Szerző Téma: Kávézó  (Megtekintve 1464524 alkalommal)

Nem elérhető Rotbart

  • Moderátor
  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 3763
Re:Kávézó
« Válasz #3480 Dátum: 2012. Április 12. - 14:52:50 »
Juteszembe, ezt ismered?

"Mi van még egy üveg magyar borban?

Társasági szerződés, TEÁOR szám, cégbejegyzés, működési engedély, tűzoltósági engedély, ÁNTSZ-engedély, műemlékvédelmi engedély, környezetvédelmi engedély, szőlőszármazási igazolás, borszármazási igazolás, OBI-engedély, egyszerűsített adóraktári engedély, pincekönyv, borkísérő okmány, adószám, engedélyszám, vevő engedélyszáma, szállító jármű forgalmi rendszáma, kiállítás dátuma év-hó-nap-óra-perc, termékleírás, OBI-szám, termékszám, kiállító, aláírás, számla száma, számla dátuma, számla, adószám, bankszámlaszám, kitelepülési engedély, mezőgazdasági vállalkozói engedély, haszonbérleti szerződés, vámhivatali bejelentés, szerződés, HACCP kockázatelemzési jegyzőkönyv, munkavédelmi kockázati analízis évente, munkavédelmi oktatási nyilatkozat, munkavédelmi eszközök használati utasítása, érintésvédelmi jegyzőkönyv évente, üzemorvosi alkalmassági igazolás, traktorvezetői jogosítvány, traktorműszaki, lassújármű-műszaki, súlyadó-nyilatkozat, naprakész csomagolóanyag-nyilvántartás, készpénzforgalmi nyilvántartás, jövedékiadó-bevallás, áfabevallás, termékdíjbevallás, iparűzésiadó-bevallás, területi munkaügyi hivatal igazolása, munkavállalási engedély, munkavállalói vízum, lakhatásigazolás, lakáskiadó tulajdoni lapja, üzemorvosi alkalmassági igazolás, BM-tartózkodásiengedély, lakásbejelentő, APEH-jövedelemigazolás, eü. pénztári igazolás, művelésiág-bejelentés, földhasználat-bejelentés, cím, helyrajzi szám, blokkazonosító, területalapútámogatás-igénylő lap, szüreti jelentés, kötelező törköly- és seprőelszámolás, hegyközségi tagság igazolása, alkalmi munkavállalói kiskönyv, cím, munkáltatói adószám, munkavégzés helye, ideje, közteherjegy, törkölymegsemmisítési jegyzőkönyv, seprőlefőzetéshez hárompéldányos borkísérő, exporthoz exportborkísérő, OBI-exportigazolás, útbaigazító tábla iránti kérelem közútkezelőhöz, önkormányzathoz, leltár.

És mintegy mellékesen: metszés, kötözés, hajtásválogatás kétszer, tetejezés, zöldszüret, szüret, támrendszer-helyreállítás, tőkehiánypótlás, permetezés hatszor-hétszer, altalajlazítás, múlcsozás, fűnyírás, szántás, tárcsázás, soraljművelés, préselés, ülepítés, fejtés, erjesztés, seprőkeverés négyszer-ötször, fejtés, kénezés, érlelés, összefejtés, hordómosás, melléktermékek elszállíttatása, derítés, szűrés, palackozás, szállítás, boreladás, borbemutatók belföldön, borbemutatók külföldön, honlap karbantartása, takarítás naponta, ill. hetente, steril takarítás havonta, meszelés.

Ebből: áfa, forgalomba hozatali járulék, iparűzési adó, nyereségadó, termékdíj, OBI-díjak, földhivatali díjak, jövedelemadók, nyugdíj- és eü. járulék, képzési hozzájárulás, irányítótábla elhelyezésének díja, ÁNTSZ díja, kötelező hegyközségi tagdíj, ügyvédi díjak, könyvelői díjak, HACCP díja, munkavédelmi kockázati elemzés díja, érintésvédelmi jegyzőkönyv díja, okmánybélyegek.

