Szerző Téma: Felújítás, tisztítás, javítás, fertőtlenítés  (Megtekintve 628379 alkalommal)

Nem elérhető ZOZO

• Törzstag
Re:Felújítás, tisztítás, javítás, fertőtlenítés
« Válasz #1605 Dátum: 2012. Április 08. - 21:31:47 »
Lehet, hogy kicsit off, de a fához is, meg a felújjitáshoz is kötődik:
A 6 éve restaurált Coupe mercimnek a műszerfalának a fa betétjéről lepergett a lakk. Milyen lakkot ajánlatok hozzá?

Nem elérhető Malac

• Törzstag
  • wei wuwei
« Válasz #1606 Dátum: 2012. Április 08. - 21:42:02 »
Írj a Merci múzeumba, Stuttgartba!
"Jertek, s hogy sorsotok előre nézzétek,
Vigyázó szemetek Párizsra vessétek!"

Batsányi János: A franciaországi változásokra

Nem elérhető Bubba

• Törzstag
« Válasz #1607 Dátum: 2012. Április 08. - 21:46:26 »
Persze, csak nem mindegy hogy mennyi ideg bírja alak és felületváltozás nélkül.

Sarkítok, akkor készítsük kőből  :crazy: az bírja a "gyűrődést".

Lehet, hogy sznob vagyok, de nekem a fa, az legyen fa, ne CA-val kezelt, vagy agyonlakkozott valami.
Régen válogatták, hogy melyik fa, mire megfelelő. Elfogadták/tudomásul vették az adott fajta tulajdonságait. A fa élő anyag, szárad/hasad vagy épp nedvességet vesz fel/dagad, deformálódik.
Szerintem megoldható, hogy a megfelelő használat/tárolás mellett, minimális felületkezelés mellett is sokáig szolgáljon.

Nem elérhető SicTransit

• Moderátor
  • Törzstag
  • lelkes kezdő
« Válasz #1608 Dátum: 2012. Április 08. - 21:50:49 »
Bubba, szívemből szóltál.

Lehet, hogy sznob vagyok, de nekem a fa, az legyen fa, ne CA-val kezelt, vagy agyonlakkozott valami.
Régen válogatták, hogy melyik fa, mire megfelelő. Elfogadták/tudomásul vették az adott fajta tulajdonságait. A fa élő anyag, szárad/hasad vagy épp nedvességet vesz fel/dagad, deformálódik.
Szerintem megoldható, hogy a megfelelő használat/tárolás mellett, minimális felületkezelés mellett is sokáig szolgáljon.

God shave the queen

Penge mintabolt     Eladó kezdőkés

Nem elérhető ZOZO

• Törzstag
« Válasz #1609 Dátum: 2012. Április 08. - 22:08:34 »
Írj a Merci múzeumba, Stuttgartba!

picipénzért komplett műszerfalat is tudnak ajánlani.  :crazy:
Az érdekelne mit ajánlottok ami birja a hőmérséklet ingadozást, illetve a napfényt is. A nedvesség itt nem annyira probléma

Nem elérhető Daniel

• Tag
« Válasz #1610 Dátum: 2012. Április 08. - 22:08:53 »
Gregg és Daniel       szépek lettek a felújított kések   :borz1:

Köszi

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #1611 Dátum: 2012. Április 08. - 22:46:19 »

Felhasználói szempontból nekem is ez a véleményem, csak ha az ember másnak csinál nyelet akkor kicsit megváltoznak a preferenciái :)
"A statisztika egy olyan tudomány, amely matematikai úton bebizonyítja, hogyha 7 napig hasmenésem volt, majd 7 napig szorulásom, akkor az emésztésem egyszerűen tökéletes."

Nem elérhető kazam

• Törzstag
« Válasz #1612 Dátum: 2012. Április 10. - 10:05:08 »
Nehéz ügy ez, és szerintem mindeniknek igaza van. Nekem is feltűnt, hogy mennyire hasonlít a felület az előző munkámnál felpolírozott szaru nyélre. Az pedig mennyire hasonlít egy fényes műanyagra...:)
Itt még az is rájátszhat, hogy szinte teljesen homogén a fa, minimálisan látszik csak a rajzolata. Lehet, hogy pl. egy cocobolo-nak jobban áll a polírozott felület.
Viszont mégis kapott valami pluszt a nyél, továbbá látom, hogy mik a lehetőségeim.
Ezzel párhuzamosan készül egy wenge nyél is, majd meglátom, hogy mi lesz az ő sorsa.  ;)

Sanyi - Köszi szépen! Chromax paszta + ritkán varrott rongy korong.

