Eddig valahogy nem keveredtem ebbe a topicba, de jól tettem, hogy mégis, mert végre megkérdezhetem a Nagy Kérdést!
Szörnyű nehezen ébredek. A feleségem is. Kávé kell reggel.
Jelenleg a klasszik szarvasi főzőt használom, mert tud két fontos dolgot:
- egy mozdulattal lefőz 6 adag kávét (ezt osztjuk el kettőbe)
- nem kell mellette állni és kapcsolgatni
Feleségem gyakran emlegeti, hogy egy jobb főző milyen jó lenne, de ahogy látom, a kétszázezres automatákon kívül egyszerre a két kritériumnak nem felel meg semmi. Vagy mégis? Tudtok jót ajánlani a kába ébredőknek?
Hm....
Azért az elég komoly mennyiségű koffein, amit így bevisztek!
Ha mindenképp a koffein számít, akkor valami áztatós módszerrel kellene kávét készíteni, de az ugye min. 5-10 perc reggelente.
Én, ha mindenáron ilyen "löket" kellene, akkor egy vízforraló (mondjuk időkapcsolóval, hogy mire kelsz forrjon a víz)+french press(ikeás valami 2-3000 forint) kombóval tolnám! Úgy, hogy min. 5-8 percet ázzon a kávé. Így mennyiségben/koffeinben egy nagyobb adagot kapnál, mint a szarvasiból.
Vagy egy automata (mert gondolom, nincs kedved reggel az őrléssel, tamperolással, ne adj' isten temp surffel indítani!), valami komoly robusztás keverékkel etetve. Azért újszerű automatákat is lehet kapni már akár 100e Ft alatt, nem feltétlen kell 200 ezret kiadni!
Nálam a reggelbe sajna nem fér bele a kávézás, mondjuk, ha meg kéne innom egy ilyen adag "koffeinbombát", lehet el se tudnék menni dolgozni!
Azt azért érdemes tudni, hogy az espresso tartalmazza a legkevesebb, míg az áztatós/FP-s kávé a legtöbb koffeint, persze azonos "peremfeltételek" (1 adag, ugyanolyan típusú, pörkölésű kávé) mellett!