Szőlő, bor, mikrovállalkozás, öt-hat állandó foglalkoztatott, egy-két nyugdíjas, nyolc-tíz szüretelő."

Jásdi István

Nem elérhető Rotbart

  • Moderátor
  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 3763
Re:Kávézó
« Válasz #3481 Dátum: 2012. Április 12. - 15:13:50 »
Háááát, az még akár lehetséges is. Nézd meg az adórendszerünket! Meg egyáltalán, miféle figurák mozognak a magyar agrárium környékén, Torgyántól az aktuális idiótákig...

Nem elérhető Penge

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 2700
  • LORD
    • http://www.lordborotva.hu
Re:Kávézó
« Válasz #3482 Dátum: 2012. Április 12. - 15:49:56 »
Nagyon igaz amit Rotbart beidézett. De rosszul vizsgáljátok, mivel úgy kéne, hogy ha lehet 1000Ft-ért is minőségi bort előállítani, akkor mi a hozzáadott érték(2000Ft) a 3000 Ft-os borban. Ez a 2000Ft lesz a szubjektum. Ettől függetlenül ittam már 349 Ft-os minőségi bort is, szóval nekem meg a 651 Ft különbség lesz a szubjektum...  ;D
A 30.000Ft-os bornál meg azt a jóérzést fizeted meg, hogy vettél 30e egy üveg bort... Kb ennyi. 

Nem elérhető Penge

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 2700
  • LORD
    • http://www.lordborotva.hu
Re:Kávézó
« Válasz #3483 Dátum: 2012. Április 12. - 16:18:15 »
FBP- minél gazdagabb vagy annál inkább nem fogsz költeni ( hiszen ezért vagy gazdag és általánosan értem). A lehetőség azonban adott és nyilván él is vele egy párszor az ember, de az általad becézett kőgazdag sem hülye, úgyhogy dehogy adnál Te fél millát egy borotvakésért, amit egy ötvenesből is simán meg lehet oldani...  :fetreng: Ha mégis, máris nem vagy gazdag!  ;D

Nem elérhető ZOZO

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 3317
Re:Kávézó
« Válasz #3484 Dátum: 2012. Április 12. - 17:10:54 »
...nekem egyik sem érne meg semennyi pénzt  :evil:
Kérdés: Mi a f....tól lesz "csúcsbor" egy bor? És akkor most felejtsük el a reklámokban mutogatott "különleges odafigyelést", meg a "szemenkénti válogatást, hogy csak a legjobb minőségű szőlő keröljön a borba"  :crazy:  Ezt a sznobok beveszik...de a valós helyzet meg az, hogy mindegyik nagyipari technológiával készül (innentől kezdve nem tud érdekelni engem), legfeljebb a "csúcsbor" esetében jobban odafigyeltek a mesterséges tannin adagolására  :crazy:

Ezzel nagyon nem értel egyet!!!
Ez igaz a tehnológiai borokra, de nem igaz a kézműves borokra.
A kézműves borokban tényleg rengeteg munka van, ami anyagi befektetést is jelent.
Sajnos az is igaz, hogy nagyon sok bort próbálnak más kategóriában eladni mint amilyen valójában.

Én inkább azt kérdezném meg mi van pl egy üveg Whiszkiben, hogy anyiba kerül amennyibe?

Nem elérhető Rotbart

  • Moderátor
  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 3763
Re:Kávézó
« Válasz #3485 Dátum: 2012. Április 12. - 17:25:02 »
Húsz év!  ;D
Készítés, tárolás, őrzés...

