Szerző Téma: Régi borotvák  (Megtekintve 346238 alkalommal)

Nem elérhető arszab

• Törzstag
    • http://pusztaifarkasok.gportal.hu/
Re:Régi borotvák
« Válasz #270 Dátum: 2011. Június 15. - 09:31:04 »
Szerintem valami ilyesmit:
Bizánci borotva kb. V-X. század...
Amit még láttam, az vagy régebbi (bronz/réz római birodalom kori), vagy kínai (bár, azokról meg azt írják, hogy kb. XVIII. századiak)...

:sör:

Nem elérhető saxon

• Törzstag
« Válasz #271 Dátum: 2011. Szeptember 08. - 20:18:58 »
A hétvégén óriási és kellemes meglepetés ért! A bemutatkozásomban ugye említettem, hogy a nagyapámtól rámmaradt Soluna biztonsági borotvával tettem meg első lépéseimet a hagyományos borotválkozásban. Kiderült, hogy másik (anyai) nagyapámtól is örököltem dolgokat - mintha a rég elrejtett kincset találtam volna meg: teljes borotvakészlet! :o
Tartalma: 3 borotva, egy bőr és egy kő (!!!)

Fentről lefelé a borotvák: 3/8-os Léber Kálmán (!!!), sajnos elég rozsdás, 4/8-os solingeni Frohn, ránézésre kitűnő állapotban, 4/8-os szintén német Wiederstrahl, pici rozsdával, és enyhén kilazult csavarral. Legalább 30 éve feküdtek használatlanul, nagyapám ugyanis akkor (részben egészségügyi okokból) áttért villanyborotvára.
Most már semmi nem ment meg attól, hogy még egy kis DE-edzés után kipróbáljam a késes borotválkozást is  :evil: :borz2:, ám azt hiszem, szükség lenne a borotvák állapotának felmérésére, főleg a rozsdás darabéra - lehet-e, érdemes-e felújítani, mennyire szorulnak élezésre stb., ehhez kérném majd a tisztelt fórumtársak segítségét. A bőrről és a kőről is lesz még kérdésem a megfelelő topikokban.

Nem elérhető Salmo

• Törzstag
  • ne fogdosd az élét
« Válasz #272 Dátum: 2011. Szeptember 08. - 20:40:35 »

Szia Saxon !

Az első kés elég keskeny a kezdéshez. Ez nem azt jelenti, hogy később nem lehetne vele megborotválkozni, ( vannak fórum társak akik ebben lelik örömüket) de az első mozdulatok begyakorlásához jobb egy szélesebb kés  :borotva:  A kép alapján egy kicsit hasas (  homorú/szomorú) az él

A másodiknál az a gond, hogy annyira homorú, hogy mire egyenesbe hozod az élt, addigra keskenyebb lesz mint az első.....

A harmadik, a legígéretesebb. Ezzel kellene kezdeni a késsel való ismerkedést. Ezt fel lehetne csiszolni, polírozni, ( a ravasz egy kicsit rozsdás ) aztán egy élezés után már használhatod is...  ;)

A bőrön mintha látszódna egy-két vágás, de az szerencsés esetben helyre hozható ( lásd fórum ide vonatkozó hsz-i )

Hajrá, csak ügyesen !   :borz2: 

Salmo
"Férfiembernek faluhelyen semmi sincs nagyobb mérge mint a beretválkozás, mert ritka a jó beretvakés. Sokkal ritkább, mint a tisztességes fehérnép."

Nem elérhető arszab

• Törzstag
« Válasz #273 Dátum: 2011. Szeptember 22. - 16:37:38 »
Üdv!
Van nekem egy ilyenem:

Esetleg a koráról lehet tudni valamit?
Arszab

Nem elérhető SicTransit

• Moderátor
  • Törzstag
  • lelkes kezdő
« Válasz #274 Dátum: 2011. Szeptember 22. - 16:48:21 »
Igen, ez egy régi ócska vasdarab, neked nem kell, csak lom. Nálam viszont jó helyen lesz!  :crazy:
God shave the queen

Penge mintabolt     Eladó kezdőkés

Nem elérhető arszab

• Törzstag
« Válasz #275 Dátum: 2011. Szeptember 22. - 16:53:25 »
 ;D

Nem elérhető Toportyan

• Törzstag
« Válasz #276 Dátum: 2011. Szeptember 22. - 16:58:15 »
Az van ráírva, hogy SOTINGEN

Biztos valami rossz másolat.

