Szerző Téma: Felújítás, tisztítás, javítás, fertőtlenítés  (Megtekintve 630306 alkalommal)

Nem elérhető gregg

• Törzstag
  • Értelmes hozzászólások: 8

"Minden ember akkora, amekkora dolgok feldühítik." - Sir Winston Churchill

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
Re:Felújítás, tisztítás, javítás, fertőtlenítés
« Válasz #2416 Dátum: 2014. Február 15. - 17:40:21 »
Dekupázs (decoupage) lekkot próbált már valaki ilyen célra? Kedvesem ilyennel szokott barkácsolgatni. Van a lakkból fényes-matt, vizes alapú, meg ált. kicsi üvegekben van.

Ezek általában vizes alapú lakkok, alacsony kopás és vegyszerállósággal. Attól függ hogy milyen helyről és márkát vesz az ember, de általában a legalja minőségű 5-10 literes kínai vizes lakkot szokták kimérni 1-2 decis műanyagflakonokba, és jó drágán eladják decoupage és ragasztólakk álnéven.
"A statisztika egy olyan tudomány, amely matematikai úton bebizonyítja, hogyha 7 napig hasmenésem volt, majd 7 napig szorulásom, akkor az emésztésem egyszerűen tökéletes."

Nem elérhető Dedi

• Tag
« Válasz #2417 Dátum: 2014. Február 15. - 19:56:26 »
Ha ráveszem magam akkor veszek majd egyszer egy flakon Bona Mega vizes lakkot, az már lazán ráver az oldószeres lakkokra. Csak vagy 8-9 ropi egy liter, az nekem évekre elég, osztozni kéne valakivel/kikkel...  ::)

Sziasztok,

Kis hozzászólás lakkokhoz
a vizbázisú poliuretán lakkok azért terjednek mert világszerte egyre szigorodnak a károsanyag kibocsájtási normák, sajnos műszaki paramétereikben /kopásállóság karcállóság stb/ még elmaradnak oldószeres barátaiktól, azonban elmondható, hogy a régi oldószeres lakkoktól a szakik igen komolyan  egészség károsodtak valamint bizonyíthatóan a beépített anyagok /bútoron, parkettán/ évekig ontják a lakókörnyezetbe a nem kívánatos vegyi anyagokat, és olyan tárgyaknál amit tapizunk szerintem ez nem mellékes.
Szóval hajrá vízbázisú lakkok, a Bona egy felső kategóriás Svéd lakk gyártó cég  azonban a Mega az egyik alap lakkjuk, általában elmondható
hogy minden gyártó a Bona is legjobb ipari lakkja mindíg két komponensű itt a Traffic az a termék ami a felső kategória.
Mivel ezek a lakkok lábbal tiprásra vannak kitalálva így az 1 K-s lakkok is alkalmasak lehetnek nyelekhez stb.
Vizes lakkok további előnye hamar száradnak hajszárítóval 1 óra alatt három réteget is fel lehet tenni.

Nem elérhető gregg

• Törzstag
« Válasz #2418 Dátum: 2014. Február 15. - 20:27:34 »
Dedi,
köszi az infókat! :sör:
Ha jól látom, a Bona három kategóriára osztotta a lakkjait: normál-, erős- és extra igénybevételhez. A Bona Mega a középső. Nekünk nyelekhez szerintem ez is bőven túlzás. Újabban eleve több rétegeben selllakkal alapozom a felületet, erre jönne az említett lakk, szintén több rétegben. Nyugodtam fogok aludni. ;D
A Traffic-ot is megvenném egyébként, de csak 5 l-es kiszerelésben árulják. Na, azt már nem.

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #2419 Dátum: 2014. Február 15. - 22:44:16 »
Elméletileg a négy ami most termékük van az a Novia, Mega, Traffic, és a Traffic HD, és a kopásállóság is ebben a sorrendben van. Az előző kettő 1K, és csak belőlük van magasfényű, innentől fogva kb. mindegy melyik bírja jobban :)

Ha padlóra akarnám akkor tuti valami mást használnék, de kb. ez tűnik a legjobb kompromisszumnak nyél ügyben. Ha akár csak 1 évet kibír padlón egy ilyen lakk, akkor egy nyélen hamarabb fog elöregedni mint átkopni.

