Szerző Téma: Kávézó  (Megtekintve 1465076 alkalommal)

Nem elérhető Malac

• Törzstag
  • wei wuwei
Re:Kávézó
« Válasz #3450 Dátum: 2012. Április 11. - 21:27:25 »
Az utolsó radiátorhoz, egy magas pontra, kéne 1-1 légtelenítő szelepet beépíttetni (én is ezt fogom most tavasszal). Ha levegő, akkor segíthet... talán.
"Jertek, s hogy sorsotok előre nézzétek,
Vigyázó szemetek Párizsra vessétek!"

Batsányi János: A franciaországi változásokra

Nem elérhető Bubba

• Törzstag
« Válasz #3451 Dátum: 2012. Április 11. - 21:43:01 »
"Nem is lehet korszerű, mert valamikor '97 körül építhették a rendszert"

Nálunk 90- ben készült, nyitott a rendszer, gravitációs, vegyes tüzelésű kazánnal, 110 nm-en 8 radiátor. Az előremenő/visszatérő ág egyaránt 2 coll. Tudom, hogy a gáz más tészta, de többektől hallottam már panaszt a szűk keresztmetszetre.
Továbbá nem értem az üledék dolgot. Az első lemez kazánunk 16 évet bírt, a cserénél nem találkoztam üledékkel, pedig a nyitott rendszer párolgása miatt volt párszor rátöltve.
A levegőt kizárnám, abban az esetben, ha van zárt tágulási tartályod, hisz ezt a rendszer legmagasabb pontjára teszik, bár nem 100% hogy a vékony keresztmetszeten is eltalál. Nálam kimegy a rendszerből.

Nem elérhető Malac

• Törzstag
  • wei wuwei
« Válasz #3452 Dátum: 2012. Április 11. - 21:55:49 »
A tágulási tartály a cirkóba van beépítve már általában. Nálunk a pincében.
Ha hosszan kanyarog a cső lehet, hogy nem elég csak a legmagasabb pontra légtelenítő szelep.

Nem elérhető Rotbart

• Moderátor
  • Törzstag
« Válasz #3453 Dátum: 2012. Április 11. - 22:00:54 »
Közben megcsináltam, amit írtam. Most megy rendesen.
Légtelenítő szelepből tavaly vettem automatának nevezettet, minden radiátoron van egy. Minden ősszel megnézem, kutymorognak-e, van-e hideg felület a fűtőtesteken, ha igen, légtelenítek (bő nyállal, hadd folyjon a büdös, szürke lé). A cirkó valami Junkers, belső tágulási tartályjal. A radiátorok forrók, ha rendesen befűtünk, tehát a méretezés nagyjából oké.

Nem elérhető Malac

• Törzstag
  • wei wuwei
« Válasz #3454 Dátum: 2012. Április 11. - 22:16:15 »
Tudja valaki, hogy mit keres egy nyomás alatt lévő zárt rendszerben levegő? Hogy kerül oda?
(Peti... nem a légfékre kérdezek!)

Nem elérhető MetalWarrior

• Törzstag
« Válasz #3455 Dátum: 2012. Április 11. - 22:26:23 »
Nyitott rendszernél, 30 éves kazánnál (vegyes) láttam olyat, hogy brikettel forralta a vizet, ez lehet a vízkavaró hibája is, lehet nem volt megfelelő fordulatra állítva. Na ilyenkor a légbuborékokat szépen szétkavarja a rendszerben.
Gáz esetén szerintem ez nem történhet meg.

Nem elérhető Bubba

• Törzstag
« Válasz #3456 Dátum: 2012. Április 11. - 22:34:45 »
A tágulási tartály a cirkóba van beépítve már általában. Nálunk a pincében.
Ha hosszan kanyarog a cső lehet, hogy nem elég csak a legmagasabb pontra légtelenítő szelep.

Hát...  :nemtom:  Mitől levegősödik fel a zárt rendszer?
Mert, hogy én néha ba...sz vagyok az egy dolog. Előfordul, hogy megkergetem jobban a kazánt és több párolog, kifogy a víz a tágulási tartályból. Ezt, rögtön jelzik azon radiátorok, amelyek a tartály után vannak, szám szerint kettő, igaz a leghosszabbak. Kedvemtől függően, felballagok a padlásra 20 L vízzel vagy rákötök a hálózatra és a visszatérőbe épített csapon keresztül rátöltök. Mindkét esetben levegős lesz a dolog, kb. 3-5 percig, amíg egy teljes kört nem fordul a víz, ezután glugyogó hang kíséretében távozik a rendszerből a tartályon át.

