szép napot!

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #1633 Dátum: 2012. Április 21. - 12:34:19 »
Amikor szálra húzott felületet készítetek, akkor a farok részen és a gerincen milyen irányban húzzátok meg a végsőt?  A holkerben nem kérdés, hogy az élszalagra merőlegesen, gondolom. :)

Tibi - említetted, hogy egy időben készítettél ilyen felületet, de felhagytál vele. Ennek mi volt az oka? Nem tetszett a felület, vagy nehezebb tisztán tartani, vagy egyéb?

Szép napot!

gregg

Mit takar nálad a szálra húzott? Milyen finomság, kézzel vagy géppel? Pengeháton és a farkon nem a legszebb látvány, ott azért legalább egy selyemfény nem árt, a holkerben elfér szerintem. A szálra húzott felületekkel az a gond, hogy nagyon könnyen rozsdásodnak. Ezek a szénacélok egyébként is könnyen patinásodnak és rozsdásodnak, minél egyenletesebb a felülete annál jobban ellenáll ennek a penge.

Nem elérhető messerfarkas

• Törzstag
« Válasz #1634 Dátum: 2012. Április 21. - 14:51:00 »
Tegnap délután kezembe fogtam a saját kamisorimat.
Így nézett ki.

A kék pamut (?) szál alatt papír volt japán írással tele. Jelenleg ázik. Mikroszkóppal megnéztem az élszalagot rendben van. A legkeskenyebb résznél bő 16mm. Az élszalag 40mm hosszú

Igéretes darab gratulálok!  :borz2:

PS: Ez japánban nézett így ki, nem amikor kézbevetted. :evil:

Olvasatlan hozzászólások megtekintése a legutóbbi látogatásom óta.
Hozzászólásaimra érkezett új válaszok megtekintése.
Összes olvasatlan téma

iddaa net geciktirici