A hajszárítós téma nem árt a lakknak amúgy? Mert ha ez így tényleg működik, akkor ez forradalmasíthatja az eddigi felületkezelő munkafolyamataimat  ;D
"A statisztika egy olyan tudomány, amely matematikai úton bebizonyítja, hogyha 7 napig hasmenésem volt, majd 7 napig szorulásom, akkor az emésztésem egyszerűen tökéletes."

Nem elérhető gregg

• Törzstag
« Válasz #2420 Dátum: 2014. Február 16. - 00:38:32 »
Ezt nem tudtam, hogy magas fényűben csak eddig gyártanak. Akkor tényleg nem is kérdés.
Hova akarod már gyorsítani a munkafolyamatokat? :fenek: ;D Magam részéről biztosan nem gyorsítanék egy amúgy is gyorsan száradó lakkot. Amíg szárad, mást kell csinálni helyette. Vagy annyival előbb kell lekenni. ;)

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #2421 Dátum: 2014. Február 16. - 01:01:56 »
A Bona mega papírján az van, hogy 2,5-3 óra két réteg között a száradási idő. Ha ezt lehet csökkenteni, akkor esetleg hajszárítóval rá lehet segíteni az utolsó előtti rétegre alvás előtt, hogy az utolsó réteget felkenve már az este száradhasson is  ;D

Nem elérhető gregg

• Törzstag
« Válasz #2422 Dátum: 2014. Február 16. - 01:16:35 »
A keleti lakknak pl. 18~36 órányi szárításra van szüksége az első rétegnél. A további rétegeknek már elég 12-30 óra is. ;D Ehhez képest ez vicc. Persze, értem én, folyik a termelés... :hat:

Nem elérhető Dedi

• Tag
« Válasz #2423 Dátum: 2014. Február 16. - 07:35:16 »
Elméletileg a négy ami most termékük van az a Novia, Mega, Traffic, és a Traffic HD, és a kopásállóság is ebben a sorrendben van. Az előző kettő 1K, és csak belőlük van magasfényű, innentől fogva kb. mindegy melyik bírja jobban :)

Ha padlóra akarnám akkor tuti valami mást használnék, de kb. ez tűnik a legjobb kompromisszumnak nyél ügyben. Ha akár csak 1 évet kibír padlón egy ilyen lakk, akkor egy nyélen hamarabb fog elöregedni mint átkopni.

A hajszárítós téma nem árt a lakknak amúgy? Mert ha ez így tényleg működik, akkor ez forradalmasíthatja az eddigi felületkezelő munkafolyamataimat  ;D

Hello
 a vizes Pu lakkok kötésének feltétele és  gyorsasága is a hőmérséklet és páratartalom függvénye, fontos egyszerre a vékony réteg felvitele ami kb
max 50-60 gramm/nm /gyártók többet írnak de nem igaz / ami kb 35-40 mikronra szárad le. azért lényeges ez mert ezek az anyagok levegő páratartalomra kötnek ki.
például egy bekevert 2K-s anyag a vödörben vígan elvan 3-4 órát így két rétegre is egyszerre keverünk anyagot, az 1K-s anyag ugye meg nem köt bele a kis csomagolásába.
A 2 K-s anyagok is párára kötnek itt azonban további kémia kötések is lejátszódnak, ezért a szilárdulásuk gyorsabb /főleg a végparamétereiket hamarabb érik el/
Szóval építőipari felhasználásnál az optimális a 20-23 C mivel szépen terül a lakk de nem köt atom gyorsan, itt azonban nagyon fontos a huzatmentesség mert gyorsítja  a kötést.
Ha kicsi felületen használja az ember /én mintafelületeket készítek/akkor nyugodtan megfújja hajszárítóval /nem megégetni 20-30 cm ről legyezgetni/ a következő réteg előtt.
A finish réteg előtti csiszolásnál kb 6-8 órát kell várni /20 C fokon/ezt is lehet gyorsítani.