Köszönöm a véleményeket!  :borz2:

Gregg
A chromax paszta az ugye zöld pasztát takar? Egy kezeletlen fenyő lécnek engedd neki. Zöld lesz és foltos. Olyan mintha koszos lenne. Nem véletlenül mondtam hogy majd elmondom melyik pasztát javaslom. Adnék az jelenlegiből de siófoki vagyok.

Más:
A fa önmagában ha tartósan nem éri víz és ki tud száradni sokáig elvan. Gondoljatok pl a reszelő fa nyelére vagy az ásó nyelére. Kezeletlen mégsem csodálkozunk rá hogy milyen szép. Ahhoz hogy viszonylag tartósan gyönyörködni lehessen benne használat közben felület kezelés kell. Az ebay-en lehet látni ilyen kezeletlen régi fanyelű borotvát. Nekem nem tetszik. Nem csak azért mert nem csillog. Egyébként szerintem viaszolt felületek elég rég léteznek. Mivel annak idején nem voltak a mostani vegyi szarok.

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #1613 Dátum: 2012. Április 10. - 12:48:01 »
Chromax paszta készül fehérben és rózsaszínben is, szerintem azok valamelyikét használja a kolega. Ha nem, akkor nem szóltam :)
"A statisztika egy olyan tudomány, amely matematikai úton bebizonyítja, hogyha 7 napig hasmenésem volt, majd 7 napig szorulásom, akkor az emésztésem egyszerűen tökéletes."

Nem elérhető SicTransit

• Moderátor
  • Törzstag
  • lelkes kezdő
« Válasz #1614 Dátum: 2012. Április 10. - 13:08:39 »
kazam: Miért, a siófokiak nem adhatnak?  :fetreng: :sör:

... Adnék az jelenlegiből de siófoki vagyok...

God shave the queen

Penge mintabolt     Eladó kezdőkés

Nem elérhető kazam

• Törzstag
« Válasz #1615 Dátum: 2012. Április 10. - 13:24:10 »
Chromax paszta készül fehérben és rózsaszínben is, szerintem azok valamelyikét használja a kolega. Ha nem, akkor nem szóltam :)

Sanyi igazad van. Nem tudom miért volt egyértelmű számomra hogy az csak a zöld lehet.
Emlékeim szerint Lea-Plastimax-t (bézs) használok. Összehasonlítás után tudom megmondani. Fehéret (Lea - Chromax super) is próbáltam. Úgy emlékszem nem tetszett mert fehér opálos utánérzést adott. A bézs jobb.  Lea - Starmax  meg koszos vörösest.  Gondolom a rózsaszín meg egy mosott bugyi színt ad. :) Ezt csak tippelem.

OK. 3db "dremel" mennyiségű pasztát felajánlok a bézsből. A szállítási költség a jövőbeni felhasználóé.

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #1616 Dátum: 2012. Április 10. - 13:28:33 »
Ugyan nekem csak kényszermegoldásnak volt először, de egész jól elvagyok a fehér Glomax pasztával. Most fogok majd próbálkozni a rózsaszín Chromax pasztával hogy az milyen, de túlzottan sokszor nem polírozok fát mostanság.

Nem elérhető gregg

• Törzstag
  • Értelmes hozzászólások: 8
« Válasz #1617 Dátum: 2012. Április 10. - 18:37:30 »
kazam - rózsaszín chromaxot használtam. Ez van itthon végső finishre. Még lehet, hogy szavadon foglak, Balatonszéplak-felsőn vagyok a nyár egy jelentős részében. :)

"Minden ember akkora, amekkora dolgok feldühítik." - Sir Winston Churchill

Nem elérhető gregg

• Törzstag
  • Értelmes hozzászólások: 8
« Válasz #1618 Dátum: 2012. Április 12. - 17:06:53 »
Hozzájutottam néhány db impregnált szizál koronghoz (150).
A lelkesedésem addig tartott, amíg rá nem jöttem, hogy nem szereti magán a pasztákat. :)
Annyit hallottam, hogy a zsírosabb fajták jobban rajta maradnak.
Ragasztó nélkül érdemes kísérleteznem vele? Mi a tapasztalatok?

"Minden ember akkora, amekkora dolgok feldühítik." - Sir Winston Churchill

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #1619 Dátum: 2012. Április 12. - 20:39:22 »
Az mit takar hogy impregnált?

Milyen sebességgel forgatod? Ha túl gyorsan akkor jó eséllyel nem fog rajtamaradni hogy megszáradhasson. Vagy eleve száradás után dobja le magáról?

Olvasatlan hozzászólások megtekintése a legutóbbi látogatásom óta.
Hozzászólásaimra érkezett új válaszok megtekintése.
Összes olvasatlan téma

iddaa net geciktirici