Nem próbáltam egy pengést, de nekem ezek tényleg nem vágtak, lecsúszik a penge, otthagy mindent. Vagy nem erre gondoltál?
Ezzel vitatkozom, hogy lényegesen számít-e a bevezető él, de csak elméleti szinten tudok hozzászólni. Ugyanis a DE penge bevezető éle pont, hogy borotválkozási iránnyal párhuzamos barázdákat kapott, ettől inkább javulnia kellene a rendszernek (0.01 %-ot), hisz annál kevesebb az érintkező felület.
Ha azt nézed, hogy feltevésem szerint:
-az első penge meghúzza a szőrt
-aztán levágja
-a következő elkapja azelőtt, hogy visszahúzódna (minél hamarább odaér, annál mélyebben)
De! Hogy az első penge és a műanyag tartórész (nem tudom a nevét) közti távolság nem mindegy, az biztos. Hisz egy állítható DE-n is ez változik.
Szóval ha ez nagyon pici (és az), akkor kb akármilyen életlen penge sem fog fájni, és a soron következő pengék pedig le fogják vágni elég (túl) mélyen a szőrt. Szvsz ez a trükkje ezeknek, ezért maradhat használható hetekig élét vesztve is és ezért nem válik be az emberek egy részének.
- a bevezető él felülete: igen ez egy jó kérdés, hogy a barázdák jobbak-e vagy a teljesen sima felület. Én azt gondolom, hogy mindkét oldalról megvan az optimum. A Gillette legtöbb rendszer késé tükör sima a DE-ké pedig barázdált. Mivel a bőr nem teljesen egyenletes és a bevezető él teljes felületében úgysem fekszik fel rá, ezért józan paraszti ésszel a tükörsimára szavaznék... de ne legyen igazam... aztán tapasztalatból: nyilván nincs lényegi különbség...
Hogy az első penge és a műanyag tartórész (nem tudom a nevét) közti távolság nem mindegy, az biztos. Hisz egy állítható DE-n is ez változik.
Szóval ha ez nagyon pici (és az), akkor kb akármilyen életlen penge sem fog fájni, és a soron következő pengék pedig le fogják vágni elég (túl) mélyen a szőrt. Szvsz ez a trükkje ezeknek, ezért maradhat használható hetekig élét vesztve is és ezért nem válik be az emberek egy részének. - vágásmechanizmusában nincs különbség az eldobhatók kései és a DE-k közt, és, hogy érzékeltessem, ha leszeded a tartólapját egy DE-nek, avval is meg lehet borotválkozni, ( késsel is meg lehet borotválkozni) ilyenkor nincs tartólap, nincs megvezető. Az élünk és az arcbőr síkjából mért szög a mérvadó a vágáshoz, ezeken a készülékeken pedig belövik azt az optimális intervallumot és persze ezzel együtt az élpontok és megvezető távolságát, ahol minden különösebb odafigyelés nélkül még működik a dolog. Azonban a vágás szempontjából nincs jelentősége, hogy 1,2 vagy akár 5 penge dolgozik. Amit írsz viszont igaz, hogy a többkéses készülék első kése kiemeli a szőrt és nem mindegy, hogy a második kést hova pozicionálják.
Elméletileg az első kés is ugyanolyan, mint a második, tehát nincs kvázi "kiemelő kés". Az a megvezető(fésű) pedig a szőrt hivatott felállítani, persze ez is számít, hol van és milyen anyagból van stb.
Szóval nem igazán értem és tudom Nálad miért van ekkora diffi az eldobhatók és az egykéses (DE) közt, vagy miért érzed úgy, hogy vagy elsiklik felette, vagy jó mélyen beleszánt, de nincs középút. Én elég sok ilyen eldobhatót és rendszert próbáltam már( gyakorlatilag mindent ami a piacon fellelhető volt), ha elsiklott a kés a szőröm felett általában az volt a gond, hogy rosszul tartottam a borotvát, ha meg túlságosan belevágtam a szőrbe, akkor pedig nagyon odanyomtam. Minden egyéb esetben gyakorlatilag minden elismert márkával, készülékkel meg tudtam borotválkozni. A végeredmény, meg az irritáció az már más kérdés...