Szerző Téma: Felújítás, tisztítás, javítás, fertőtlenítés  (Megtekintve 271335 alkalommal)

Nem elérhető Zsolbe

• Törzstag
Re:Felújítás, tisztítás, javítás, fertőtlenítés
« Válasz #195 Dátum: 2011. Szeptember 22. - 18:29:34 »
Lassan, de biztosan haladok a Vaterás Slim Adjustable renoválásával.
Kiinduló állapot: ezeréves megkövült, megfeketedett szappanmaradványok a nyél bordázatában, a fejben a fedél belső oldalán és a pengetartón látványos rozsdalerakódások a bennhagyott pengéről, az Adjustable funkció mint olyan, pedig egyáltalán nem működött, az állítólap felső állásban megszorulva, a számozott állítógyűrű csak 1-6 között mozgott, ott is csak komoly erőfeszítéssel. Első lépésként a nemrég fölfedezett új "csodaszerrel" ugrottam neki: mosószappan!
Ajánlom mindenkinek; én is véletlenül találtam rá: nyaralás előtt vettem egyet, vészhelyzet esetére felkiáltással, majd otthon elkezdtem kísérletezni vele: fürdőszobai takarításnál csempéről, csaptelepről minden hiper-szuper tisztítónál gyorsabban és alaposabban szedte le a lerakódásokat. Ezt látva, kipróbáltam borotván is, amikor végre volt időm a Super Speed kitakarítására, és pikk-pakk lejött róla minden lerakódott dzsuva némi szappanhabos-fogkefés kezeléssel.

A Slimnél is ez volt az első lépés: néhány óra melegvizes áztatás, majd a vizes mosószappanról a fogkefe fejével felvettem annyi szappant, ami belefért, aztán pár perc súrolással jól szétoszlattam mindenhol a borotván. Öblítés, ismétlés, majd bele egy tálkába amúgy szappanosan, és szivaccsal még gyártottam rá jó kiadós habot, hogy teljesen ellepje, és hagytam állni ismét pár órát. A szappan letakarítása után a nyele ezzel rendben is lett kívülről, a nyitógyűrű is meggyógyult, simán futott, de az állítógyűrű továbbra is csak 1-6-ig ment, és az állítólap sem mozdult, úgyhogy kapott belsőleg egy jó adag műszerolajat és fejest ugrottam Google-ba, mi lehet ennek az oka, és hogy lehet megoldani, vagy szétszedni. B&B-n találtam tippet, hogy  ez túlhúzott lehet, és az állítógyűrű 3-4x körbefordítható a nyélen, ha a fölötte lévő függőleges résben látható kis rugót benyomjuk. (A rugónak csak annyi szerepe van, hogy ez ad pattanó hangot a fokozat beállításánál, ill. korlátozza a végállásokat, hogy 1 alá/9 fölé ne lehessen tekerni.) Működött, lefelé ment is a számgyűrű 3 kört, de az állítólap továbbra sem mozdult. Újabb tömény szappanos vízben áztatás, majd olajozás következett, és utána próbáltam (a számgyűrű legalsó állásában) óvatosan megfeszegetni az állítólapot, és apránként lejjebb is jött. Visszatekertem legfelülre az állítógyűrűt (3* kell átléptetni a 9-1 közötti részen a rugót lenyomva), és ha nehezen is, de felment 9-ig! Az állítólap továbbra sem mozdult, úgyhogy számgyűrű legalulra, újabb adag olaj, szappanos mosás/áztatás. Az állítólapot sikerült kézi erővel kb. alsó állásba hozni, de az állítógyűrűre továbbra sem reagált. Már éppen WD-40 után nyúltam volna, de előtte tettem még egy kísérletet: A rugót benyomva megpróbáltam, az eddigi legfelső 9-nél tovább fordítani. Nehezen, szorulva, de sikerült, és amikor egy újabb kört emeltem rajta, a fejet kinyitva a kiemelt állitóbütykök látványa fogadott. Siker! Egy körrel lejjebb volt a számgyűrű, mint ahol ténylegesen működnie kell. A sikert az is jelezte, hogy záráskor megérkezett az eddig hiányzó plusz 1/4 fordulat a teljes záráshoz.

Innen most már csak az aprómunka van hátra: a fej belsejéből a maradék rozsdalerakódások kikaparászása, és a nehezebben hozzáférhető rések aprólékos kitisztítása. A lényeg: most már működik!

Keresgélés közben egyébként találtam néhány érdekes anyagot Slim és FatBoy szétszereléséhez, hátha más is hasznát veszi:
http://badgerandblade.com/vb/showthread.php/46559-How-To-Late-Fatboy-and-Slim-disassembly?highlight=crimp
http://vintagesaws.com/fatboy/fatboy.html
http://www.youtube.com/watch?v=67G61jYHSEU

Nem elérhető moe

• Törzstag
« Válasz #196 Dátum: 2011. November 16. - 19:30:31 »
A szappanmaradékok eltakarítására nagyon jó még az Ultraderm és a hasonló szerek, olcsó, és kiadós, a mindenféle zsíros, szappanos maradékokat gyorsan leszedi, elég csak kézzel finoman megdörzsölni, nem karcol !