Továbbá fontos a végső kikeményedés amikor garantálható hogy mechanikailag és vegyileg is ok az anyag ez  48 tól akár 168 óra is lehet.
A végső kikeményedés előtt a lakk még vízzel sem érintkezhet.

Használom a Bona lakkokat  is, most nincs ilyen munkám, ha legközelebb vásárolok 2K-s lakkot és kipróbálnátok küldök pakkot.

Továbbá szerintem/ és sokan mások szerint/ topp lakk   SLC AQUA Pur HPX

Üdv,

Nem elérhető gregg

• Törzstag
« Válasz #2424 Dátum: 2014. Február 16. - 08:42:50 »
Dedi, úgy látom, képben vagy a lakkok terén. :2thumbup:

A finis réteg előtti 6-8 órás várakozási időt általában a (vizes) lakkokra írod? Köztes rétegeknél is mindig csiszolok. Vagy fémgyapottal, vagy finom csiszolópapírral. A finis réteg előtt miért kell többet várni? Ezt már nem szokták csiszolni, igaz? Polírozni, fényesíteni finom csiszolóporral lehet/érdemes?

Nem elérhető Dedi

• Tag
« Válasz #2425 Dátum: 2014. Február 16. - 08:53:24 »
Dedi, úgy látom, képben vagy a lakkok terén. :2thumbup:

A finis réteg előtti 6-8 órás várakozási időt általában a (vizes) lakkokra írod? Köztes rétegeknél is mindig csiszolok. Vagy fémgyapottal, vagy finom csiszolópapírral. A finis réteg előtt miért kell többet várni? Ezt már nem szokták csiszolni, igaz? Polírozni, fényesíteni finom csiszolóporral lehet/érdemes?

A vizes lakkokhoz írtam a 6-8 óra várakozást, akárhány rétegben fel lehet hordani a lakkokat, és persze bármikor csiszolhatsz is de ha még nyers az anyag /száraznak tűnik de még nem elég kemény/ akkor nem tudsz rendesen csiszolni, eltömődik a vászon stb  .A lényeg  hogy csiszolás nélkül 24 órán belül illik
rátenni a következő réteget ellenkező esetben nem lesz tökéletes a tapadás, 24 óra után pedíg kell csiszolni és utána lakkozol.

Nem elérhető gregg

• Törzstag
« Válasz #2426 Dátum: 2014. Február 16. - 13:34:44 »
Tehát azt mondod, hogy hiába szárad meg 2-3 óra alatt a Bona lakk, ha csiszolni szeretném a rétegek között, akkor illene megvárnom a 24 órát?

Nem elérhető Dedi

• Tag
« Válasz #2427 Dátum: 2014. Február 16. - 15:01:44 »
Tehát azt mondod, hogy hiába szárad meg 2-3 óra alatt a Bona lakk, ha csiszolni szeretném a rétegek között, akkor illene megvárnom a 24 órát?

Lehet nem vagyok egyértelmű, ezek a lakkok nagyon hamar leszáradnak de nem elég kemények akkor még a csiszoláshoz, a 6-8 óra várakozás kb 20 fokon ahhoz kell, hogy tudd rendesen csiszolni.

Nem elérhető gregg

• Törzstag
« Válasz #2428 Dátum: 2014. Február 16. - 16:36:03 »
A 6-8 óra rendben van, de a 24-et rétegek között picit soknak éreztem. "24 óra után pedig kell csiszolni és utána lakkozol." - Ezt értettem félre. Köszi! :sör:

Nem elérhető Dedi

• Tag
« Válasz #2429 Dátum: 2014. Február 16. - 17:52:35 »
A 6-8 óra rendben van, de a 24-et rétegek között picit soknak éreztem. "24 óra után pedig kell csiszolni és utána lakkozol." - Ezt értettem félre. Köszi! :sör:

A 24 orán belül nem muszáj, 24 óra elmúltával szükséges csiszolni,ezt szerettem volna írni

Olvasatlan hozzászólások megtekintése a legutóbbi látogatásom óta.
Hozzászólásaimra érkezett új válaszok megtekintése.
Összes olvasatlan téma

iddaa net geciktirici