Nem elérhető Penge

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 2700
  • LORD
    • http://www.lordborotva.hu
Re:Kávézó
« Válasz #3486 Dátum: 2012. Április 12. - 17:53:39 »
Azért abban egyet kell érteni, hogy a borszakma egy elég megfoghatatlan műfaj és még szubjektívebb, mint pl. a borotválkozás.
Végül is egy üveget vesz meg az ember, amiben kb.85% víz van. Abban sem lesz egyáltalán egyetértés, hogy melyik a csúcsbor, meg melyik nem az, hiszen az embereknek különbözőek az ízlésük, ráadásul a legtöbb borivó nem szaglázgatja, ízlelgeti, köpködi, értékeli, hanem megissza oszt vagy ízlett vagy nem és ezt az "ízlést" nagyban befolyásolja az ára, amit viszont csak egy pár tényleg hozzáértő szakértő fog alátámasztani.

A whiskyben felhasználói szakértő lévén ugyanez a helyzet, annyi különbséggel, hogy nincs magyar whisky, illetve a magasabb alkoholtartalom miatt keményebb adók vannak, azért is drága...
A 20 év nem stimmel, csak 3 + 1 nap, legalább is a Skót.   

Nem elérhető ZOZO

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 3317
Re:Kávézó
« Válasz #3487 Dátum: 2012. Április 12. - 18:45:01 »
Húsz év!  ;D
Készítés, tárolás, őrzés...

Itt Pengével értek egyet.
Annó dolgoztam egy ilyen cégnél tehát biztosan tudom mennyi idő alatt készül el a 12 éves whisky  :evil:

Nem elérhető Malac

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 6026
  • wei wuwei
Re:Kávézó
« Válasz #3488 Dátum: 2012. Április 12. - 19:23:13 »
Annó dolgoztam egy ilyen cégnél tehát biztosan tudom mennyi idő alatt készül el a 12 éves whisky  :evil:
Mennyi?
"Jertek, s hogy sorsotok előre nézzétek,
Vigyázó szemetek Párizsra vessétek!"

                                                            Batsányi János: A franciaországi változásokra

Nem elérhető edrose

  • Adminisztrátor
  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 3560
    • Pamacs és penge
Re:Kávézó
« Válasz #3489 Dátum: 2012. Április 12. - 20:03:55 »
Azért abban egyet kell érteni, hogy a borszakma egy elég megfoghatatlan műfaj és még szubjektívebb, mint pl. a borotválkozás.
Végül is egy üveget vesz meg az ember, amiben kb.85% víz van.

Na jó, hát ilyen alapon meg ugye a felnőtt emberi test 70%-a is víz, tán ne ez legyen a mértékegység...   :fetreng:

A szubjektivitás persze áll.

Nem elérhető edrose

  • Adminisztrátor
  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 3560
    • Pamacs és penge
Re:Kávézó
« Válasz #3490 Dátum: 2012. Április 12. - 20:08:34 »
Annó dolgoztam egy ilyen cégnél tehát biztosan tudom mennyi idő alatt készül el a 12 éves whisky  :evil:

Legalább valahol a skót felföldön volt ez a cég?  :evil:  Mert Kisvárdán is készül "viszki", ugye, és nem feltétlenül hivatkozási alap.
S ezzel semmiképpen sem személyedben szeretnélek bántani, ZOZO, de a whiskyre és a borok világára és másra is igaz, hogy ha mondjuk kétszáz éve azonos minőségben, megkérdőjelezhetetlen etika mentén készítesz valamit, az önmagában sok pénzt ér a piacon, ezt általában meg is kérik és ezt sokan hajlandók is megfizetni.

Nem elérhető edrose

  • Adminisztrátor
  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 3560
    • Pamacs és penge
Re:Kávézó
« Válasz #3491 Dátum: 2012. Április 12. - 20:13:21 »
A többszáz literes saválló kádakban vegyészkedett borokért ne legyen már pofája többezer Ft-ot kérni.

A koracél tartály egyáltalán nem egyenlő a vegyészkedéssel, ez ferdítés.  ;)  Sokszor az erjesztésre, az alapműveletekre szolgál, az érlelés meg már (akár új-) fahordós.

Nem elérhető Penge

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 2700
  • LORD
    • http://www.lordborotva.hu
Re:Kávézó
« Válasz #3492 Dátum: 2012. Április 12. - 20:14:35 »
Na jó, hát ilyen alapon meg ugye a felnőtt emberi test 70%-a is víz, tán ne ez legyen a mértékegység...   :fetreng:

A szubjektivitás persze áll.

