A minap Londonban jártam, és volt időm a belvárosban bóklászni. Jópár híres, hagyományos borotválkozással foglalkozó üzletbe benéztem - volt, ahol vásároltam, volt, ahol nem. Beszámoló.
Ha valaki Londonban jár, és szeretné a saját szemével látni az angol borotvahagyományokat ma vivő boltokat, nem kell sok gyaloglásra számítania. Egy kb 3x3 utcányi területen minden fontos régi cég megtalálható, és nagyon szívélyesen fogadnak, segítenek, mesélnek.
Elsőnek a
Florisnál jártam. Az üzlet döbbenetes, pontosan, mint a P&P cikkben - azzal az apró különbséggel, hogy immár a kilencedik generáció vezeti. Eredeti a berendezés, bő kétszázötven éves, és egyáltalán nem avítt. Sőt, inkább menő.
Az eladó nagyon segítőkész volt, természetesen szinte mindent meg lehet szagolni, kipróbálni. A borotvaszappan-családjuk csomagolását éppen újra cserélik, ezért a régi akciós. Az illatok egyáltalán nem öregapósak, inkább a vidéki angol dzsentri félig természetközeli, félig arisztokratikus vonalát hozzák. Nem kimondottan grandiózusak, de nem is olcsó hatású, harsány, vagy "ciki" illatok. Én az Elite illatból vettem egy szappant tégellyel. A 17 fontos ár olcsónak éppen nem mondható, de nem is túl drámai - ha már Londonban jár az ember (ahol amúgy is minden drága), igazán nem esik nehezére kifizetni. Ez az összeg amúgy összehasonlításképpen két napijegy ára a helyi tömegközlekedésre. Ráadásul két parfümmintát is kaptam, igazán kedvesek. A szappan egyébként egészen elsőrangú. Vega szappan létére csodálatosan habzik, kitart, ápol. Az én kisebb, 24-es pamacsomban is simán kitart 3 kört, pedig viszonylag röviden szedem fel. Kár, hogy az illat hamar elillan - parfümmel pótolandó.
Trumper és Taylor - ezek a márkák interneten itthonról is elérhetőnek számítanak, ezért csak felületesen néztem be hozzájuk. Szép üzletek, sok kellékkel (pl. egészen precíz és drága borotválkozó tükrökkel), de itt nem találtam semmi olyat, amit ne próbáltam volna, vagy legalább ne hallottam volna róla. A Truefitt&Hill-hez be se néztem - az nekem már túl konvencionális, és ahhoz képest drága. A három T így talonba került nálam.
Penhaligons. Ők főleg illatokban utaznak, és noha vannak szappanjaik is, nem az a fő termékirány. Illatból viszont igazán nagy a választék. Vagy negyven percet szaglásztam a parfümjeiket (igen, a nőiket is - rendkívül meggyőzőek!), és beszélgettem az eladónővel. Viszont nagy gond, hogy csakis nagy kiszerelésben forgalmaznak, száz font alatt nincs parfüm. Van éppen egy 10 különféle parfümöt tartalmazó mintakészletük, 5 férfi és 5 női illattal - de persze éppen a nekem tetszőek nem voltak benne abban a tízben. Végül egy kellemes élménnyel, vásárlás nélkül távoztam, és megköszönték a látogatást.
D R Harris. Hozzájuk kimondottan az új Windsor vonal miatt mentem be, mivel azt még nem próbáltam eddig. Sajnos egyelőre keményszappan változatban még nincs, pedig elsősorban arra vadásztam. A krémmintáik elég drágák, 3 font darabja - viszont a Connaught-mintáknál kiadósabbak. Persze, hogy néhány mintát itt is vettem. A Windsorról így kiderült, hogy nekem nagyon kellemes, elsősorban vetiveres illat, némi citrussal - de abból is a száraz, fanyar vonal, nem a citromtorta. Aki még nem próbált vetivert korábban, az a Windsorral simán bele tud bonyolódni. Mondjuk én jópár vetiveres illatot szeretek, ezért nem ez a kedvencem, de kimondottan kellemes, tudnék kizárólag ezzel is élni.
Vettem még a webshopokban gyakran feltűnő Marvis fogkrémből is. Az eladónő mondjuk nem lelkesedett túlzottan értük, mivel olasz termékek (szar import tehát), de azért jó nagy készlete volt. Nem rossz, de a fogkrém nálam bizalmi kérdés. Ha az íze elsöprően ellenállhatatlan lett volna, megtéríthető lettem volna - viszont csak a kellemes, de nem drámai kategóriába fér. Néha használom majd egyszer-egyszer (a jázmin íz kimondottan üdítő változatosság), de maradok hű Elmex-felhasználó.
Beszereztem emellett jópár
Real Shaving terméket egy szupermarketben. Vicces koncepciójuk van: 3 fázisra bontják a borotválkozást. 1: előkészítés, 2: borotválkozás, 3: utókezelés. A termékeken eszerint fel is van tüntetve, hogy hányadik fázisban kell használni
Én arclemosót, kétfajta nem habzó krémet és ASB-t vettem. Az illatuk kellemes, de semmi extra - visszafogottan kommersz: az átlagvásárló alighanem sokkal inkább az M3-felhasználó, mint a fenti termékek bármelyikénél. Nagyon olcsóak, egyik sem került többe 2 fontnál, viszont gusztusos a matt műanyag tubus csomagolás, és viszonylag kiadósak a 125ml-es adagok. Egyelőre nem használtam eleget őket ahhoz, hogy pontos véleményem lehessen, de az állag, illat alapján jónak tűnnek. Kicsit sajnálom, hogy habzó krémjük nem volt, de nem volt. Használat közben többet meg fogok tudni róluk.
Egyéb termékekkel is találkoztam, pl a Boots (angol Rossmann) sajátmárkás borotvastickjével, de arra már nem volt igazán gusztusom - a fentiekkel is elleszek jó darabig. Viszont ha valaki úgy jut el Londonba, hogy rá tud egy hasonló sétára szánni 2-3 órát, annak nagyon kellemes és érdekes program.