Szerző Téma: Kövek - mit, hogyan, honnan?  (Megtekintve 20494 alkalommal)

Nem elérhető jenessanyi

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 3491
    • Jenes razors
Kövek - mit, hogyan, honnan?
« Dátum: 2011. Április 04. - 16:36:42 »
Mostanság eléggé sokan kérdezősködtek ajánlott kövekről, és a beszerzési lehetőségekről, így a lustaságomra való tekintettel próbálok írni egy kis összefoglalót ami hasznos lehet az újaknak, így nem kell sokszor leírnom ugyanazt.

Kérdés 1: Mi a minimális szükséglet kések élezéséhez?

Válasz:

Az attól függ milyen állapotú kést akar az ember élezni. Ha nagyon rossz állapotú kés nem kerül hozzánk, akkor egy Norton 4k/8k vagy ekvivalens elég. A 4k oldallal megfelelő idő alatt bármit megélezünk, de eléggé lassú ha nagy csorba van az élben. A 8k oldallal megfelelően polírozott élt lehet elérni, amely egy adag bőrözéssel kellemes és erőfeszítés nélküli borotválkozással jutalmazza a kitartó élezőt. Árban külhonból postával együtt egy kis ügyeskedéssel 20e magyar forintnak megfelelő dollárért kb. beszerezhető.

Kérdés 2: Mi az optimális?

Válasz:

Ez a drága opció  ;D A lehetőségek tárháza végtelen, 325-től 30k-ig vásárolhatunk köveket. Egy mindenre kiterjedő, értelmesen árazott szett, ami minden igényt kielégít, és bármivel a lehető leggyorsabban megbírkózik, az valami ilyesmi lenne:

Síkoló kő/gyémántos lap
1k körüli kő
4k/8k Norton ekvivalens
Finiselő paszta vagy kő, természetes vagy szintetikus

Kérdés 3: Mi kell nekem, ha csak magamnak akarok élezni?

Válasz:

Aki magának akar csak élezni, annak véleményem szerint egy Norton 4k/8k vagy ekvivalens kő teljesen elég, kiegészítve valamilyen pasztás fenővel. Később érdemes lehet beszerezni egy finiselő követ ha már a Nortonnal és a pasztával jól bánunk, de egyáltalán nem létszükséglet.

Kérdés 4: Mit érdemes venni?

Válasz:

Síkolás:
DMT coarse: magasan ez a legtöbbet használt síkoló kő, ár/érték arányban verhetetlen, külföldi fórumokon is mindenki ezt használja. Lehet kapn 6x2" és 8x3" méretben, nagyban megkönnyíti a dolgunkat a nagyobb.
Norton/Naniwa/akármilyen síkoló kő: ezek is használhatóak, lassabbak, de működik. Aki sokat élez, az idővel befektet egy DMT-be, és nem is szokták megbánni.
Vizes csiszolópapír valamilyen sík felületen: A legolcsóbb, és működik. Aki olcsón akarja megúszni, ez a legjobb választás.

Nagyolás:
DMT coarse, fine, extra fine, munka mennyiségétől függően. Iszonyat gyorsak, nem kell síkolni, de kicsit mélyebb karcokat hagynak mint a vizes kövek, így a következő szinten kicsit többet kell majd dolgozni. Normál felhasználáshoz az Extra fine elég.
Norton 1k: áztatni kell használat előtt, jó sebességű, nem agresszív, doboz is jár hozzá.
Naniwa SS 1k: nagyon jó érzés használni, gyors, nagyon szépen gyengéden dolgozik, nem kell áztatni, viszont hajlamos az eltömődésre, érdemes sűrűbben tisztítani/síkolni. Jár hozzá kis talp, ami kényelmes magaságba emeli élezéshez.
Shapton 1k: gyors, szépen vág, nem kell áztatni, a kötőanyag miatt érdemes minden használat előtt felfrissíteni a felületét.
King 1k: közepes sebesség, nagyon lágy vágás, áztatni kell, nehezen tömődik el

Élezés:
Norton 4k: lásd fentebb
Naniwa SS 3k/5k: lásd fentebb
Shapton 4k: lásd fentebb
DMT 8k: annak köszönhetően hogy gyémánt, a 8k-s finomsága ellenére van olyan gyors mint a többi 4k kő, párnál még gyorsabb is
Spyderco Medium: nagyon kemény, gyakorlatilag nem kopik borotvás használattól, gyorsan vág, vízzel, szappannal, és  szárazon is használható, jár hozzá doboz is

