Szerző Téma: Kávézó  (Megtekintve 1467842 alkalommal)

Nem elérhető kezdőmókus

• Törzstag
Re:Kávézó
« Válasz #5055 Dátum: 2012. December 08. - 19:12:19 »
Penge: legalább annyira szempont hogy megtanuljak egy új dolgot ami nagyon érdekel, mint hogy éles kések legyenek a háztartásban.  Utóbbiakat egyébként kielégítően biztosítja jelenleg is egy Anysharp, de egyszerűen érdekel a dolog, szeretek manuális dolgokkal tökölni (vajon miért vagyok hagyományos borotvás fórumon? 8))  Vagy Lansky lesz szerintem, vagy Haidu kövek, aztán az szöget megtanulom kézzel tartani.  Az a benyomásom hogy gyakorlás kérdése de meg lehet.  Kösz mindenkinek a kommenteket!  Jó tudni hogy bár nem vagyok normális, mindig találok hasonszőrűeket  ;D

Nem elérhető Qttyyy

• Törzstag
« Válasz #5056 Dátum: 2012. December 08. - 20:24:12 »
Hát kövezzetek meg, de nekem ez a Catra tetszik. Nincs féldélutános tökölés a kölkek által szétbarmolt éleken, sitysutty éles lesz a kés. Igaz, nekem nincsenek több ezer-tízezer forintos késeim, csak mindenféle kézbeillő magyar, meg kínai.
Csak az ára nem tetszik (még).
Milyen az a gót(ikus) ív? Gregoriánt énekel, ha üveget vágsz vele?  ;D
"Nem is normális az, ha valaki egy kicsit nem bolond!" VP

Nem elérhető bgakos

• Törzstag
  • 7/8"-os kést keresek
« Válasz #5057 Dátum: 2012. December 08. - 20:37:11 »
Catra nekem is tetszik, Spyderco SM van itthon, de nincs kedvem ennyit tökölni a konyhai késekkel  :uncsi:
HW: Razorock Game Changer .084, Ap Shave Co. pamacsok
SW: B&M, Stirling, Tabac

Nem elérhető Rotbart

• Moderátor
  • Törzstag
« Válasz #5058 Dátum: 2012. December 08. - 21:14:13 »
Nem értem, miért ajánlgatjátok ezeket a méregdrága barkácskütyüket! Igazi amerikai ökörség, épp, mint az eldobható borotva!

Amiket kezdőmókus leírt, annak alapján egyszerűen fenőkőre van szüksége, mert kést fenni férfias, kézügyességet igénylő, kellemes tevékenység, ráadásul hatékony is.

Ki a fenét érdekel, hogy hány fokot mászik el az él? Ha meg érdekel, nem egy fogpiszkáló méretű baszra fogom bízni a késemet, egy ilyen bazidrága, műmájer hülyeségre, ami azzal etet, hogy jajde professzionális, és szettben ad vagy harminc, színes, műanyag biszbaszt.

Kés, értitek, csak egy konyhakés! Kaszához kaszakő, konyhakéshez fenőkő, padlóhoz partvis.

Szóval szerintem teljesen jól választottál magadtól is, veszel egy (két) jó követ, ha béna vagy, legfeljebb elcseszel egy kést, de ha átlagosan kézügyes vagy, menni fog elsőre is. (Én még sosem csesztem el élt, csak végigmentem a szokásos megúszós spóroláson, kaszakő – olcsó kő – drágább-de-nem-jó-kő – végre-egy-rendes-cucc útvonalon. Ezt te megúszod, mert elsőre rászánod azt a tízest, gratula!)

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #5059 Dátum: 2012. December 08. - 21:34:18 »
Akinek csak olcsó ütöm-vágom kései vannak, vagy nem szereti a késeit, és nem sajnál 30 ropit rá, akkor az a legkényelmesebb megoldás.

Én már egy Zwilling/Wüsthof/Sabatier kategóriás kést sem tennék ki ilyen borzalmaknak, nem hogy japán késeket.