Ha gondolod átveszem, hogy nem már rontsa a gyönyörű gyüjteményed összképét. :crazy:

Üdv,
Toportyán
"...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű."
Hrabal - Őfelsége pincére voltam

Nem elérhető arszab

• Törzstag
« Válasz #277 Dátum: 2011. Szeptember 22. - 17:12:16 »

Igazad lehet, az ikrek is elég csáléra vannak beleütve, hogy mikre nem adok én penzt...  :crazy:

Nem elérhető SicTransit

• Moderátor
  • Törzstag
  • lelkes kezdő
« Válasz #278 Dátum: 2011. Szeptember 22. - 21:06:14 »
Topi, ha már így belecsuláztál a gyümölcslevesembe (márhogy ingyé' megszerzem a tudatlan kollégától a kést  :crazy:), kiengesztelhetsz azzal, ha te szerzed meg ingyen, szépen rendbe teszed, egy parádés élt is jöhet rá, és díszdobozban térdenállva átnyújtod bocsánatkérésed jeléül, na akkor talán elgondolkodom a megbocsátás lehetőségén.

Viccet félretéve: arszab: szerintem 1930 utáni lehet.

Az van ráírva, hogy SOTINGEN

Ha gondolod átveszem, hogy nem már rontsa a gyönyörű gyüjteményed összképét. :crazy:

Üdv,
Toportyán
God shave the queen

Penge mintabolt     Eladó kezdőkés

Nem elérhető ZOZO

• Törzstag
« Válasz #279 Dátum: 2011. Szeptember 22. - 21:18:20 »
én is láttam két hete, én a XIX század második felére tippelek

Nem elérhető Malac

• Törzstag
  • wei wuwei
« Válasz #280 Dátum: 2011. Szeptember 23. - 10:13:19 »
kiengesztelhetsz azzal, ha te szerzed meg ingyen, szépen rendbe teszed, egy parádés élt is jöhet rá, és díszdobozban térdenállva átnyújtod bocsánatkérésed jeléül, na akkor talán elgondolkodom a megbocsátás lehetőségén.
Amikor ezt olvastam, hirtelen Kertész Ákos Budapest ex-díszpolgára ugrott be... kérlek, ne írj ilyeneket, ne akarj nekem rosszat!  ;)
"Jertek, s hogy sorsotok előre nézzétek,
Vigyázó szemetek Párizsra vessétek!"

Batsányi János: A franciaországi változásokra

Nem elérhető jrabi

• Törzstag
« Válasz #281 Dátum: 2011. November 06. - 07:45:17 »
Sziasztok!

Kaptam egy ismerősömtől egy borotvát, de nem találtam róla semmit. Készítettem képet a nyakon levő jelzésről, hátha valakinek ismerős és tudna segíteni...

"A fájdalom elkerülhetetlen. A szenvedés választás dolga."

Nem elérhető ZOZO

• Törzstag
« Válasz #282 Dátum: 2011. November 06. - 17:52:20 »
Ha tennél fel egy képet amin az egész borotva látszik az sokat segitene a beazonositásban

Nem elérhető ZOZO

• Törzstag
« Válasz #283 Dátum: 2011. November 06. - 18:15:37 »
Üdv!
Van nekem egy ilyenem:

Esetleg a koráról lehet tudni valamit?
Arszab

Én is szereztem egy ilyen kést.

Nem elérhető edrose

• Adminisztrátor
  • Törzstag
    • Pamacs és penge
« Válasz #284 Dátum: 2011. November 06. - 18:37:32 »
Sziasztok!

Kaptam egy ismerősömtől egy borotvát, de nem találtam róla semmit. Készítettem képet a nyakon levő jelzésről, hátha valakinek ismerős és tudna segíteni...

Józsi, hát mér' nem rögtön Ed öcsédet (na jó, bátyádat  ;D) kérded.

Az inkriminált jelzést függőlegesen kell nézni, egy kard két oldalán két stilizált oroszlánt ábrázol, és a Duisberg Solingen, illetve a Duisy-Steel nevek vonalán keress tovább!  ;)

Olvasatlan hozzászólások megtekintése a legutóbbi látogatásom óta.
Hozzászólásaimra érkezett új válaszok megtekintése.
Összes olvasatlan téma

iddaa net geciktirici