Nincs olyan, hogy sodium, az natrium magyarul.
Ugy mukodik ez a szappan dolog, hogy lugkalkulatorokkal ki kell szamolni, hogy mennyi es milyen zsirhoz mennyi lug kell. A lug a natriumhidroxid. Ezzel meglesz az a mennyiseg, ami az adott zsirmennyiseg elszappanositasahoz kell. Ha tul lenne adagolva, akkor konkretan lugos maradna a szappan. Ezt egy ph indikator papirral pontosan meg tudod merni, gyogyszertarban kapni. Viszont mivel a szappanhoz a borapolo hatasa miatt tovabbi zsirokat adnak, (ez az ugynevezett superfat, olyan zsirmennyiseg, ami mar tobb, mint amennyit az adott mennyisegu lug el tudna szappanositani) egyszeruen elkepzelhetetlen, hogy natriumhidroxid atalakulas nelkul, lugkent maradna a szappanban. Tehat a natrium mennyisege kizarhato a kepletbol. A glicerin pedig, ami az elszappanosodas folyamatanak kvazi mellektermeke egyenesen borapolo hatasu.
Ennel sokkal valoszinubb, hogy az illatositashoz hasznalt illatolaj tud borreakciot okozni. Ez elofordul, azzal mindig ovatosan kell banni, mert mindenkinek maskepp reagal ezekre a bore.
Az is meredeken hangzik, hogy az adalekok szamabol barmire kovetkeztetni lehessen. Azoknak az a celja, hogy jobban csusszon, jobban habozzon, tovabb elalljon, homogen maradjon az anyag, stb, minden okkal szerepel. Tovabb megyek, minel kevesebb az osszetevo, annal inkabb hianyozhat a fenti funkciokbol valami.
A legjobb szappanokban a Fibonacci szamok valamelyikenek megfelelo szamu osszetevo van, mint ez koztudott. Ilyenkor elofordul, hogy ha epp tullepjuk a 13 osszetevot, akkor ahhoz, hogy meglegyen a 21, teszunk bele kutyabenge kerget, es rittyentett hozobozont is (a habzas kedveert) sos ringlit babbal (attol jobb a sokositas) es mas zsenge gyokereket a tartositas erdekeben. Es idonkent egy csepp tiszta kapszaicint, attol nagyon szep lesz a szine, csak csip, mint a veszedelem.