Polírozás:
Norton 8k: gyors, tükörpolír felületet hagy, nem kell áztatni, shave-ready kő
Naniwa SS 8k: ugyanaz mint a fentebb leírtak, tükörpolír él, shave-ready kő
Shapton 8k: ugyanaz mint a fentebb leírtak, tükörpolír él, shave-ready kő
DMT 8k: shave ready kő ez is, de itt ajánlott legalább valami pasztával, vagy finomabb kővel követni. Nem mindenkinek az arca bírja a gyémántos élt, és a sebessége miatt trükkös lehet a megfelelő élnek az elérése.
Spyderco fine: ugyanaz mint fentebb
A szintetikus borbély fenőkövek nagyrésze is ide sorolható, itthon nem sűrűn látni, eBay-en terjeng elég sok. Általánosságban elmondható hogy gyorsak, keveset kell síkolni, de nagyon nem kiszámítható kövek, és nehéz megtippelni azt is hogy mennyire finomak.

Finiselés (ez opcionális):
Kommentek nélkül írom le ezeket, ezeknek a köveknek legtöbbjének az értékelése nagyon szubjektív, és túlmutat ezen a rövid bemutatón. A teljesség igénye nélkül:

Szintetikusak: Naniwa SS 12k, Shapton 16k, Shapton 30k, Naniwa Chosera 10k, Spyderco Ultra fine,
Természetes:  sárga belga (coticule), japán természetes kövek (Jnat), Türingiai vizeskövek (Thurengian, Escher), Tam O Shanter, Water of Ayr, Charnley Forest, 12k kínai (CH12k, PHIG, Chinese 12k), és még sok más, a sor végtelen.

Pasztás finiselés:

Olcsóbb, sokkal egyszerűbb, és sok lehetőség közül lehet választani. Fel lehet kenni lógó dolgokra (bőr, vászon, heveder, farmer, filc, feszítős fenő), vagy szilárd alapra (fára ragasztott bőr/filc/balzafa).

Paszták választéka szintén ömlesztve: 0.5 micron krómoxid, 0.1 micron vasoxid, bór nitrid 1-0.125 micron, gyémánt paszta 1-0.1 micron.

Minden paszta máshogyan viselkedik különböző felületen, így elég sokat lehet velük kísérletezni. Általánosan elfogadott tény hogy puhább felületeken a paszták kevésbé agreszívabban vágnak, így lágyabb lesz az éle a késnek az arcon.

Kérdés 5: Ez mind szép és jó, de honnan szerezzem be?

Válasz:

Külföldről. Sajnos itthon szinte semmit nem lehet kapni a fent említett kövek közül. 1-2 kipróbált és megbízható hely ahol utána lehet nézni ezeknek:

http://www.classicshaving.com/Razor_Strops_Hones.html
http://www.straightrazordesigns.com/index.php?main_page=index&cPath=37
http://thesuperiorshave.com/Hones.html
http://www.theperfectedge.com/norton.shtml
http://www.theinvisibleedge.co.uk/razorhones.html
http://www.metalmaster-ww.com/product-list/11
http://www.craftsmanstudio.com/html_p/sharpening.htm
http://uk.ardennes-coticule.com/index.asp?id=395
http://stores.ebay.com/classic-razor/Razors-Hones-Strops-/_i.html?_fcid=93&_fsub=153297011&_sid=343506431&_sop=2&_trksid=p4634.c0.m322&gbr=1
http://cgi.ebay.com/W5-0-5MICRON-DIAMOND-POLISH-GRIND-PASTE-METAL-/180637790667?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2a0ed9f1cb
http://shop.starshaving.com/
http://www.whippeddog.com/


Ui: minden amit leírtam néha saját tapasztalattal kiegészített, és összegyűjtött egyetemes információ az SRP, B&B oldalakról, olyan emberek tollából, akik több ezer borotvát éleztek már meg. Szóval ez a post nem csak saját kúfőből ment. Ha valamit rosszul írtam, vagy kihagytam, akkor kérem írjatok hogy pótolhassam. Szívesen bővítem ezt a rövid GYÍK-ot ha lesz rá igény.
"A statisztika egy olyan tudomány, amely matematikai úton bebizonyítja, hogyha 7 napig hasmenésem volt, majd 7 napig szorulásom, akkor az emésztésem egyszerűen tökéletes."

Olvasatlan hozzászólások megtekintése a legutóbbi látogatásom óta.
Hozzászólásaimra érkezett új válaszok megtekintése.
Összes olvasatlan téma

 

iddaa net geciktirici