Már a megvásárlása óta érlelődik bennem a gondolat, hogy a 7/8 Monopolra készíteni kellene egy új nyelet. A régi egy foltos tarka barka celluloid nyél, nem igazán tettszett, illetve a késhez sem passzolt( legalábbis nekem)
A cél, egy világosabb árnyalatú fa nyél elkészítése volt. A kiválasztott, a zebrano lett
Innen röviden:
-fa beszerzés, Zatik. Sok fajta egzótájuk van érdemes szétnézni.
- fűrészelés: na ez nehéz dió....elméletileg ott is vágnak, de volt valami problémájuk akkor, így egy helyi asztalosnál vágattam le a 300×50×50-es darabból, a 300×50×3-as panelt. ( volt anyázás)
-forma: ki indulásnak az eredetit vettem alapul, de az új ívesebb lett lecsapott véggel.
-megmunkálás: kézi fűrész, és rengeteg csiszoló papír......
-felület kezelés: pillanatragasztó .... nem vicc ! láttam egy oldalt ahol ezzel csinálták és nagyon megtetszett.
A gél állagúval csináltam ( ez utólag jó döntésnek bizonyult) és gumi kesztyűvel egyengettem el - az ellen oldalon egy helyen rögzített nyélen - két rétegben a ragasztót. Miután nem feküdtek fel az élei ott is szépen megtudtam kenni. Száradás után 600/1000/1500/2500/3000 papír majd a szokásos polírpaszta ( autós) a végeredmény egy nagyon kemény sima felület. ( nem egészen egy tubus pillragi ment el, a kísérletezgetésekkel együtt)
Az első ilyen komplett nyelem, így sok tapasztalattal gazdagottam, többek közt azzal, ha mégegyszer neki állok ilyenek ( neki kell mert jön egy wade rozzant nyéllel) akkor gépesítek. Többek között visszakérem jóapámtól a szalag csiszolómat ....
Nagyjából 7-8 munka óra volt kompletten, a tervezéstől a szegecs fej polírozásig így, hogy mindent kézzel csináltam.
képek:
reofil