A spyderco az karbantartásra van csak, a leamortizált olcsó konyhakéseket nem lehet vele értelmesen átprofilozni. Amire ki lett találva arra jó, de nem másra. nyilván a legsokoldalúbb az asztali kő, azzal szinte bármit meg lehet élezni, csak komoly befektetés ha ugyanazt az élminőséget akarod elérni mint mondjuk SM-el. Mondjuk konyhába szerintem teljesen felesleges 1000 fölötti él, de ez egyéni vélemény :)

Néha még az 1000-es Chosera élét is soknak érzem csontozásnál, egy 500-as Shaptonnal szerintem faszán ellennék ha csak 1 követ akarnék. Postával együtt kijön tizenpárezerből, és az igen lassan kopó fajta, és jó gyors.
"A statisztika egy olyan tudomány, amely matematikai úton bebizonyítja, hogyha 7 napig hasmenésem volt, majd 7 napig szorulásom, akkor az emésztésem egyszerűen tökéletes."

Nem elérhető Rotbart

• Moderátor
  • Törzstag
« Válasz #5060 Dátum: 2012. December 08. - 22:19:28 »
Roti! Ezek az USA kütyük (Lansky, DMT Aligner) nem konyhakésekre lettek kitalálva.

Na, akkor pláne!   :sör:

Nem elérhető Penge

• Törzstag
  • LORD
    • http://www.lordborotva.hu
« Válasz #5061 Dátum: 2012. December 09. - 00:52:53 »
Milyen az a gót(ikus) ív? Gregoriánt énekel, ha üveget vágsz vele?  ;D
Jelen állás szerint a legoptimálisabb élprofil és igen énekel, mikor vágod az üveget, de heavy metált! :D
Egyfajta konvex él, de itt mindenki azt hiszi, hogy a kisbalta éléről beszélünk. ( fehege éltárssal ezt nem sikerült anno sem tisztázni) pedig pl. a Feather DE egy jó példa a gót ívre. Egyébként egy érdekesség, Gót ív II. is létezik már... Lehet lassan jön a Gót ív III, mint a cápánál.  ;D
Egyébként azt hiszem először a Gillette Sensornál alkalmazták ezt a geometriát és akkor ez nagy szám volt borotvapengénél.

...és visszatérve a Catrára. Ugyan nem kaptam egy petákot sem tőlük, de tényleg nagyon dicsérem, miután már majdnem két éve használom és elég sok késélező kütyüvel volt már valamilyen szinten dolgom. Mindenek felett van egy olyan érzésem, hogy minden tekintetben jobb élt varázsol 20 mp alatt akármilyen késre, mint pl fehege éltárs kézi erővel fenőkövön 20 perc alatt ( de legyen akár a Spyderco ) :crazy:  :sör:. Ésszerűen használva egyáltalán nem zabálja a kést, de Feri vegyél egyet, próbáld ki, és ha állításom alapján mégse lenne jó, átveszem Tőled...( nekem amúgy is kéne még egy) de szerintem nem fogod adni! :D Hátránya szerintem továbbra is csak annyi, hogy nyélbe futó élhez nem fér hozzá.

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #5062 Dátum: 2012. December 09. - 09:26:15 »
Hátránya szerintem továbbra is csak annyi, hogy nyélbe futó élhez nem fér hozzá.

Amellett hogy 1 élszöget tud, hogy gyorsabban eszi az anyagot, és iszonyat drága még mellé. 30 ropi? Abból kijön egy minőségi japán kőszett, nem egy elektromos daráló ami jobb esetben pár évet kihúz majd rendszeres használattal. Akárhogyan is veszem, jóval több anyagot szed le egy gépiesített cucc, akárhogyan is állítod hogy nem olyan sok az. Ha ott van az asztalon, és fenőacél helyett és darálod a késeket nonstop, akkor fogyni fog az szépen idővel. És nem tudom te hogy vagy vele, de amikor elkezdenek majd kopni a késeid, akkor nem is olyan kicsi hátrány lesz az hogy a tövét semminek nem tudod megélezni, mert nagyon rondán fog kinézni.