Oszt nézd meg ilyen arányok mellett is mekkora különbségek vannak! Te pl. jó fej vagy, de egy kiadós borozás után ezt én úgy fogom betudni, hogy már nem áll a fenn a 70%!  :fetreng:
Hidd el evvel az erővel nyugodtan lehet ez is a mértékegység!  :sör:

Nem elérhető Penge

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 2700
  • LORD
    • http://www.lordborotva.hu
Re:Kávézó
« Válasz #3493 Dátum: 2012. Április 12. - 20:24:56 »
Az igazi whiskyről. A skót felföldön én személy szerint rengeteg lepárló üzemben jártam... Gyakorlatilag majdnem mindben ami az 1 hónapos túrába belefért. Kicsiktől a nagyokig. A túristákat beengedték még akkor szerény pénzért. Volt olyan Distillery, ahol lemehettünk a "pincébe" A 20 éves whisky ezeken a helyeken elhiszem, hogy 20 évesek voltak, már csak azért is mert iszonyatos munka lett volna, azt a rengeteg hordót 20 éves porral "beporozni". Egyébként a megnevezésben van a korlátozás 2 éves 364 napos párlatot még nem nevezhetnek whiskynek. Van amit bepalackoznak és eladnak 3 év után, van amit csak jóval később... Hogy a nevenincs kisvárdai lepárlókban mit csinálnak, hát én simán elhiszem Zozónak, hogy látott már 2 napos 12 éves viszkit... sőt csak ezt hiszem...

Nem elérhető ZOZO

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 3317
Re:Kávézó
« Válasz #3494 Dátum: 2012. Április 12. - 20:32:40 »
Valódi kézműves bor nem igazán jut el a boltok polcaira. ZOZO, igazad van, csak nem erről a kategóriáról beszéltem. Én csak azt kifogásoltam, hogy miért nem lehet a boltokban 800-1.000 Ft körül normális bort kapni, amin minden résztvevőnek meg van a haszna? Azért nem, mert minden magyar borász e kategória alá, vagy fölé lő. 500-600 Ft-ért (meg alatta) van a szar, és 2-3.000 Ft körül van az, amit én az 1.000 Ft körülire teszek, mert nagyüzemi és mert technológiai.
A kézműves borokra legyen igaz, hogy exkluzív, meg hogy benne van a készítő szíve-lelke, verejtéke (monnyuk az ne) és a gondos kezelésért kérjen egy magasabb árat. A többszáz literes saválló kádakban vegyészkedett borokért ne legyen már pofája többezer Ft-ot kérni.
Szóval, én nem a kézműves borokat fikáztam, hanem a néhány év alatt zsírosra gazdagodott magyar borásztársadalom "tetejét"...(nem irigykedésből írtam, hanem amiatt, mert ez is mutatja, hogy itthon nincs középút...illetve elég ritka)

Főleg az első részben igazad van, nem jól vannak pozicionálva a borok a piacon. Viszont pl. többszázliteres saválló edényekben is készülhet kézműves bor. Nem attól tehnológia vagy kézműves egy bor, hogy milyen edényben tároljuk, hanem hogy mi a végcél amire törekszünk és azt hogy akarjuk elérni.
A tehnológiai boroknál sajnos egy a piacon már bevezetett átlagot próbálnak tartani és ahhoz igazitják a bort. A kézműves boroknál nem akarnak ugyanolyan bort csinálni minden évben, hanem megpróbálják a bort minnél kevesebb beavatkozással elkésziteni, hogy tényleg a gyümölcs, az évjárat, a terroár jegyeit tükrözze, attól függetlenül, hogy most épen mit kér a piac.

Olvasatlan hozzászólások megtekintése a legutóbbi látogatásom óta.
Hozzászólásaimra érkezett új válaszok megtekintése.
Összes olvasatlan téma

 

iddaa net geciktirici