Mivel mry és velosolex négymillió forintos überszakértő darálókat használnak és a különböző kávékeverékekhez és -pörkölésekhez helyes nyomásokat illetően már amúgy is millibárokban gondolkodnak, ezért veszem magamnak a bátorságot, hogy elsőnek a magam, földi halandók által is érthető és elérhető példáját hozzam föl.
Attól függ, milyen kávéfőzőt használsz, hisz nem egyforma finomságúra darált kávéra van szükség a presszóhoz, a mokkához, a dugattyúshoz stb.
Nekem van egy kézi elektromos, ami a french presshez teljesen jól darál - értsd: elég durvára. Az egyenletesség érdekében közben rázni szoktam, mint a shakert (úgy is néz ki, acél, meg akkora is), vagy néha megállítom és újraindítom. A mokkafőzőimhez pedig van egy
japán Harióm, kerámia örlővel, ez nagyon finomat is egyenletesen tud - de elég lassú a dolog, persze.
A "nagyok" profi asztali örlőket használnak (és biztos ki sem mondanak ilyet, hogy
daráló ), de hát azok soktízezernél kezdődnek, és persze nyilván akkor éri meg, ha nagyon, ha teljesen benne vagy a dologban, és olyan kávégépe(i)d is van(nak).