...és bár ezek nem filmek, hanem regények, de mindkettőben van egy-egy érdekes borotvás rész:
Rejtő Jenő: Az elveszett cirkáló
"- Gyere! - mondta diadalmasan Rozsdás, azután megfogta a karjánál izgatottságtól remegő barátját, és vitte magával az első tiszt fülkéje felé, ahol a Főorvos borotválkozott, és így felkeltette az ágyán heverő megszabadított légionistát is. Ez éppen álmosan és bambán ült az ágy szélén, mikor kicsapódott az ajtó. Rozsdás diadalmasan szólt a küszöbön:
- Na, itt a bátyád! Berámázhatod.
A Kölyök megállt az ajtóban, és néhány másodpercig szótlanul bámult a légionistára, azután csodálkozva mondta:
- Soha életemben nem láttam ezt az embert. Ki ez?
4
Mintha egy ház szakadt volna rájuk. A Főorvos kezében megállt a borotva. Rozsdásnak leesett az álla, és úgy állt ott, mintha egy úridivat-üzlet kirakata számára készült volna. A légionista rémülten pislogott, mert tudta, hogy ismét megverik. A leány pedig kétségbeesett arccal várt választ a kérdésére, és szörnyű előérzet szorította össze a szívét.
...A vágtató cirkáló körül harsogva omoltak szét a habok. A "Radzeer" minden ízében remegett a túlzott tempótól, és a kéményéből ömlő, sűrű füst, mint valami hosszú gyászfátyol lengett utána a folyó felett.
- Azt mondod... hogy nem a bátyád?
- Ugyan! A bátyám sokkal magasabb. Minden vonása más. Még csak nem is hasonlít hozzá.
- A fene látott ilyen históriát - sziszegte a Főorvos. Azután hirtelen a légionista nyakára tette a borotvát és ráordított: - Ki vagy mi?!
A légionista úgy nézett a félig behabozott Főorvosra, mint ebédre szánt csirke a szakácsnőre.
- Isten! Isten! Mit akarnak mindig tőlem?! Uraim, hagyjanak kiszállni... - siránkozott, nyakán a borotva élével."
A másik egy extrém eszközzel végzett borotválkozás, ilyenekről már edrose is megemlékezett a blogján. Herman Melville: Moby Dick c. művében az írót megtestesítő, a sztorit egyes szám első személyben mesélő szereplő, Ishmael legjobb barátja lesz Queequeg, a csendes-óceáni kannibál szigonyos, miután kényszerűségből egy ágyban kell aludniuk. Első "együtt töltött éjszakájuk" után Ishmael érdeklődve figyeli a "vadember" reggeli készülődését, melyben többek közt ez is szerepel:
"...felkapott egy darab kemény szappant az asztal-mosdóról, vízbe mártotta, és szappanozni kezdte az arcát. Lestem, vajon hol tartja a borotváját, mikor íme! látván lássad, előveszi az ágy sarkából a szigonyt, kihúzza a hosszú fanyelet, a fejet kiemeli a hüvelyből, kicsit a csizmájához feni, s odaállván a a falon lógó tükördarabhoz, hevesen kaparni vagy inkább szigonyozni kezdte a képét. No, Queequeg, gondoltam, úgy dolgozol, mint egy görög gerelyvető. Később kevésbé csodálkoztam a műveleten, mikor megtudtam, milyen finom acélból készül a szigony feje, s milyen hihetetlenül élesre köszörülik mindig a hosszú, egyenes éleket."