Pár hónapja kaptam egy jelzés nélküli régi rézborotvát, ami a Tabula Rasa Huszár, Rotbart Mond Extra, Gillette Old Type, stb. vonalba tartozik küllemre. Szuper készülék, élmény vele borotválkozni! Annyira megtetszett, hogy elhatároztam felhajtok egy mai verziót és a Merkur 15C tűnt nekem a leginkább hasonlónak. A méretekben nincs is nagy különbség, a 15C könnyebb 2g-al, a nyele rövidebb pár mm-el, a feje viszont szélesebb egy kicsit. A rézborotva kétrészes, a nyél és az alaplap egyben van. A 15C háromrészes. A súlypontjuk máshol van. A réznél az alsó csavar miatt a fejtől távolabb esik, mint a 15C-nél, aminek a topcapja vastagabb.
Bár arra számítottam hogy hasonló karakterűek lesznek, de ez sajnos nem így lett. A réz sokkal harapósabb, alaposabb és jobb borotva. A 15C nagyon megbocsájtó, jónéhány helyen kellett javítgatni a megfelelő eredményhez, bár nem okozott irritációt és a vágás veszélye sem fenyegetett. Ha választanom kellene a kettő közül, akkor gondolkodás nélkül a régi mellett döntenék, de szerencsére nem kell
Egyébként hiába ütött-kopott a réz, szerintem sokkal jobb minőségű munka, mint a Merkur...