Nem elérhető Infidel

• Tag
« Válasz #197 Dátum: 2012. Január 08. - 16:46:16 »
Sziasztok!

Olvasgattam itt a tisztogatás mikéntjét és nézegettem a képeket,kedvet kaptam én is.
Itt van két kép az öregfiúról,bár elhibáztam,mert az eredeti "dzsuvás" állapotot nem fotóztam le,az első kép elkészítése előtt már volt suvickolva kicsit..

Ilyen volt :

Sok-sok türelem,citromlés-vizes és fogkrémes tisztítás után ilyen lett:

Bár a fotók nem a legjobbak,de azért talán látszik a különbség.  :)

Nem elérhető isti79

• Törzstag
« Válasz #198 Dátum: 2012. Január 08. - 16:51:04 »
Ég és föld a különbség. Nagyon jó lett! :borz2:

Nem elérhető Infidel

• Tag
« Válasz #199 Dátum: 2012. Január 08. - 16:56:33 »
Ég és föld a különbség. Nagyon jó lett! :borz2:

Köszi!

A jelenlegi felszereltséggel (1 db citrom,némi víz,némi fogkrém és egy lestrapált fogkefe :crazy:) ennyire futotta.

Nem elérhető Malac

• Törzstag
  • wei wuwei
« Válasz #200 Dátum: 2012. Január 08. - 20:38:08 »
Gyönyörű, foglalom!  ;)
"Jertek, s hogy sorsotok előre nézzétek,
Vigyázó szemetek Párizsra vessétek!"

Batsányi János: A franciaországi változásokra

Nem elérhető Infidel

• Tag
« Válasz #201 Dátum: 2012. Január 09. - 10:03:57 »
Gyönyörű, foglalom!  ;)

Foglalást vettem!  :fetreng:

Nem elérhető Világosító

• Törzstag
Lássuk Magyarországot reálisan: jó borok, szép nők, gyenge forint, Erős Pista...

Nem elérhető fonthunter (†2014)

• Halhatatlan tag
  • Törzstag
    • Fonti galériája
« Válasz #203 Dátum: 2012. Január 18. - 11:43:26 »
Ez ugyan se nem felújítás, se nem tisztítás, se nem javítás, se nem fertőtlenítés. ...csak egy ötlet.  ;)

Itten lehet utánabogarászni:

http://brettbeauregard.com/blog/2010/03/diy-safety-razor-handle/comment-page-1/#comment-31202
H: Flaschner JP: IWASAKI, TOSUKE, Hishakaku Kamisori Sheffield: F. Reynolds, Wade&Butcher "THE CELEBRATED",  Wostenholm pipe, IXL, Bengall, A.J.Jordan Solingen: Dubl Duck, Rob.Klaas, J.A. Henckels, R. Stehlo, Wacker, Bonsa, Revisor, BlackSmith Herder, RedPoint D: Buddel F: Thiers Issard "Le Canadien" SP: Filarmónica 13 USA: HartSteel, Max S

Nem elérhető Malac

• Törzstag
  • wei wuwei
« Válasz #204 Dátum: 2012. Január 18. - 11:46:11 »
Ennél még a Futur is szebb...
...nem is beszélve a késeidről!
"Jertek, s hogy sorsotok előre nézzétek,
Vigyázó szemetek Párizsra vessétek!"

Batsányi János: A franciaországi változásokra

Nem elérhető Zsiraf

• Törzstag
« Válasz #205 Dátum: 2012. Január 21. - 17:36:50 »
Fertőtlenítésre milyen szert ajánlotok? Egy nagyon régi DE-t fogok kapni nemsokára, aztán használat előtt (tudom, pengét cserélünk benne, de akkoris) azért letolatnám valamivel.

Nem elérhető isti79

• Törzstag
« Válasz #206 Dátum: 2012. Január 21. - 17:38:48 »
Én a gyógyszertári 70%-os alkohollal szoktam

Nem elérhető Zsiraf

• Törzstag
« Válasz #207 Dátum: 2012. Január 21. - 19:01:34 »
És az nem roncsolja a nikkelezést/festést, akármit?

Nem elérhető isti79

• Törzstag
« Válasz #208 Dátum: 2012. Január 21. - 19:13:09 »
Idézet
És az nem roncsolja a nikkelezést/festést, akármit?

Egyáltalán nem

Nem elérhető SicTransit

• Moderátor
  • Törzstag
  • lelkes kezdő
« Válasz #209 Dátum: 2012. Január 21. - 19:49:31 »
Régebben én is, most a török kolonyasi-val, ami 96%-ban ugye 80 százalékos alkoholt tartalmaz.  :borz2:

Én a gyógyszertári 70%-os alkohollal szoktam
God shave the queen

Penge mintabolt     Eladó kezdőkés

Olvasatlan hozzászólások megtekintése a legutóbbi látogatásom óta.
Hozzászólásaimra érkezett új válaszok megtekintése.
Összes olvasatlan téma

iddaa net geciktirici