Amúgy a konvex él az csak szerinted bizonyítottan a legjobb, az emberek többsége ezt nem teljesen így látja akik minőségi késeket használnak. Ha egy konyhakésekkel foglalkozó fórumon felvetnéd hogy mekkora király a 36 fokos konvex él meg a Catra, akkor igen furán néznének rád. Ezek a gépek semmi mást nem hivatottak elérni mint azt, hogy a lusta embereknek adjon egy jó drága kütyüt, amivel gyorsan és egyszerűen megélezhetik a késeiket.

Csak hogy az időt is figyelembe vegyem, nekem olyan 3-4 havonta kell éleznem a késeket itthon, egy kiskés olyan 3 perc, egy séfkés meg 5-6 perc. 2 élezés között sima fenőacél, amikor nem harap ahogyan kellene, akkor egy Ikea kerámia. Ez minden használat előtt egy 10mp-et vesz igénybe, és mindig éles késsel vágok.
"A statisztika egy olyan tudomány, amely matematikai úton bebizonyítja, hogyha 7 napig hasmenésem volt, majd 7 napig szorulásom, akkor az emésztésem egyszerűen tökéletes."

Nem elérhető Penge

• Törzstag
  • LORD
    • http://www.lordborotva.hu
« Válasz #5063 Dátum: 2012. December 09. - 10:25:54 »
Teljesen jól leírtad, azonban nem a köveké a jövő, sem a kézi élezés. Nem konvex él ( az bő fogalom ), gót ív :D és nincs olyan terület a vágáson és a szelésen kívül, ahol minden más éltípus nyerne a konyhában...( esetleg a fafaragás). Ami az élezések közti gyakoriságot illeti, pont ebben a jobb, mert tartósabb, mint akármelyik másik élprofil. Egyszer megélezi az ember utána pár használat után 1-2 húzás ( 5 mp ) a legfinomabb korongon és újra olyan, mint élezés után.Anyagleválasztás gyakorlatilag 0, mintha bőrőznéd. Ami után ki van alakítva az élprofil, a durva és közepes korongokat innentől nem is kell használni.

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #5064 Dátum: 2012. December 09. - 10:45:08 »
Ja jó, látom neked felesleges észérvekkel jönni, te már úgyis jobban tudod :)

Nem elérhető bgakos

• Törzstag
  • 7/8"-os kést keresek
« Válasz #5065 Dátum: 2012. December 09. - 12:49:28 »

Nem elérhető jrabi

• Törzstag
"A fájdalom elkerülhetetlen. A szenvedés választás dolga."

Nem elérhető bgakos

• Törzstag
  • 7/8"-os kést keresek
« Válasz #5067 Dátum: 2012. December 09. - 14:52:46 »

Nem elérhető Világosító

• Törzstag
« Válasz #5068 Dátum: 2012. December 09. - 15:06:28 »
Ja jó, látom neked felesleges észérvekkel jönni, te már úgyis jobban tudod :)

Mi már egyszer összeugrottunl Pengével az ész érvek miatt.  :crazy:

Doktor Úr, magának tanulnia kéne a más hülyeségéből!!! :fetreng:
Lássuk Magyarországot reálisan: jó borok, szép nők, gyenge forint, Erős Pista...

Nem elérhető Rotbart

• Moderátor
  • Törzstag
« Válasz #5069 Dátum: 2012. December 09. - 17:00:43 »
Kár, hogy Penge nem jön a talira – ha élőben beszélnétek, utána egész más stílben tudnátok kommunikálni.

Olvasatlan hozzászólások megtekintése a legutóbbi látogatásom óta.
Hozzászólásaimra érkezett új válaszok megtekintése.
Összes olvasatlan téma

iddaa net geciktirici