gas- A Feathert ki fogom próbálni hamarosan, végül is ő az etalon a "szakkörben"... Az egy másik kérdés, hogy azzal meg, lehet én fogom összekaszabolni magam... :-) A 0,11-es pengétől én előrelátóan kicsit félek... majd kiderül.
zolio- Ez a pontvérzéses dolog számomra szerencsére ismeretlen. Ne adj isten ha megvágom magam, akkor az nem pontban, hanem inkább vonalban vérzik és 99%-ig a mozdulatban van a hiba. Ez mostanában leginkább a kék Astrával volt rám jellemző, akár új vagy többbszöri használat után is, szerintem túl "éles" illetve, ha valamire még rá akarnám fogni, akkor annak élgeometriájára panaszkodnék. Mondjuk nekem nem az a kifejezetten vastag és erős szőröm van, így valószínüleg a pengék könnyebben szelik a szőrt az arcomon. A pontvérzés pedig pont az a jelenség, mikor kicsit meg van erőltetve a szőr, mert egyrészt erős, másrészt pedig nem az optimális szögben kapja el a penge, meghajlik és vele együtt felgyűrődik a bőr is amit az "erőltetés" hatására szintén megvág. WTG-nél ez nem annyira valószínű ( könnyebb elérni, hogy a penge pl. átugorjon egy egy szőrszálon) és akkor sem, ha kézzel rásegítünk kicsit, és széthúzzuk a bőrt. Csak kiváncsiságképp zolio próbáld ki ( ha van rá módod ), hogy egy M3-at ill. F5-öt (ezeknek ugyebár felfüggesztett pengéjük van) ATG-ben ( első kör viszont DE WTG ), hogy akkor is lesz-e pontvérzésed, mert könnyen el tudom képzelni, hogy nem, vagy DE-vel ATG-ben extrán kinyújtott bőrrel viszed a kört. Az pont érdekes, hogy mi történik sokadik használatra, hogy nem jön elő a pontvérzés, de valószínüleg nincs már ahhoz ereje a pengének, hogy leszelje a felgyűrt bőrt ( a szőrbe viszont beleakadt és átvágja), max megkaparja kicsit (irritáció). Érdekes ez is mindenesetre, erre vonatkozóan mikroszkópikus szintig elemezve még nem nagyon láttam anyagot a témáról. Szóval a Discovery-n szívesen megnézném a Time Warpban, hogy mi is történik a borotválkozásnál, mert amit látunk a reklámokban animált sketchet, az bizony "bullshit", a szőrszálak repkedhetnek jobbra-balra egy lassított felvételen, mint a pálmafák a tzunamiban.