toxin- sajnos nem értek annyira hozzá,(sőt titkárnőt sem találnék aki legépelné
) hogy itt felsoroljak egy halom összetevőt és tulajdonságait, pedig nagyon érdekelne a téma. Arról van elképzelésem, hogy milyen anyagokból áll össze egy borotvahab, krém, szappan, sőt, ha pl. egy tusifürdő receptúráját kéne az alapokról megálmodnom, simán menne. Én bármit veszek, mindig sasolom az összetevőket, egy-egy ismeretlen anyagot felkutatok, majd néha furán nézek ki a fejemből, (legutóbb egy antibaci szappanban találtam habzásgátlót!?... persze értem, hogy miért kell bele: mert elveszíti antibaci képességét, ha hígul és habzik, de könyörgöm...) Azt hiszem a lényegi kérdés azonban abban rejlik, hogy a bevált receptúrákon ki tud jobban finomítani (akár teljesítmény, egészség, akár gazdasági szempontok alapján). Ehhez meg labor kell, idő, pénz meg egy halom kisérlet. Lényegi alkotóelemeket, ami a fentieket illeti, azonban szerintem nem lehet kiváltani, mert bukik valamelyik fontos szempont.
A borotvahaboknak, krémeknek, amelyek nem nagyon mesterkéltek, mindig ugyanaz a jól bevált receptjük lesz: jól megválasztott zsírsavak, lúg, glicerin, ha meg valami mesterkélt gélben gondolkozunk, akkor abban meg olyan összetevők is vannak, amelyek sem növényt, sem állatot nem láttak, talán olcsó az előállításuk, csak éppen lehet, hogy pár év múlva rákban elmegyünk tőlük.