A PeCsa bolhán vettem egy eléggé ramaty állapotban lévő fenőt. A fém szerkezet rozsdás volt, a bőre beton kemény és repedezett, a nyeléről pattogott a lakk. Ráadásul az egésznek rettentő dohos pinceszaga volt.
Elsőnek szétszedtem az összes darabjára. A fém részekről lecsiszoltam a rozsdát. A nyeléről lepattintottam a sárgaréz gyűrűt, és azt is átcsiszoltam polírpapíron. A nyelet elsőnek fúrógépbe fogva megszabadítottam a régi lakktól. Visszaragasztottam a nyakára a réz gyűrűt. Kapott egy réteg fapácot, majd egy beeresztést lenolaj kencével, és végül egy ronggyal méhviasszal alaposan átdörzsöltem.
Volt itthon egy darab bőr, pont kijött belőle a megfelelő méretű darab. Kilyukasztottam, összevarrtam a végét. A két végére parafa dugóból vágtam betétet.
Összeraktam, a menetes rész kapott egy csepp varrógép olajat, és kész is.
Íme a végeredmény:
A bőrrel kapcsolatban viszont támadtak kétségeim. Egy hozzáértő meg tudná mondani, hogy ez alkalmas-e fenésre? Olyan mintha szendvics szerkezetű lenne. A legfelső rész puha valódi bőr. Sima, de látszanak rajta a pórusok. A középső rész is bőrnek néz ki, de jóval világosabb. Legalul meg barkás bőroldal, de olyan nyomott mintázat van belepréselve mint valami textília.
Teljesen homogénnek tűnik, a rétegeket pengével sem tudtam szétválasztani. Lehet, hogy csak festett, és ezért tűnik a vágási felületen több rétegűnek?