Nem elérhető Bubba

• Törzstag
« Válasz #3457 Dátum: 2012. Április 11. - 22:39:05 »
Nyitott rendszernél, 30 éves kazánnál (vegyes) láttam olyat, hogy brikettel forralta a vizet,

KCSM, tagos öntvényem van, ha jó a fa és száraz, én is meg tudom forralni vele a vizet.
A lemezzel is tudtam  ;D

Nem elérhető Bubba

• Törzstag
« Válasz #3458 Dátum: 2012. Április 11. - 22:53:54 »
Szóval. Igaz, hogy a rendszer általában túlnyomáson van, ám áramlás közben kialakulhatnak olyan helyek, ahol vákuum alakul ki.

:o     én azt hittem, hogy a nyomás a rendszer minden pontján állandó 

Elfogadom amit írtál, csak még nem hallottam róla.

Nem elérhető Világosító

• Törzstag
« Válasz #3459 Dátum: 2012. Április 11. - 23:01:51 »
előjönnek az áramlástan manók és tündérek  ;D :crazy:

Valamikor én is tanultam áramlástant. Azok nem tündérek, meg manók, akik előjönnek, hanem gonosz kis koboldok.
Visszaolvasva én is arra gyanakodnék, hogy valami vákuum alakul ki, ami a többi radiátor elzárása miatt kialakuló nyomásváltozással megszűnik. Csak az nem stimmel, hogy mért nem jön vissza, amikor már felfűtött. Magyarán: Itt van az elméletemben a döccenés. Ehhez tényleg valami tervező mérnök kellene...
Lássuk Magyarországot reálisan: jó borok, szép nők, gyenge forint, Erős Pista...

Nem elérhető Bubba

• Törzstag
« Válasz #3460 Dátum: 2012. Április 11. - 23:14:26 »
Ha áll a szivattyú, akkor igen, a nyomás állandó (bár nem ugyanakkora mindenhol, főleg, ha emeletes hátad van) de az igaz, hogy túlnyomás van. Ha meg elindítod a szivattyút, előjönnek az áramlástan manók és tündérek  ;D :crazy:

Akkor, nálam milyen helyzet áll fenn?
A ház nem emeletes, szivattyú nincs (gravitációs), KCSM le van süllyesztve 75 cm-re, Így a kazánnál élből 2,9 métert emel a vízoszlopon + a házon belül további 45 cm-rel emelkedik az elmenő ág.    

Nem elérhető Rotbart

• Moderátor
  • Törzstag
« Válasz #3461 Dátum: 2012. Április 11. - 23:18:14 »
Bocs, de itt most két szálon fut a téma:
Téma 1: Rotbart fűtésrendszerének gondjai
Téma 2: Hogy kerül a vízbe a zoxigén?
A két témát ne vegyítsük!

Az én témám igazából csak érdekesség, nyugodtan hagyhatjuk elmerülni (amúgy kösz a gondoskodást!). Persze ha valaki tud jó gázost, még mindig érdekel, előbb-utóbb a cirkót is szét kéne szedni, kipucolni. A zokszigént meg csak a Szalacsi tudja. Vagy a Zsolti bácsi, a pejorikációs rendszerével!

Nem elérhető Bubba

• Törzstag
« Válasz #3462 Dátum: 2012. Április 11. - 23:21:21 »
"... felballagok a padlásra 20 L vízzel vagy rákötök a hálózatra és a visszatérőbe épített csapon keresztül rátöltök..."

No, akkor ez nem zárt rendszer...vagy valamit én nem értek  :nemtom:

Teljesen jól érted, nyitott rendszerű van.

Az áramlás manók/tündérek/koboldok + nyomás/vákuum végett kérdeztem.  :sör:

Nem elérhető Rotbart

• Moderátor
  • Törzstag
« Válasz #3463 Dátum: 2012. Április 11. - 23:27:57 »
Nálad is van nyomás, de csak annyi, amennyit a vízoszlop magassága ad. Áramlástani démonok is vannak, csak talán kisebb gondot okoznak. Vákuumod viszont vélhetőleg nincs.

Nem elérhető Bubba

• Törzstag
« Válasz #3464 Dátum: 2012. Április 11. - 23:31:38 »
A nyitott rendszernél állandóan érintkezésben van a víz a légkörrel, illetve a benne lévő oxigénnel...
mén az oda, s vissza is. eccő a vízbül veszi ki a zoxigént, máskó meg a vízbe mén bele ja zoxigén
 :crazy: :sör:

:fetreng:   :borz1:   :sör:

Olvasatlan hozzászólások megtekintése a legutóbbi látogatásom óta.
Hozzászólásaimra érkezett új válaszok megtekintése.
Összes olvasatlan téma

iddaa net geciktirici